Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2024 m. 29 sausio d. 11:57
Fotografiska: erdvė, kur apsigyveno šiuolaikinė pasaulio fotografija

Fotografiska, Stokholmas, 2022. | Tamaros Pathak nuotr.

„Fotografiska“ – nei tradicinis meno muziejus, nei galerija. Čia nėra pastovių parodų, o eksponuojami kūriniai neparduodami. „Fotografiska“ tikslas – skatinti kūrybiškumą bei norą meno erdvėje maloniai praleisti laisvalaikį. „Fotografiska“ steigėjai visuomet tikėjo, kad fotografija yra itin įtraukianti meno šaka, kuri  geba perteikti emocijas, pasakoti istorijas ir skatinti pokyčius.

Tekstas ir fotografijos pirmą kartą publikuoti 2022 m. rugsėjo 30 d. portale vilniausgalerija.lt

„Fotografiska“ yra šiuolaikinės fotografijos centras Stokholmo Södermalm rajone, įsikūręs buvusiame Art Nouveau stiliaus muitinės pastate. Garsus švedų architektas Ferdinand Boberg suprojektavo šį pastatą dar 1906 m.,  kuris šiandien įtrauktas į kultūros vertybių sąrašą. Mūrinis pastato fasadas nepakito, tačiau interjeras atnaujintas.  2500 kvadratinių metrų ekspozicinė erdvė išdėstyta per du mūrinio pastato aukštus. Subtiliai kintančios ekspozicinės erdvės spalvos neužgožia eksponuojamų  kūrinių. Stokholmo archipelagas matomas pro langus, o tamsios medinės grindys dera su centre esančiais baldais. „Fotografiska“ –  ne tik  parodų erdvės. Pastato viduje veikia restoranas, kavinė, baras, yra konferencijų salės, muziejaus parduotuvė, galerija ir renginių erdvės. Šiuolaikinės fotografijos centrą kasmet aplanko daugiau kaip 500 000 lankytojų.

Fotografiska, Stokholmas, 2022. | Tamaros Pathak nuotr.

Fotografiska, Stokholmas, 2022. | Tamaros Pathak nuotr.

Fotografiska, Stokholmas, 2022. | Tamaros Pathak nuotr.

Per metus „Fotografiska“ surengia apie 20-25 Švedijos fotografų, fotomenininkų bei užsienio autorių darbų parodas. Įprastai čia per metus pasikeičia 4 pagrindinės parodos, kurias lydi apie 20 mažesnių parodų. „Fotografiska“ – viena įtakingiausių pasaulyje fotografijos meno platformų, kuri reprezentuoja neišsemiamas fotografijos raiškos galimybes. Be įspūdingų parodų, šiuolaikinės fotografijos centras organizuoja įvairias paskaitas, seminarus bei užsiėmimus ne tik profesionaliems fotografams, bet ir fotografijos mėgėjams bei pradedantiems entuziastams.

Pirmoji paroda A Photographer‘s Life atidaryta 2010 m. gegužės 21 dieną, kur buvo  eksponuojami legendinės  fotografės Annie Leibowitz darbai. Vėliau „Fotografiska“ buvo eksponuojami  Gus Van Sant, Robert Mapplethorpe ir kt. menininkų darbai. Vos per kelis metus „Fotografiska“ komanda išaugo nuo trijų iki 200 darbuotojų. 2019 m. birželį buvo atidaryta „Fotografiska Tallinn“ (Estija), o tų pačių metų gruodį „Fotografiska New York“ Jungtinėse Amerikos valstijose. 2023 m. šiuolaikinės fotografijos centrai atvers duris  Berlyne, Miamyje bei Šanchajuje.

Fotografiska, Stokholmas, 2022. | Tamaros Pathak nuotr.

„Fotografiska“ įkūrė broliai Jan ir Per Broman‘ai 2010 metais. Praėjus dešimčiai centro gyvavimo metų iš vadovo pareigų pasitraukė Jan Broman, o praėjus dar keliems mėnesiams ir Per Broman. Būdami ne tik puikūs verslininkai ir vadovai, broliai Broman‘ai yra entuziastingi fotografai, kurie siekia įgyvendinti naujas idėjas ir projektus.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!