Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2024 m. 30 sausio d. 17:35
Nacionalinis Kauno dramos teatras tariasi dėl dar vieno Roberto Wilsono spektaklio repertuare
Wilson

R. Wilsonas repeticijoje | G. Jovaišos nuotr.

Sausio 24 d. Nacionalinio Kauno dramos teatro generalinis direktorius Egidijus Stancikas ir teatro meno vadovas Edgaras Klivis lankėsi Pirėjaus dramos teatre (Graikija), kuriame žiūrėjo režisieriaus Roberto Wilsono premjerą „Trys aukštos moterys“ pagal Edwardo Albee pjesę. Išvyką vainikavo susitikimas su spektaklio prodiuseriu Fanis Synadinos bei kūrybine komanda.

Idėja Nacionaliniame Kauno dramos teatre įgyvendinti naują avangardinio teatro kūrėjo Roberto Wilsono pastatymą kilo netrukus po „Doriano“ premjeros, atsižvelgiant į technines galimybes ir maestro sukurto spektaklio populiarumą. Teatro generalinis direktorius Egidijus Stancikas nuosekliai palaikė su Europoje ir JAV sėkmingai kūrybinius projektus rengiančiu R. Wilsonu bei sulaukė pasiūlymo stebėti jo spektaklį Pirėjaus teatre pagal Edwardo Albee pjesę „Trys aukštos moterys“. Spektaklio premjera įvyko 2023 m. lapkričio 24 dieną ir jis bus rodomas iki 2024 m. gruodžio mėnesio Pirėjaus teatre. Tai pirmasis Roberto Wilsono pastatymas pagal amerikiečių dramaturgo Edwardo Albee pjesę jo kūrybinėje biografijoje. Spektaklyje vaidina garsios Graikijos aktorės Reni Pittaki, Karofillia Karabeti ir Loukia Michalopoulou. Kostiumų dizainą kūrė TBD, muzikos autorius – Thodoris Economou.

Wilson

R. Wilsonas repeticijoje | G. Jovaišos nuotr.

Pasak teatro generalinio direktoriaus E. Stanciko, su prodiuseriu F. Synadinos aptartos spektaklio teisės, kostiumų, scenografijos, programų įsigijimo klausimai, apsvarstyti įgyvendinimo terminai, sąlygos bei aptarnaujančio personalo komandiruotės. Šis spektaklis su lietuvių aktoriais (vaidina trys moterys ir du vyrai) Nacionalinio Kauno dramos teatro repertuare galėtų atsidurti 2025 metais. „Labai tikiu, kad laukia dar viena koprodukcija su R. Wilsonu. Jis pirmą kartą savo karjeroje dirbo su privačiu prodiuseriu. Tokia pat pirmojo karto patirtis laukia ir mūsų teatro. Fanis Synadinos yra sukaupęs unikalią tarptautinių kino ir teatro projektų prodiusavimo patirtį, tad tai garantuoja, kad Nacionalinio Kauno dramos teatro scenoje gims kokybiškas, aukščiausią R. Wilsono meninę raišką perteikiantis spektaklis“, – sakė generalinis teatro direktorius.

„Trys aukštos moterys“

„Trys aukštos moterys“ Pirėjaus teatre | Pranešimo spaudai nuotr.

Teatro meno vadovas Edgaras Klivis pabrėžė kūrinio reikšmę kūrybinei programai: „Pradėtos derybos dėl „Trijų aukštų moterų“ leidžia tikėtis, kad pjesė bus sėkmingai adaptuota NKDT ir sudarys dar vieną galimybę Kauno bei Lietuvos žiūrovams patirti unikalią R. Wilsono estetiką, režisūrinę mintį. Spektaklio vertę taip pat didina puiki E. Albee dramaturgija. Šįkart Robertas Wilsonas lieka stebėtinai ištikimas dramos tekstui, todėl kūrinys yra režisieriaus ir dramaturgo, kaip lygiaverčių partnerių, susitikimas. Be to, spektaklis Graikijoje išsiskiria neeiliniais vaidybiniais darbais. Formalistinė režisieriaus estetika palieka palyginti daug laisvės aktorinei, vokalo raiškai, todėl tai galimybė ir Lietuvos aktoriams sukurti unikalius vaidmenis.“

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!