Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2024 m. 7 vasario d. 23:41
Paroda „GALVOS, KAUKĖS, MASKARONAI“ Energetikos ir technikos muziejuje

Ričardas Zdanavičius MANO KAUKĖ 2024 popierius, mišri techn.

Veidas reprezentuoja svarbiausią žmogaus galvos organą. Daugiafunkcis intelektualios psichologijos raiškos portalas, kuriame atsispindi vaizdinės, garsinės, juslinės emocijos ir veikia gyvasties palaikymo organai. Svarbu turėti savo veidą be kaukės ir nepamesti galvos tam tikrose situacijose. Tad aukštyn galvas!

Ričardo Zdanavičiaus paveikslas

Senovės Graikijos teatre (tragedijoje, komedijoje, satyrinėje dramoje) vaidinę aktoriai dėvėjo dideles kaukes su išraiškingai pabrėžtomis nuotaikų grimasomis. Tokios stilizuotos kaukės šiandien matomos ant kai kurių senų pastatų Vilniuje – kaip puošnūs architektūros elementai – maskaronai. Maskarònas (pranc. Mascaron, it. macherone maschera kaukė) – kaukės pavidalo dekoratyvinis architektūros, taikomosios dailės dirbinių elementas – groteskiškas žmogaus galvos atvaizdas. Dažniausiai vaizduotas su žvėries akimis, ausimis, ragais. Maskaronu būdavo dekoruojamos fontanų angos, belstukų ir raktų skylučių apvadai, konsolės, kita. Maskarono prototipai – senovės Romoje plitę mitologinių būtybių (satyrų, vėjų) atvaizdai. Taikytas gotikiniuose, renesansiniuose statiniuose, dailės dirbiniuose, išpopuliarėjo manierizmo, XX a. taikomojoje dailėje.  (Visuotinė lietuvių enciklopedija)

Galvos, veido dengimas būdingas įvairių tautų bendruomenių papročiams. Senos islamo religinės tradicijos diktuoja griežtus reikalavimus aprangai – moterims slėpti galvą ir visą kūną čadra, burka. Kitos pasaulio tautos veidus po vualiu slėpdavo tik per vestuvių ar kitokias apeigas. Neseniai pandemija visus privertė dėvėti medicinines kaukės, respiratorius arba saviizoliuotis nuo mirties namuose. Dėl tokios likimo grimasos pradžioje susigūžiama: gal praeis pro šalį, paskui maištaujama užgniaužus neigiamas emocijas ir galiausiai susitaikoma. Įvairiose vietose vyko neplanuoti kaukių performansai, kurių dalyviai sunkiai vienas kitą atpažindavo arba dėl vyksmo neįprastumo sąmoningai vengė akių kontakto. Žmogus kelia klausimą apie tikrąsias vertybes, apie pastangas išlikti autentišku nūdienos santykiuose, grįstuose jausmų simuliacija ir paviršutiniškumu.

Vidiniai prieštaravimai tarp kovos fazės ir susitaikymo keičia žmogaus fiziologinę konstituciją: tiek jo išvaizdą, tiek psichiką. Užsitęsusi  kaukių disciplina šiek tiek sujaukė natūralius bendravimo ryšius. Veido slėpimas po kauke tūlam individui tapo anomimiška saugia priedanga. Dažnu atveju prie to priprantama – tiesiogine ir perkeltine prasme.

Ričardo Zdanavičiaus paveikslas

Lietuvių užgavėnių šventėje dėvėtos kaukės „ličynos“, vyrai persirengdavo moterimis, o moterys vyrais. Maskaradinės šventės dalyviai, nors trumpam, vaidindami personažus tapdavo velniais, meškomis, giltinėmis, daktarais, išminčiais, ubagais ir kitokiomis mitinėmis būtybėmis.

Šiuolaikinis drabužis – džemperis su galvos gobtuvu, perimtu iš asketiškų vienuolių dėvimo abito, iki šiol sėkmingai eksploatuojamas madą sekančioje visuomenėje. Neklusnioji jaunuomenė, deklaruojanti save įvairiose subkultūrose, maskuojasi po gobtuvu, atsiriboja nuo visų ar protestuoja prieš civilizacijos primestas dogmas. Kita vertus, rūbų dizaineris M. M. Margiela sąmoningai „įženklina“ rūbus, uždangstydamas žaviems podiumų modeliams veidus švelniu tiuliu. Taip žiūrovai sutelkia dėmesį į rūbų kolekciją, o ne į veidą.

Viduramžių budeliai (Vilniuje irgi) per egzekucijas dėvėjo raudonus galvos gobtuvus – taip išsiskiriant sukeldavo baimę miestelėnams.

Modernios šių dienų karinės maskuotės: kamufliažas, dujokaukės ar mimikriniai rūbai – deja, jau tampa liūdna kasdienybe.

Grobikiška militaristinė mirties mašina (machina mortis), užsukta vienos agresyvios valdžios galvos Rusijos kare prieš Ukrainą ir iš dalies prieš mus, šiurpina pasaulį ir kiekvieną jautrų pilietį. Šis makabriškas laikas su visais antihumaniškais fiziniais ir moraliniais karo padariniais randa atgarsį ir menininkų kūrybinėje bendruomenėje.

2024 m. vasario 6 – balandžio 7 d. Energetikos ir technikos muziejuje (Rinktinės g. 2, Vilnius) įvairių sričių menininkai – tapytojai, skulptoriai, tekstilininkai, performanso ir tarpdisciplininio meno kūrėjai pristato savo kūrinius – parodoje „GALVOS, KAUKĖS, MASKARONAI“

Projekto autorius Ričardas Zdanavičius

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!