Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2024 m. 5 kovo d. 11:34
Tryliktoji Gailių klano premija – profesorei Giedrei Jankevičiūtei

Dailėtyrininkė Giedrė Jankevičiūtė. Evgenios Levin / Bernardinai.lt nuotrauka

Kovo 6-ąją Bažnytinio paveldo muziejuje bus teikiama tryliktoji Gailių klano premija. Jos laureate išrinkta profesorė Giedrė Jankevičiūtė „už Vilniaus grąžinimą Lietuvai ir panašius darbelius“.

„Neseniai pasibaigusi paroda „Vilnius, Wilno, Vilne 1918–1948: vienas miestas – daug pasakojimų“, kaip žinoma, yra ypač ryškus, bet toli gražu ne pirmas prof. Giedrės Jankevičiūtės darbas, ne tik supažindinantis plačią auditoriją su Vilniaus daile, bet ir problemiškai svarstantis apie Vilniaus, Lietuvos ir lietuvių tapatybę, turint galvoje painią ir margą mūsų istoriją. Ne bet kuris meno istorikas ar parodų kuratorius sugeba taip išraiškingai leisti kūriniams pasakoti savo istorijas, nesumenkindamas jų sudėtingumo ir kartu nepaversdamas parodos vien politinių pažiūrų manifestu. Žavimės Giedre ir gerbiame jos profesionalumą, eleganciją ir erudiciją“, – sako poetas, vertėjas Antanas Gailius.

Poetas, vertėjas Antanas Gailius. Evgenios Levin / Bernardinai.lt nuotrauka

Premijos teikimo ceremonijoje tradiciškai šiai progai parengtą programą atliks choras „Aidija“, vadovaujamas Romualdo Gražinio, o laudaciją laureatei sakys dr. Rasa Antanavičiūtė. Šiemet Gailių klanas dėkoja ir džiaugiasi naujo šeimininko – Bažnytinio paveldo muziejaus – svetingumu: jame premija bus teikiama pirmą, bet tikriausiai ne paskutinį kartą.

Anksčiau Gailių klano premijos laureatais yra tapę žurnalistai Birutė Davidonytė ir Dovydas Pancerovas, Rita Miliūtė, režisierius Karolis Kaupinis, kalbininkė Loreta Vaicekauskienė, poetas Gintaras Grajauskas ir kiti. 2021 m. Gailių klano premija nebuvo įteikta dėl pandemijos ir karantino.

Gailių klano premija teikiama už viešojo gyvenimo refleksijas žodžiais arba darbais. Ją sudaro sidabro medalis ir diplomas, Premija nėra ir niekada nebus piniginis apdovanojimas.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!