Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2024 m. 16 balandžio d. 14:57
Naujas turizmo sezonas Čekijos pilyse ir rūmuose

Konopiste | Jiří Jiroušek nuotr.

2024-ieji buvo paskelbti Habsburgų metais. Projekto tikslas – priminti didikų šeimą, turėjusią reikšmingą įtaką visai Europai. Mėgstamiausių Habsburgų rezidencijų rasite ir Čekijoje.

Habsburgų metai Konopištės rūmuose oficialiai prasidės gegužės 19 d., kai iš Prahos į Benešovą atvyks specialus garo traukinys su prabangiu Pranciškaus Ferdinando vagonu. Projekto kulminacija įvyks rugpjūčio 24 d. – Pilių  ir rūmų naktį, kuomet neįprastomis valandomis (pavyzdžiui vidurnaktį) lankytojams bus atidarytos didikų šeimų rezidencijos. Programoje laukia naktinės ekskursijos, senovinių skanėstų degustacijos, apsilankymas žvakių šviesoje, teatro spektakliai, koncertai ir kitos atrakcijos.

Habsburgų metų proga Ploskoviės rūmai atidarys atnaujintą pagrindinį maršrutą su įspūdingu reprezentaciniu aukštu. Velke Losinų rūmai lankytojams atvers privačius Pranciškaus Ferdinando sesers Elžbietos Amalijos apartamentus, o Bouzovo pilis – privačius XIX–XX amžių sandūros erchercogo Eugenijaus Ferdinando Habsburgo kambarius.

Bouzovo pilis | Milan Kajnar nuotr. | shutterstock.com

Litomišlo italų renesanso stiliaus rūmai, pastatyti XVI amžiuje, yra vienas svarbiausių Čekijos architektūros paminklų. Interjero dekoracijos atspindi baroko ir neoklasicizmo stilių sąveiką. Kambarių sienas puošia iliuzioriniai Liudviko XVI stiliaus paveikslai. Baldai ir kambarių apstatymas atspindi XVIII ir XIX a. gyvenimo būdą. Išsaugotas taip pat unikalus 1797 m. šeimos teatras su užkulisiais. Šiais metais bus atidarytas naujas maršrutas, o nuo liepos svečiai galės apžiūrėti istorinę virtuvę ir pilies bokštą.

Litomišlo rūmai | Libor Sváček nuotr.

Lysicės rūmai įsikūrę Moravijoje, į šiaurę nuo Brno. Didžiausią įspūdį sudaro skoningai įrengtas originalus interjeras, kuris supažindina lankytojus su svarbios Moravijos didikų šeimos gyvenimu. Šiemet Lysicės rūmuose buvo užbaigti sodo atkūrimo darbai, taip pat buvo atnaujintas unikalus paminklas – figų auginimo patalpa su stumdomu stogu.

Naujienų netrūksta ir Pietų Čekijoje. Česky Krumlove ant kalvos virš miesto įsikūrusi renesanso stiliaus pilis yra antra pagal dydį (po Prahos pilies) Čekijoje. Pilyje būtinai aplankykite unikalų baroko teatrą, kuris iki šių dienų išliko su originaliais kostiumais ir scenine įranga. Apsilankymas pilies muziejuje suteikia galimybę persikelti į didikų šeimų laikus. Verta užkopti į apvalų pilies bokštą, kad pamatytumėte nuostabius kraštovaizdžius. Česky Krumlovo pilyje buvo atnaujinta vasaros rezidencija „Bellaria“, o Auksinės karūnos vienuolyne (klášter Zlatá Koruna) bus atidaryta žavinga baroko vaistinė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!