Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2024 m. 27 liepos d. 09:05
7 meno muziejai Amsterdame: nuo „aukso amžiaus‘‘ tapybos iki ryškaus šiuolaikinio meno

Rijksmuseum, unsplash.com nuotr.

Amsterdamas – Nyderlandų sostinė ir viena populiariausių kelionių krypčių Europoje, lankytojus vilioja siauromis gatvelėmis, vaizdingais kanalais, dviračių gausa ir meno muziejais. Tai sostinė, turinti daugybę veidų – kiekvienas atradęs šį miestą ir miesto paslaptis norės čia grįžti, pasinerti į miesto įvairialypį, šurmulingą ir praturtinantį gyvenimą.

Amsterdamas neabejotinai turi turtingą kultūrinį lauką, ypač pasižymi vizualaus meno gausa. Beje Nyderlandai – tai daugybės plačiai žinomų menininkų tėvynė. Čia gyveno ir kūrė tokie menininkai kaip Rembrantas, Vincentas van Gogas, Janas Vermejeris, Jeronimas Boschas, Pitas Mondrianas ir kiti visame pasaulyje žinomi vardai. Šie menininkai atstovauja skirtingus laikotarpius, įvairias meno tendencijas, judėjimus ir stilius, o tai byloja apie gilias ir be galo svarbias meno tradicijas Nyderlanduose. Todėl Amsterdame šiandien gausu meno muziejų, galerijų, parodų, renginių, meno institucijų ir kitų meninių reiškinių. Meno entuziastai čia atras ne tik užburiančius Renesanso darbus ir XVII  „aukso amžiaus‘‘ tapybos kūrinius, bet ir konceptualų, drąsų šiuolaikinį meną.

Keliautojams planuojantiems aplankyti Amsterdamą ir pasinerti į šio miesto kultūrinį gyvenimą, paruošėme sąrašą muziejų, kuriuos verta aplankyti. Planuojantiems aplankyti daugiau nei 3 ar 4 muziejus rekomenduojame įsigyti museumkaart kortelę, kuri suteikia nemokamą beveik visų muziejų lankymą.

Rijksmuseum | Museumstraat 1, 1071 XX Amsterdam

Nyderlandų valstybinis meno muziejus turi vieną reikšmingiausių kolekcijų šalyje bei visoje Europoje, ypač dėl plačios olandų „aukso amžiaus“ tapybos darbų kolekcijos. Savo kolekcijoje muziejus turi Rembranto, Van Gogo, Vermejerio ir kitų žinomų menininkų darbus, o muziejaus ekspozicijos centre yra Rembranto „Nakties Sargyba“. Ekspozicijoje pamatysite ne tik tapybos darbus, bet ir dekoratyvinį meną, istorinius objektus, XVII–XVIII a. baldus bei XX a. dizaino inovacijas. Tarp parodos salių nepraleiskite ir įspūdingos kelių aukštų bibliotekos, skirtos meno istorijos leidiniams.

Planuojant kelionę būtina rezervuoti vizito laiką iš anksto, laikai gali būti užimti net kelias savaites į priekį. Norėdami pamatyti didžiąją dalį ekspozicijos, jums prireiks 4–5 valandų.

unsplash.com nuotr.

Stedelijk Museum Amsterdam | Museumplein 10, 1071 DJ Amsterdam

Modernaus, šiuolaikinio meno ir dizaino muziejus, kuriame rasite skirtingų dešimtmečių darbus atkeliavusius iš įvairių pasaulio vietų. Tarp įspūdingiausių kūrinių – Vasilijaus Kandinskio, Anri Matiso, Jacksono Pollocko, Barnetto Newmano, Endžio Varholo darbai. Muziejaus kolekciją sudaro tapyba, skulptūros, video instaliacijos, fotografija, dizaino objektai ir begalė kitų eksperimentinių eksponatų. Muziejus taip pat išsiskiria laikinų parodų ir renginių ryškumu – pavyzdžiui, čia vyko paroda apie garsiuosius Marinos Abramovič performansus. Iki 2024 m. rugsėjo 15 d. muziejuje veiks rumunės Ana Lupas darbų paroda, kuri yra aktuali ir lietuviams, aprėpia pasipriešinimo, individualumo ir kultūros paveldo išsaugojimo temas.

unsplash.com nuotr.

unsplash.com nuotr.

Van Gogh Museum | Museumplein 6, 1071 DJ Amsterdam

Vieno žinomiausių pasaulyje olandų dailininko meno darbų muziejus kviečia pasinerti į postimpresionistinius, spalvomis, formomis ir lengvais potėpiais užburiančius kūrinius. Muziejus pasižymi didžiausia Vincento van Gogo paveikslų kolekcija, kurioje – ir tokie šedevrai kaip „Saulėgrąžos“, „Miegamasis“, „Migdolų žiedai“,  autoportretai bei kiti žymūs paveikslai ir piešiniai. Lankymo patirtį praturtina Van Gogo laiškai, kurie atskleidžią tikrąją menininko asmenybę ir jam rūpimus  gyvenimo klausimus – viltį, meilę, nerimą ir kančią.

Bilietais  reikėtų pasirūpinti savaitę ar dvi prieš planuojamą vizito dieną. Muziejų rasite muziejų aikštėje, netoli Rijksmuseum ir Stedelijk muziejaus.

unsplash.com nuotr.

 

Foam | Keizersgracht 609, 1017 DS Amsterdam

Foam muziejus – tai nedidelis šiuolaikinės fotografijos muziejus talpinantis savyje kelias laikinąsias parodas. Šiuo metu – 2024 m. – muziejuje vyksta hip-hopo ir panko fotografo Janette Beckman paroda „Rebels“. Tai pat vyksta ypač aktuali paroda pavadinimu „Photography Through the Lens of AI“  skirta nagrinėti santykio tarp meno, menininko, žiūrovo ir dirbtinio intelekto – kokią vietą šiuo metu užima dirbtinis intelektas meno srityje ir kaip šiuolaikinės inovacijos keičia žmonijos ateitį. Rugsėjo antroje pusėje taip pat bus eksponuojama olandų menininkės Viviane Sassen mados fotografijos paroda. Tad visi fotografijos mylėtojai čia atras jiems artimas temas ir menines išraiškas, tyrinėjant tarptautinių fotografų kūrybą.

Josef Degabriele nuotr.

Carlijn Jacobs, „Sleeping Beauty” 2023 | Christian van der Kooy nuotr.

Mous Lamrabat „Blessings from Mousganistan” 2022 | Christian van der Kooy nuotr.

Eye Filmmuseum | IJpromenade 1, 1031 KT Amsterdam

Kino muziejus įsikūręs šiuolaikiniame, pakrantėje netoli centrinės stoties įsikūrusiame, kultūros centre. Nuolatinė paroda kviečia lankytoją susipažinti su kino istorija, archyvine kino įranga ir ikoniškais kino istorijos filmais. Muziejus yra itin interaktyvus, tad patiks tiek vaikams, tiek suaugusiems. Pavyzdžiui, dabartinė laikinoji muziejaus paroda (2024 m.) ir renginiai yra skirti Ispanijos režisieriaus Albert Serra darbams. Šioje parodoje susipina teatro ir kino elementai, primenantys rokoko stiliaus peizažus ir šiuolaikinę kruizų atmosferą. Filmo „Liberté“ scenose Serra įtraukia dalyvius į „didžiausios laisvės“ tyrinėjimą. Taip pat muziejuje yra įsikūrusi ir kino salė – čia rodomi tiek komerciniai, tiek meniniai filmai, tad kiekvienas žiūrovas galės pasimėgauti ne tik muziejaus ekspozicijomis, bet ir kokybišku kinu.

Ruben Hanssen, unsplash.com nuotr.

Moco Museum | Honthorststraat 20, 1071 DE Amsterdam

Susiję:
Moco muziejus skirtas modernaus, šiuolaikinio, drąsaus ir eksperimentinio meno mylėtojams. Nuolatinę parodos ekspoziciją sudaro žymių ir ryškių modernaus bei šiuolaikinio meno kūrėjų darbai. Muziejuje pamatysite Endi Varholo poparto kūrinius, ryškius Keith Haring meno darbus, įtraukiančius bei užburiančius Yayoi Kusama kūrinius bei kitus pasaulyje žinomų menininkų darbus.   Muziejus siekia panaikinti hierarchiją tarp akademinio, klasikinio ir gatvės meno, siekdamas suteikti vienodą balsą visiems kūrėjams.

Huis Marseille | Keizersgracht 401, 1016 EK Amsterdam

Pirmasis Amsterdamo fotografijos muziejus įsikūręs kelių šimtmečių senumo istoriniuose pastatuose prie kanalo. Muziejuje žaviai dera klasikinė architektūra ir šiuolaikinis fotografijos menas. Nuo pat įkūrimo muziejus pristato įvairius fotografijos kūrinius – nuo istorinių atspaudų iki šiuolaikinių darbų. Kamerinės, kruopščiai kuruojamos muziejaus parodos leidžia giliau susipažinti su šios medijos evoliucija ir nesuskaičiuojamomis jos išraiškos formomis. Muziejuje vyksta laikinosios parodos, kurios yra keičiamos keturis kartus per metus, bei yra ir pastovioji fotografijos kolekcija įkurta nuo 2013 metų. 2024 m. čia vyksta Awoiska van der Molen, Jeff Cowen ir Shadow Self nuotraukų parodos.

Huis Marseille, Eddo Hartmann nuotr.

Huis Marseille, Eddo Hartmann nuotr.

Huis Marseille, Eddo Hartmann nuotr.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!