Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2018 m. 13 rugsėjo d. 13:25
TOP 25: „TripAdvisor“ paskelbė geriausių pasaulio muziejų sąrašą

Orsė muziejus Paryžuje. | Foto: © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas

Muziejų ir galerijų mylėtojai turėtų suklusti – viena didžiausių internetinių kelionių svetainių „TripAdvisor“ paskelbė geriausių pasaulio muziejų sąrašą. Į jį šiais metais pateko 25 kultūros ir meno įstaigos.

Geriausius pasaulio muziejus išrinko patys lankytojai, per dvylika pastarųjų mėnesių rašę komentarus ir skyrę vertinimus. Į sąrašą pateko tiek gerai pažįstamų Europos meno kolekcijų, tiek antropologijos, mokslo ir karo muziejai. Įdomu ir tai, jog, anot „TripAdvisor“ užsakytų tyrimų, šiais metais apsilankymų skaičius muziejuose išaugo.

1. Orsė muziejus (Paryžius, Prancūzija)

Pirmoje vietoje šiais metais atsidūrė Paryžiaus traukinių stotyje įkurtas Orsė muziejus, talpinantis vieną didžiausių impresionizmo ir postimpresionizmo kūrinių kolekciją. Čia eksponuojami tokių menininkų, kaip Van Gogo, Eduaro Manė, Polio Sezano, Edgaro Dega ir kitų ne mažiau žymių dailininkų, darbai. Skaičiuojama, kad vien 2016 metais muziejuje apsilankė netoli 3 milijonų žmonių iš viso pasaulio.

2. Nacionalinis Rugsėjo 11-osios memorialas ir muziejus (Niujorkas, JAV)

Antrąją vietą užėmė Niujorko Nacionalinis Rugsėjo 11-osios memorialas ir muziejus, skirtas atminti tragiškai žuvusioms Rugsėjo 11-osios teroristinio išpuolio aukoms. Memorialas įkurtas Pasaulio prekybos centro vietoje – kaip tik ten, kur prieš teroro aktą stovėjo dangoraižiai dvyniai. Muziejaus kolekcijoje – 40 000 nuotraukų, 11 000 artefaktų, daugiau nei 3 500 garsinių įrašų ir apie 500 valandų trukmės filmuotos medžiagos.

3. Metropoliteno meno muziejus (Niujorkas, JAV)

Trečiojoje vietoje – Metropoliteno meno muziejus. Tai – didžiausias muziejus Jungtinėse Amerikos valstijose, kurio nuolatines kolekcijas sudaro daugiau nei 2 milijonai kūrinių. Čia galima išvysti Antikos, senovės Egipto, Bizantijos, Afrikos meno kūrinių kolekcijų, pasigrožėti Vakarų Europos, JAV dailininkų bei skulptorių darbais. 2016 metais Metropoliteno meno muziejus taip pat pateko į penketuką daugiausiai žmonių sulaukusių muziejų pasaulyje.

Foto: pixabay.com

4. Britų muziejus (Londonas, Jungtinė Karalystė)

Londone įsikūręs Britų muziejus skirtas žmonijos istorijai, menui bei kultūrai. Šio muziejaus kolekcija yra viena didžiausių pasaulyje – ją sudaro net 8 milijonai eksponatų, tarp kurių – įvairių šalių artefaktai bei meno dirbiniai. Per metus Britų muziejų išvysta maždaug 6 milijonai lankytojų.

Foto: pixabay.com

5. Nacionalinis Prado muziejus (Madridas, Ispanija)

Prado muziejus – pagrindinis Ispanijos meno muziejus, kuriame sukaupta viena didžiausių Europos meno kolekcijų. Joje – El Greco, Paulo Rubenso, Ticiano, Diego Velaskeso (čia pamatysite ir jo garsųjį paveikslą „Freilinos“) bei kitų žymių dailininkų darbai. Vis dėlto bene didžiausio dėmesio muziejuje sulaukia Franciskas Gojas, kurio darbų Prade sukaupta daugiausiai pasaulyje.

Foto: pixabay.com

6. Akropolio muziejus (Atėnai, Graikija)

Tai – archeologijos muziejus, kuriame daugiausiai dėmesio skiriama Atėnų Akropolio radiniams. Pačioje Akropolio papėdėje stovinčiame pastate – galybė skulptūrų, meno dirbinių bei artefaktų, menančių didingą regiono istoriją. Tai – gana naujas muziejus, duris lankytojams atvėręs tik 2009-aisiais metais.

7. Luvro muziejus (Paryžius, Prancūzija)

Apie Luvro muziejų daug pasakoti, ko gero, nereikia. Viena žymiausių meno galerijų pasaulyje yra įsikūrusi Paryžiuje, čia eksponuojami Vakarų meno (nuo viduramžių iki 1848 metų), senovės civilizacijų ir Islamo meno kūriniai. 2017 metais Luvras buvo pats lankomiausias meno muziejus pasaulyje, sulaukęs daugiau nei 8 milijonų lankytojų.

Foto: pixabay.com

8. Nacionalinis Antrojo pasaulinio karo muziejus (Naujasis Orleanas, JAV)

Vieną baisiausių žmonijos etapų menantis muziejus yra įsikūręs JAV, Luizianoje. Čia rasite karo lėktuvų, vaizdo įrašų, galėsite pasiklausyti karo veteranų ir karo aukų prisiminimų, apžiūrėti daugybę kitokių susijusių eksponatų.

9. Nacionalinis antropologijos muziejus (Meksikas, Meksika)

Devintoje vietoje – dar vienas archeologijos muziejus, šį kartą esantis Meksike. Muziejus skirtas pristatyti Meksikos vietinių kultūrų paveldą ir istoriją. Tarp svarbiausių muziejaus eksponatų – actekų „Saulės akmuo“, majų kaukės, actekų, persų, graikų meno dirbiniai, totemų skulptūros.

10. Karo muziejus Vietname (Ho Či Minis, Vietnamas)

Karo muzijeus – viena svarbiausių ir lankomiausių vietų Vietname. Muziejus pasakoja ne tik Vietnamo karo, bet ir kitų karinių konfliktų istoriją, kurią pažinti leidžia nuotraukos, karo technika ir net šiurpūs kankinimo įrankiai ar narvai, naudoti karo metu.

Likusi sąrašo dalis:

11. Londono Nacionalinė galerija (Londonas, Jungtinė Karalystė)

12. Vazos muziejus (Stokholmas, Švedija)

13. Uficių galerija (Florencija, Italija)

14. Valstybinis Amsterdamo muziejus (Amsterdamas, Olandija)

15. Ermitažas (Sankt Peterburgas, Rusija)

16. Van Gogo muziejus (Amsterdamas, Olandija)

17. Čikagos meno institutas (Čikaga, JAV)

18. Turino Egipto muziejus (Turinas, Italija)

19. Naujosios Zelandijos muziejus (Velingtonas, Naujoji Zelandija)

20. Larco muziejus (Lima, Peru)

21. Tuol Slengo genocido muziejus (Pnompenis, Kambodzža)

22. Terakotinės armijos ir žirgų muziejus (Sianas, Kinija)

23. Aukso muziejus (Bogota, Kolumbija)

24. Jad Vašem (Jeruzalė, Izraelis)

25. Pinacoteca do Estado de Sao Paulo (San Paulas, Brazilija)

Kiek muziejų iš sąrašo jau spėjote aplankyti? Kuris iš jų paliko didžiausią įspūdį? Kviečiame savo mintimis pasidalinti žemiau, komentaruose.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!