Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2018 m. 23 lapkričio d. 20:08
Pamatykite: Vilniuje iškilmingai atidengtas paminklas Jonui Basanavičiui

Jono Basanavičiaus skulptūros atidengimo ceremonija Vilniuje. | Foto: Saulius Žiūra

Lapkričio 23-iąją – tautos patriarcho Jono Basanavičiaus gimimo dieną – Vilniuje iškilmingai atidengtas paminklas Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarui.

18 valandos iškilmėse aikštėje priešais Lietuvos nacionalinę filharmoniją dalyvavo aukščiausi šalies vadovai: Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, Prezidentas Valdas Adamkus, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, Vilniaus meras Remigijus Šimašius, taip pat paminklo autorius – skulptorius Gediminas Piekuras.

Vilniečiai ir miesto svečiai, drauge su „Ąžuoliuko choru“ sugiedoję Tautišką giesmę, pagaliau išvydo ilgai lauktą skulptūrą. Nulieta iš bronzos plastiška figūra (270 cm mastelio) – lyg vėl būtų sugrįžęs į Vilnių dr. Jonas Basanavičius ir stabtelėjęs aikštėje – artimas, prieinamas ir tvirtas tautos vienybės žadintojas.

Jono Basanavičiaus skulptūros atidengimo ceremonija Vilniuje. | Foto: Saulius Žiūra

„Šiandien į mūsų tarpą sugrįžo tautos patriarchas, kad savo valia ir ryžtu, didžia inteligencija, lietuviškos kilmės paieška, nenumaldoma meile Vilniui paliudytų, jog kilmingos ir orios Lietuvos su sostine Vilniumi svajonė mūsų širdyse stipriai gyva. Ir ta gyvastis auga. Tegu jo svajonė šiandien sugrįžta į mūsų širdis. Telkimės išvien, turėdami ryžtą būti oria laisva Lietuva“, – kvietė Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Aplink skulptūrą sukurta jauki nauja viešoji erdvė leidžia iš arti pajusti plastinę skulptūros raišką, jos medžiagiškumą, laisvai judėti apie skulptūrą, kuri pastatyta ant neaukšto (vos 45 cm) pjedestalo. Paminklas iškilo naujoje aikštėje – Aušros Vartų, Šv. Kazimiero, Subačiaus ir Pasažo gatvių sankirtoje (vietoj buvusios automobilių stovėjimo aikštelės) – ten, kur nuolat vaikšto vilniečiai, lankosi turistai ir miesto svečiai.

Aikštė su paminklu sukurta vietoje buvusios parkavimo aikštelės, daugiausia lankomoje miesto svečių ir turistų Senamiesčio Aušros vartų, Šv. Kazimiero, Subačiaus ir Pasažo gatvių sankirtoje.

„Džiaugiuosi, kad skulptūra gyvena, aplink ją suksis daug įvairių įvykių, bus organizuojamos ekskursijos. J. Basanavičiaus asmenybė priklauso visiems lietuviams, kiekvienas joje atranda savus atspirties taškus“, – sakė skulptūros autorius G. Piekuras.

Ant paminklo postamento iškalta garsi Jono Basanavičiaus mintis: „Kaip aušrai auštant nyksta ant žemės nakties tamsybė, o kad taip jau prašvistų Lietuvos dvasė! Toks mūsų troškavimas ir noras“. Tai žodžiai iš pirmojo „Aušros“ numerio pratarmės. Pasirinkti būtent šiuos žodžius pasiūlė Darius Kuolys (kultūros istorijos tyrinėtojas, savivaldybės tarybos narys), nes jie buvo labai svarbūs pačiam J. Basanavičiui. Autobiografijoje „Mano gyvenimo kronika“ jis rašė: „skaitydamas žodžius graudžiai apsiverkiau ir iš akių byrančiomis ašaromis sušlapinau rankraštį. Tarytum aš tuomet prajaučiau, kad šitie iš gilumos širdies kilusieji žodžiai užgaus jautresnių lietuvių širdis ir sukels juose tėvynės ir savo kalbos meilę, be kurios nė koks tautos atsigaiveliavimas negalimas – taip ir atsitiko.“

Jono Basanavičiaus paminklas lapkričio 20 dieną. | Foto: © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas

Aikštei bus suteiktas Jono Basanavičiaus vardas

Paminklas atidengtas 1200 kvadratinių metrų ploto aikštėje, kur paklota nauja danga, įrengti suoliukai, šiukšliadėžės, šviestuvai, bus pasodintos obelys. Aikštės tvarkybos darbai truko pusmetį.

Tai – ypatingos svarbos istorinė Vilniaus erdvė, priešais buvusius Miesto salės rūmus, kuriuose 1905 metų gruodžio 4-5 dienomis posėdžiavo Didysis Vilniaus seimas. Būtent Jonas Basanavičius buvo Lietuvių suvažiavimo Vilniuje idėjos autorius, šio suvažiavimo pagrindinis organizatorius. Didysis Vilniaus Seimas, deklaravęs politinės lietuvių tautos tęstinumą, davė pradžią moderniai Lietuvos valstybei ir šiuolaikiniam mūsų parlamentarizmui. Šiai aikštei artimiausiu metu planuojama oficialiai suteikti Jono Basanavičiaus vardą.

Bulgarija prisimena

Prabėgus daugiau kaip 100 metų, J. Basanavičius Bulgarijoje nėra pamirštas, čia jis praleido 25 metus ir paliko ryškų pėdsaką Bulgarijos istorijoje. Varnos bendruomenė, dėkodama už daktaro gyvenimo darbus, atsiuntė vilniečiams vaizdo sveikinimą:

„Varnos miesto bendruomenė atsimena ir gerbia nusipelniusį Lietuvos sūnų, daktarą, mokslininką, enciklopedijų sudarytoją dr. Joną Basanavičių <…> Dėkingi Varnos medicinos universiteto mokslininkai su pagarba ir toliau studijuoja dr. Basanavičiaus kultūros ir mokslo palikimą Bulgarijai“.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!