Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2019 m. 1 sausio d. 18:54
Galerijoje „Arka“ atidaroma Eglės Einikytės-Narkevičienės paroda „InSide-OutSide“

Lietuvos dailininkų sąjungos galerijoje „Arka“ Vilniuje (Aušros vartų g. 7) sausio 5 dieną, šeštadienį, 16.30 val. atidaroma keramikės Eglės Einikytės-Narkevičienės paroda „InSide-OutSide“. Paroda veiks iki sausio 26 dienos. Žemiau parodą pristato menotyrininkė Kamilė  Pirštelytė.

Volteras yra pasakęs: „Aplinka žmogui – beveik visas jo likimas.“ Ar tikrai? Kuo mes būtumėm, pasodinti vienoje ar kitoje dirvoje?

Eglė Einikytė Narkevičienė

Eglės Einikytės-Narkevičienės kūryba Lietuvos meno diskurse nėra svetima. Daugiau nei dvidešimt metų profesionalia keramika užsiimanti menininkė parodiniame pasaulyje aktyviai dalyvauja nuo 1997 m., o jos kūryba buvo pristatyta virš penkiasdešimties skirtingo pobūdžio grupinių ir personalinių parodų, tarp jų – ir užsienio publikai Švedijoje, Ispanijoje, Italijoje, Čekijoje, Rusijoje bei kitur. Autorės kūryba atpažįstama dėl keramikinių skulptūrų variacijų – ekspresionistinių, simbolinių, abstrahuotų skulptūrinių žmonių figūrų. Šios gana didelių matmenų keramikinės figūros – tarsi siaubo pasakų iliustracijos: susigūžusios ir skylėtos, tamsios ir kupinos nerimo atspindžių, vietomis savo įsimintina ekspresija nenusileidžiančios Alberto Giacometti kūrybai, tačiau tuo pačiu metu kuriančios savitą, autentišką istoriją.

Tarsi dėliojant daugybės smulkių dėlionės detalių turintį naratyvinį vaizdinį, naujoje Eglės Einikytės-Narkevičienės parodoje „InSide-OutSide“ arba „Išorė apie vidų“ žiūrovas išvys pabaigos neturintį pasakojimą apie žmogų, lipdomą ir šlifuojamą išorės aplinkybių. Žmogaus figūra menininkės kūryboje dominuoja neatsitiktinai. Susigūžę, gyvenimo palaužti, savo vidinių konfliktų supančioti žmonės vienaip ar kitaip atspindi kiekvieną iš mūsų: prigimtinį moralinį polinkį reflektuoti savo patirtis, reikšmę, užsidaryti baimių ir nerimo kiaute, greta verpiant painių tarpasmeninių santykių tinklą. Nors žmogaus tema, regis, plėtojasi kasmet įgaudama vis naują formą, šių metų parodoje ypatingas dėmesys kreipiamas į žmogaus dvasinio pasaulio užkulisius ir santykį su aplinka. Abstrahuota išorė, kalbanti apie dvasinį vidų, nelygu akmuo, mestas į šulinio dugną, sukelia tamsoje glūdinčių vandenų bangas. Tačiau keramikos įkūnytam žmogui trūksta veido, jam būdingo individualumo. Beveidės formos, tarsi savotiškos metaforos, archetipiniai ženklai, įrėminti keramikinėje plokštumoje, tarsi pro puodo kraštus tekanti pieno puta – raitos, plečias, deformuojas, tačiau dėl savo universalių ženklų į žiūrovą kreipiasi asociatyvia, mums visiems gerai atpažįstama kalba. Apie vidinį nuotolį ir artumą. Tarp asmeninį ryšį ir susvetimėjimą. Apie dualumą ir atsiskyrimą, lemiamą mūsų asmeninių charakterio bei patirčių suformuluotų ydų bei dorybių.  

„Skulptūromis siekiau atskleisti žmogaus dvasinį santykį, veikiamą aplinkos, iš to kylantį egocentriškumą, įsiamžinimo poreikį, puikybę bei nepaliaujamą troškimą susigrąžinti vidinę struktūrizuotą tvarką, ramybę. Tiesa, man svarbu ne tik idėja, bet ir technologiniai keramikos subtilumai, prasmingas ekspozicijos išdėstymas. Dėl šios priežasties esu linkusi eksperimentuoti su atlikimo technikomis, degimo metodais. Šiai parodai ruošiausi jau porą metų. Dalį ekspozicijos sudarys anksčiau Lietuvoje nematyti, tačiau užsienyje pristatyti kūriniai, kitą dalį – visiškai nauji, šiai parodai sukurti darbai“, – teigia parodos autorė.

Šio įdomaus ir įvairiapusio meninio kelio eigoje Eglė Einikytė-Narkevičienė buvo įvertinta Lietuvos bei užsienio publikų. 2016 metais menininkė pelnė Vilniaus keramikos meno bienalės II-ąją vietą, 2018 metais tarptautiniame Ispanijos konkurse CICA užėmė III vietą, taip pat autorė buvo atrinkta tarptautiniuose konkursuose Latvijoje, Olandijoje, Korėjoje, Lietuvos kultūros taryba (2014) bei Šiaurės ministrų taryba (2002-2003, Sleipnir) autorei suteikė menines stipendijas. Keramikės darbų yra įsigijęs Marko Rothko meno centras, keramikos muziejus Alcora Ispanijoje, Venspilio muziejus, privatūs kolekcininkai iš Amerikos, Norvegijos, Prancūzijos, Švedijos, Vokietijos ir Rusijos.

Paroda „InSide-OutSide“ galerijoje „Arka“ (Aušros vartų g. 7, Vilnius) atidaroma 2019 metų sausio 5 dieną ir veiks iki sausio 26 dienos. Daugiau apie autorę ir jos kūrybą sužinosite čia.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!