Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2019 m. 2 balandžio d. 13:17
Vilniaus universitetui – 440 metų: dovanos, stipendijos, renginiai ir K. Strautnieko iliustracijos

„Iš čia kylama į žvaigždes“ – Vilniaus universiteto (VU) šūkis, atsispindintis specialiai VU 440 metų gimtadieniui pieštose jauno Lietuvos kūrėjo Karolio Strautnieko iliustracijose. Talentingas menininkas, daugiausia dirbantis su garsiais užsienio prekių ženklais, tokiais kaip „Facebook“, „Adobe“, „Facebook“, „New York Times“, „Audi“, „Dropbox“, sutiko sukurti šventines iliustracijas ir VU. | VU gimtadienio proga Karolio Strautnieko kurta iliustracija, Vilniaus universitetas

Vilniaus universitetas (VU) balandžio 1 dieną šventė savo 440-ąjį gimtadienį. Būdamas vienas seniausių universitetų visoje Europoje, VU lig šiol vaidina esminį vaidmenį atrandant ir pritaikant pažangiausias žmonijos technologijas ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje. Tarp pagrindinių šių laikų universiteto mokslininkų atliktų darbų – pirmasis interneto ryšys Lietuvoje, pirmasis lazeris, genomo redagavimo įrankio CRISPR-Cas9 atradimas, pirmojo lietuviško palydovo „LituanicaSAT-1“ iškėlimas į kosmosą ir kiti.

Švęsdama 440 metų sukaktį, aukštoji mokykla vykdys savo socialinę misiją ir nesitikės sveikinimų ar dovanų sau, bet dovanos intelektines, kultūrines ir edukacines dovanas visai Lietuvai.

„Minint tokią brandžią sukaktį, mūsų idėja yra dosniai dalytis savo gausiai sukaupta patirtimi, žiniomis ir vertybėmis. Visus šventinius metus kviesime šalies gyventojus išpakuoti gimtadienio dovanas, praturtinančias ne materialiai, bet intelektualiai – siūlysime gausybę nemokamų kultūrinių, edukacinių, pažintinių renginių“, – dovanojimo idėją pristato jos autorė, VU Komunikacijos ir rinkodaros skyriaus vadovė Vilma Radzevičienė.

Per šūkį „Iš čia kylama į žvaigždes“ universitetas iliustratoriui Karoliui Strautniekui atsiskleidė kaip startinis taškas, iš kurio tos žvaigždės – jauno žmogaus siekiai ir dideli, toli esantys tikslai, norai – gali būti pasiekti. Taip piešiniuose atsirado simbolių žaidimas su matmenimis. Ištirpo riba tarp matomo pasaulio ir tolimos – žvaigždynų dimensijos. | VU gimtadienio proga Karolio Strautnieko kurta iliustracija, Vilniaus universitetas

Gimtadienio stipendija 100 būsimų studentų 

VU 440 metų sukaktį įprasmins ir dovana būsimiems studentams iš socialiai pažeidžiamų šeimų – specialiai šia proga įsteigta Gimtadienio stipendija. Ji padės šimtui talentingų būsimų pirmakursių iš sunkiai besiverčiančių šeimų lengviau įsitvirtinti naujame mieste per pirmuosius studijų metus. Šioms stipendijoms skirtas 200 tūkst. eurų fondas.

„Aukštojo išsilavinimo prieinamumas lyderiaujančiame šalies universitete neturėtų būti nulemiamas šeimos finansinės padėties, turimos negalios ar aplinkybių, kurios nepriklauso nuo pačių abiturientų motyvacijos ar talento. Todėl šią stipendiją galės gauti tie, kuriems jos reikia labiausiai. Svarbu paminėti, kad pirmą kartą Lietuvoje į šią stipendiją galės pretenduoti ir asmenys, kurie šeimoje universitetinio išsilavinimo sieks pirmieji. Tai atlieps socialinės atskirties mažinimo būtinybę, kuri ypač aktuali Lietuvos regionuose“, – įsitikinusi VU bendruomenės reikalų prorektorė dr. Birutė Švedaitė-Sakalauskė.

„Universiteto kolektyvas į mane kreipėsi su didele pagarba, kviesdamas dalyvauti šiame kūrybiniame procese, į kurį visiškai nesikišo. Malonu, kad universitetas įsiklausė į mano idėjas, priėmė mano grafinę kalbą, gimtadienio temos interpretaciją ir leido reikšti mintį taip, kaip aš ją moku reikšti, nesistengė pakreipti plakato minties į linksmesnę pusę, leido būti poetiškam. Lietuvoje tokios pagarbos kūrėjui ir įsiklausymo nuostatos tikrai nėra dažnos. Tai rodo milžinišką universiteto brandą“, – įsitikinęs K. Strautniekas. | VU gimtadienio proga Karolio Strautnieko kurta iliustracija, Vilniaus universitetas

Organizuos tarptautinį aukštojo mokslo forumą

Vienas didžiausių šventinių renginių – tarptautinis forumas „Pasaulis po universiteto“ (angl. „World After University“), vyksiantis balandžio 4 dieną. Aukšto rango politikai, profesoriai, universitetų rektoriai ir geriausi edukologijos ekspertai iš viso pasaulio diskutuos apie kintantį aukštųjų mokyklų vaidmenį ir svarstys, kas nutiktų, jei universitetų apskritai nebeliktų.

Į renginį atvyks buvęs Pasaulio banko aukštojo mokslo koordinatorius Jamilas Salmi, konsultavęs universitetus ir vyriausybes daugiau nei 100 šalių, taip pat Honkongo universiteto viceprezidentas Johnas W. Kao, UNESCO direktoriaus pavaduotoja švietimui, buvusi Italijos švietimo ministrė Stefania Giannini, ekspertai iš Anglijos, Škotijos bei Kinijos.

Visos VU dovanos Lietuvai pristatytos gimtadienio atidarymo renginyje balandžio 1 dieną MO muziejuje. Renginio metu vyko intelektuali ir provokuojanti diskusija apie mokslo ir meno sąveiką, pristatytos bene garsiausio Lietuvos iliustratoriaus Karolio Strautnieko riboto tiražo iliustracijos, skirtos universiteto gimtadieniui paminėti. Šių proginių iliustracijų seriją VU padovanos universiteto alumno Viktoro Butkaus įkurtam MO muziejui, kuriame jos bus eksponuojamos ištisus metus. K. Strautnieko iliustracijomis prekiaujama VU elektroninėje parduotuvėje.

„Išpakuoti“ visas VU 440 gimtadienio dovanas galite čia.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!