Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2019 m. 5 balandžio d. 20:41
Artėja 58-oji Venecijos meno bienalė: ką jai rengia Lietuva?

Rugilės Barzdžiukaitės, Vaivos Grainytės ir Linos Lapelytės opera-performansas „Saulė ir jūra (Marina)“ | © Neon Realism

Nenumaldomai artėja 58-oji Venecijos meno bienalė, duris lankytojams atversianti jau gegužės 11 dieną. Įspūdingą meno renginį, besitęsiantį daugmaž 6 mėnesius, aplanko apie pusė milijono žmonių. Šiemet Lietuva čia pristatys netradicinio formato operą-performansą „Saulė ir jūra (Marina)“ ir žiūrovus kvies diskutuoti apie klimato kaitą bei kūniškumą.

Trumpa bienalės istorija

Venecijos meno bienalės, kas antrus metus pakeičiamos architektūros bienalėmis, jau seniai tapo neatskiriama miesto dalimi. Idėja surengti meno šventę gimė dar 1893 metais, o renginyje jau tuomet apsilankė virš 200 000 lankytojų. Bienalėje atsispindėjo to laikmečio idėjos, tendencijos, buvo diktuojamos naujos meno kryptys ir stiliai.

Renginyje dalyvaujant vis daugiau užsienio menininkų, pradėjo kilti ir užsienio šalių paviljonai, o 1999 metais buvo inicijuotas projektas, kuris transformavo istorinius Venecijos Arsenalo laivyno pastatus į naujas parodų erdves. Įdomu tai, kad Venecijos meno bienalėje dalyvavo daugybė žymių pasaulio menininkų – čia buvo galima išvysti Vasilijaus Kandinskio, Pablo Pikaso, Gustavo Klimto ir kitų meno grandų darbus.

Rugilės Barzdžiukaitės, Vaivos Grainytės ir Linos Lapelytės opera-performansas „Saulė ir jūra (Marina)“ | © Neon Realism

Kaip atrodys lietuvių pasirodymas?

Lietuva bienalėje pasirodys 11 kartą, šįsyk bus pristatomas kino ir teatro režisierės Rugilės Barzdžiukaitės, rašytojos ir poetės Vaivos Grainytės bei kompozitorės ir performansų menininkės Linos Lapelytės kūrinys, visų pirmiausia, nustebinsiantis savo formatu. Nors bienalėje dažniausiai pristatomi statiški meno darbai – instaliacijos, fotografija, įvairios parodos ir pan., lietuviai šiais metais kvies išvysti performansą, kuriame skambės gyva opera. Daugiau nei 30 žmonių komanda kurs specifiniu eksponavimu nustebinsiantį paplūdimio vaizdą. Ant kelių tonų smėlio įsitaisę ir pliaže „besideginantys“ vasarotojai žiūrovų bus stebimi iš viršaus. Komanda anglų kalba atliks specialiai performansui sukurtą kūrinį, kuriame – ir pasakojimai apie realias gyvenimiškas problemas, ir nerūpestingi dienos planai bei akimirkos.

Susiję:

Solistai šiai užduočiai buvo atrinkti ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Italijos muzikos profesionalų ir mėgėjų. Kūrinio dalimi galės tapti ir savanoriai paviljono lankytojai, kurie bus kviečiami apsilankyti „paplūdimyje“ – tam tereiks iš anksto užsiregistruoti. Kol kas planuojama, kad opera skambės šeštadieniais ir bus rodoma net po 8 valandas per dieną (jei tam pavyks surinkti reikiamą finansinę paramą). Apskritai, Lietuvos paviljoną Venecijoje pristato ir finansavimą jam skiria Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, o paviljoną organizuoja Vilniaus dailės akademijos Nidos meno kolonija. Įdomu ir tai, kad numatyta performanso erdvė – jūrų laivyno teritorijoje esantis pastatas duris lankytojams atvers pirmą kartą.

Rugilės Barzdžiukaitės, Vaivos Grainytės ir Linos Lapelytės opera-performansas „Saulė ir jūra (Marina)“ | © Neon Realism

https://www.facebook.com/operasunandsea/videos/1938940542883329/

Kas šių metų bienalėje atstovauja Lietuvą?

Šių metų Lietuvos pasirodymo idėja priklauso trims menininkėms – Rugilei Barzdžiukaitei, Vaivai Grainytei bei Linai Lapelytei. „Saulė ir jūra (Marina)“ – jau ne pirmas trijų menininkių bendras darbas. Kartu jos dirbo ir prie projekto „Geros dienos!“, sukurto dar 2011-2013 metais ir Europoje laimėjusio net 6 tarptautinius apdovanojimus. Trumpai supažindiname su kiekviena iš menininkių.

Lina Lapelytė, Rugilė Barzdžiukaitė ir Vaiva Grainytė | © Andrej Vasilenko

Rugilė Barzdžiukaitė – jaunosios kartos teatro ir kino režisierė bei operatorė. Savo kūrybinėje praktikoje menininkė tiria atotrūkį tarp objektyvios ir įsivaizduojamos realybės ir žaismingai meta iššūkį antropocentriniui mąstymo būdui. Lietuvos kino mėgėjams režisierė turėtų būti žinoma ir dėl savo filmo „Rūgštus miškas“, rodyto šių metų „Kino pavasaryje“.

Susiję:

Vaiva Grainytė – rašytoja, dramaturgė ir poetė. Kūrėja bendradarbiauja su daugybe menininkų ir neretai užsiima tarpdisciplininiais projektais. Paskutinieji menininkės darbai itin gerai atskleidžia jos kūrybos savitumą – tai ir žaidimas su biografine ir kolektyvine atmintimi, ir dokumentikos bei fantastikos sąsajos, kasdienybės rutina.

Lina Lapelytė – kompozitorė, garso menininkė, performanso kūrėja, dirbanti Londone ir Vilniuje. Jos performansai dažnai siejasi su muzika ir pop kultūra, lyčių vaidmenimis ir nostalgija. Pastarųjų penkerių metų kūryba buvo pristatyta ne tik Londone, bet ir Venecijos architektūros bienalėje, Baltijos šalių trienalėje, Ispanijoje ir kitose Europos šalyse.

Šiais metais Lietuvos paviljono kuratorės pareigos atiteko Lucia Pietroiusti, kuri dirba su Londone esančiomis šiuolaikinio meno galerijomis.

„Vilniaus galerija“ primena, kad šių metų Venecijos meno bienalė vyks gegužės 11 – lapkričio 24 dienomis. Daugiau informacijos apie Lietuvos pasirodymą joje rasite čia.

“Sun & Sea (Marina)” needs your support!

To achieve pavilion’s highest visibility Sun & Sea (Marina) needs to be performed live as often as possible. It is a durational opera-performance for more than 20 performers. We are planning to show the opera every saturday 8 hours a day. To achieve this – we need your support!☀️☀️☀️Tam, kad Lietuvos paviljonas pritrauktų kuo daugiau lankytojų, visą Venecijos bienalės laikotarpį gyvai opera turi skambėti kuo dažniau. Todėl kūrinį, kuriame pasirodo daugiau nei 20 dainininkų, planuojama rodyti kiekvieną šeštadienį po 8 valandas. Tam reikia ir jūsų pagalbos!https://www.indiegogo.com/projects/saule-ir-jura-sun-sea?fbclid=IwAR0yss7U-xaPlhDEK3x91qLwjADnIuOfjSDHeS9KeG50Q65EBZ67ylE1ku8#/

Опубликовано Sun & Sea: Marina – Lithuanian Pavilion at the Biennale Arte 2019 Понедельник, 25 марта 2019 г.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!