Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2019 m. 12 balandžio d. 21:19
10 meno ir kultūros erdvių, siūlančių užsiėmimus vaikams su negalia

Foto: unsplash.com

Šiandien sunku rasti muziejų ar galeriją, kuri neturėtų, ką pasiūlyti mažiausiems lankytojams – meno ir kultūros erdvėse apstu žaidimų, specialių programų ir edukacinių užsiėmimų. Šį kartą „Vilniaus galerija“ sudarė sąrašą vietų, kur apsilankyti kviečiami meną bei kultūrą norintys pažinti vaikai, turintys negalią.

10. Valdovų rūmai (Vilnius)

Kaip jau rašėme anksčiau, Valdovų rūmai, duris atvėrę 2009 metais, apžiūrėti siūlo ne tik nuolatines, Lietuvos istoriją pristatančias ekspozicijas, bet ir aktyviai siekia įtraukti savo lankytojus į įvairias muziejaus veiklas. Būtent todėl muziejuje apstu edukacinių programų, skirtų įvairaus amžiaus ir pomėgių vaikams. Nors, kaip teigia muziejaus darbuotojai, specialių poreikių vaikai dažniausiai puikiai įsijungia į bendrus užsiėmimus, esant norui, muziejus mielai organizuoja veiklas vaikams su negalia – užsiėmimai gali būti specialiai pritaikyti akliesiems, vaikams, serganties autizmo spektro sutrikimais. Tam tereikia susisiekti su muziejumi ir suderinti užsiėmimo laiką bei pobūdį. Beje, tiek apsilankymas muziejuje, tiek edukaciniai užsiėmimai vaikams su negalia čia nemokami.

Daugiau apie Valdomų rūmus skaitykite čia.

V. Abramausko ir Jogailės Tarvydaitės nuotr.

9. Istorinė Lietuvos respublikos prezidentūra (Kaunas)

Istorinė Lietuvos Respublikos Prezidentūra Kauno senamiestyje pradėta statyti XIX amžiaus pabaigoje. 1919–1940 metais čia veikė Lietuvos Respublikos Prezidentūra. Šiandien šioje vietoje įkurtas muziejus, kviečiantis ekskursijose bei užsiėmimuose dalyvauti tiek suaugusiuosius, tiek vaikus. Šis muziejus siūlo ir specialią edukacinę programą, skirtą įvairaus amžiaus vaikams, turintiems demencijos sutrikimų. Kaip teigiama programos aprašyme, užsiėmimo tikslas nėra perduoti kuo daugiau istorijos žinių apie istorines asmenybes, bet įtraukti lankytojus į diskusiją, stimuliuoti lankytojų intelektinę veiklą, tyrinėti ir dalintis mintimis apie mene pavaizduotus Lietuvos valstybės kūrėjus bei pabendrauti su bendraamžiais.

 

8. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka (Vilnius)

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamentas vaikams siūlo įvairių užsiėmimų, kurių metu piešiama, vaidinama, skaitoma. Dalis šių užsiėmimų pritaikyti ir vaikams su negalia. Šiuo metu bibliotekoje tokių veiklų yra trys – vaikai kviečiami tapyti ant akmenukų, gaminti dekoratyvines inicialines raides bei dalyvauti rytmečio skaitymuose, kuriuose galima ne tik susipažinti su literatūros kūriniais, bet ir aktyviai įsitraukti į procesą, pavyzdžiui, vaidinti.

7. Mykolo Žilinsko dailės galerija (Kaunas)

Mykolo Žilinsko dailės galerija – didžiausias Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus padalinys, kuriame pristatomi taikomosios ir vaizduojamosios dailės darbai bei rengiamos tarptautinės meno parodos. Galerijos požemiuose įsikūręs „Muziejus neregiui“, kuriame taktiliniu būdu lankytojai gali susipažinti su moderniuoju ir šiuolaikiniu menu. Čia eksponuojami skulptūros, tekstilės, tapybos, grafikos darbai, o su jais susipažinti kviečiami tiek vaikai, tiek suaugusieji.

6. Nacionalinė dailės galerija (Vilnius)

Nacionalinė dailės galerija siūlo net penkis užsiėmimus vaikams su regėjimo negalia. Edukacijų metu dalyviai kviečiami taktiliškai tyrinėti muziejaus parinktus daiktus, išmėginti teatrinės improvizacijos metodus, kurti liečiamus asambliažus ir kt. Beje, Nacionalinės dailės galerijos edukacijos centras yra išleidęs ir taktilinius atvirukus, kuriuose – XX amžiaus Lietuvos dailininkų kūrinių iškilios reprodukcijos. Veikla gali būti pritaikyta pagal lankytojų amžių, o šie užsiėmimai silpnaregiams ir neregiams yra nemokami.

5. Taikomosios dailės ir dizaino muziejus (Vilnius)

Fizinės, protinės negalios vaikams bei silpnaregiams ir akliesiems pritaikytus užsiėmimus siūlo ir Taikomosios dailės ir dizaino muziejus. Čia įvairaus amžiaus vaikai gali dalyvauti net 6 užsiėmimuose, tarp jų – kaukių, pakabukų kūrimas, porcelianinių lėkštučių dekoravimas, grafinio atspaudo kūrimas.Apsilankymas neįgaliems vaikams šiame muziejuje taip pat nemokamas.

4. Lietuvos jūrų muziejus (Klaipėda)

Tikriausiai sunku surasti vaiką, kurio nedomintų jūra ir jos gyventojai. Na, o paprasčiausia juos pažinti, žinoma, yra apsilankius Lietuvos jūrų muziejuje. Čia, tarp daugybės edukacinių programų, yra ir skirtų vaikams su negalia. Jos parengtos taip, kad būtų lengvai pritaikomos skirtingo amžiaus lankytojams, priklausomai nuo jų norų ir gebėjimų – edukaciniame užsiėmime galima apsilankyti tiek akliesiems, tiek judėjimo, protinę negalią turintiems vaikams, sergantiems autizmo spektro sutrikimais. Vaikai edukacinių užsiėmimų metu mokosi apie jūros gyvius, jūreivių gyvenimo būdą, gali dalyvauti kūrybinėse dirbtuvėse.

Foto: unsplash.com

3. Lietuvos liaudies buities muziejus (Rumšiškės)

Itin plačią programą neįgaliesiems yra parengęs ir Lietuvos liaudies buities muziejus. Užsiėmimai čia pritaikyti lankytojams, turintiems protinę ir fizinę negalią, akliesiems, turintiems klausos sutrikimų. Vaikams su regėjimo negalia įrengta speciali ekspozicija, kurioje lankytojai gali kilnoti bei liesti eksponatus. Brailio raštu ne tik išleistas Lietuvos liaudies buities muziejaus bukletas, bet ir parengti dalies sodybos pastatų reljefiniai planai, leisiantys geriau įsivaizduoti kaimo struktūrą bei išdėstymą. Tuo tarpu lankytojams su klausos negalia paruošti gidai gestų kalba. Muziejaus lankymas ir įvažiavimas į muziejų nemokamas tiek neįgaliesiems, tiek jį lydinčiam asmeniui.

2. Biržų rajono savivaldybės Jurgio Bielinio viešoji biblioteka

Dar viena vieta draugiška vaikams su fizine ir protine negalia – Biržų rajono savivaldybės Jurgio Bielinio viešoji biblioteka. Čia dar praeitais metais startavo projektas „Tavo – mano pasaulis“, skirtas neįgaliems 5-16 metų vaikams ir juos lydintiems asmenims (tėvams, globėjams). Bibliotekoje ne tik įrengti specialūs vaikams su negalia pritaikyti baldai, žaislai, bet ir rengiami įvairūs užsiėmimai. Vaikai ir paaugliai gali dalyvauti garsiniuose skaitymuose, meno bei mažųjų ypač mėgstamoje pasakų terapijoje. Na, o greitu metu veiklas papildys ir užsiėmimai su smėliu. Programos vedamos ne tik vaikams, bet ir bibliotekos darbuotojams, kurie ruošiami darbui su negalią turinčiais lankytojais. Norint suplanuoti veiklas, tereikia susisiekti su biblioteka ir susitarti dėl užsiėmimo laiko bei pobūdžio.

1. Vilniaus gynybinės sienos bastėja

Edukaciniai užsiėmimai vyksta ir kiek neįprastoje, tačiau miestiečiams gerai žinomoje vietoje – Vilniaus gynybinės sienos bastėjoje. Čia siūlomos mokomosios programos vaikams pritaikomos ir specialiųjų poreikių turintiems lankytojams – vaikams su judėjimo, protine negalia, autizmo spektro sutrikimais. Vilniaus gynybinės sienos bastėjoje dirbantys edukatoriai nuolat dalyvauja mokymuose, skirtuose gebėjimų ugdymui, dirbant su neįgaliais vaikais. Edukaciniai užsiėmimai vyksta iš anksto susitarus, parenkant tinkamą formą ir prisitaikant prie specialiųjų mažųjų lankytojų poreikių.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!