Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2019 m. 24 gegužės d. 17:31
M. K. Čiurlionio gimtinė davė pradžią pirmajam nacionaliniam kultūros keliui

Pranešimo spaudai nuotr.

Renginiais Varėnoje ir Senojoje Varėnoje pažymėtas nacionalinio Lietuvos kultūros kelio „Čiurlionio kelias“ atidarymas, taip pat startavo kultūrinės topografijos meno savaitė „Čiurlionio Lietuva“.

„Čiurlionio kelias“ – tai pirmasis pilnavertis nacionalinis kultūros kelias mūsų šalyje, kuriuo siekiama pradėti nacionalinių kultūros kelių programą, skatinti regionų kultūros atsinaujinimą, aktualizuoti M. K. Čiurlionio gyvenimo ir kūrybos vietas: Varėną (senąją jos dalį ir naująjį miestą), Druskininkus, Vilnių, Kauną, Rietavą, Plungę ir Palangą.

Kultūros ministro Mindaugo Kvietkausko teigimu, šį projektą galima laikyti arterija, vesiančią Lietuvą į tarptautinius vandenis – planuojama, kad 2021 metais šis kelias apims Varšuvą, Leipcigą, Sankt Peterburgą.

Susiję:

„Čiurlionio kelias“ – tai tarsi įžanga į artėjančias 150-ąsias M. K. Čiurlionio gimimo metines, paskatinanti atsigręžti į vietas, susijusias su šiuo genialiu kūrėju, vietas, kuriose gimė jo įstabiausi kūriniai, tebegarsinantys mūsų šalį pasaulyje. „Čiurlionis“ tampa savotišku mūsų valstybės kodiniu pavadinimu. Tikiuosi, kad „Čiurlionio kelias“ tiek lietuvius, tiek užsienio svečius skatins juo keliauti, semtis įkvėpimo taip įprasmindamas M. K. Čiurlionio atminimą. Šis projektas telkia ne tik institucijas, bet ir žmones, kuriems svarbus M. K. Čiurlionis“, – sako kultūros ministras M. Kvietkauskas.

Šiandien Senosios Varėnos Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje iki 20 val. bus eksponuojama M. K. Čiurlionio gimimo metrika. Šios bažnyčios šventoriuje atidengtas atminimo ženklas, žymintis kūrėjo gimimo vietą. Atidengimo ceremonijoje dalyvavusi kultūros viceministrė, projekto „Čiurlionio kelias“ darbo grupės vadovė Gintautė Žemaitytė džiaugėsi, kad istorinių šaltinių analizė padėjo nustatyti tikslią M. K. Čiurlionio gimimo vietą.

„Čiurlionio kelias“ – tai beveik 500 kilometrų ilgio kultūrinis maršrutas, prasidedantis Varėnoje, kur gimė M. K. Čiurlionis, ir vedantis tolyn per Druskininkus, Vilnių, Kauną, Rietavą, Plungę ir Palangą. Interaktyvų „Čiurlionio kelio“ žemėlapį, susijusius renginius ir kitas naujienas rasite čia.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!