Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2019 m. 13 rugpjūčio d. 17:16
Paaiškėjo preliminarūs Nacionalinės koncertų salės architektūrinės idėjos laimėtojai

Pranešimo spaudai nuotr.

Tarptautinė ekspertų komisija išrinko geriausias Nacionalinės koncertų salės „Tautos namai“ projekto idėjas. Pirmoji vieta skirta Ispanijos architektų kompanijai „Arquivio architects“, antroji – prancūzams „Fres architects and planners“, tretieji sąraše – lietuvių architektų komanda „Paleko archstudija“. Ketvirtoji vieta atiteko „SMAR Architecture Studio“ iš Australijos.

Kaip numatyta konkurso, kurį vasarį paskelbė Kultūros ministerija, Vilniaus miesto savivaldybė, Tarptautinė architektų sąjunga ir Lietuvos architektų sąjunga, sąlygose, toliau vyks aukščiausią įvertinimą gavusių autorinių kolektyvų kvalifikacijos vertinimas. Galutiniai rezultatai ir nugalėtojai bus paskelbti rugsėjo antroje pusėje. Visi darbai bus viešai eksponuojami „T–Parke“.

Nacionalinės koncertų salės konkursas sulaukė 248 architektūrinių idėjų iš įvairių pasaulio šalių: JAV, Japonijos, Vokietijos, Didžiosios Britanijos, Naujosios Zelandijos, Suomijos, Kinijos, Brazilijos ir kitų.

Kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas džiaugiasi didžiuliu pasaulio architektų susidomėjimu. Pasak viceministrės, jau pradėta įgyvendinti istorinė Tautos namų vizija, gimusi 1907 metais. „Ji kalba ir apie šiuolaikinį miestą, svarbiausius mūsų kultūros poreikius, susijusius su mūsų valstybės kultūros plėtra bei tarptautine sklaida. Tikiuosi, kad būsima Nacionalinė koncertų salė taps atviru visuomenės traukos objektu kultūrinėms veikloms, edukacijai ir poilsiui“, – sakė M. Kvietkauskas.

Pasibaigus idėjų pristatymo visuomenei etapui, bus pradėtas rengti Nacionalinės koncertų salės techninis projektas ir skelbiamas rangos darbų konkursas.

Naujajame pastate, kuris iškils ant Tauro kalno vietoj Profsąjungų rūmų, bus iki 1,7 tūkst. vietų didžioji ir 500 vietų mažoji salės, erdvės barams, erdvus vestibiulis su vaizdu į įspūdingą miesto panoramą, patalpos įvairiai kitai kultūrinei veiklai. Numatomas koncertų salės projektavimo paslaugų ir statybos darbų biudžetas siekia 52 mln. eurų. Į šią sumą įtrauktos visos su objekto projektavimu, statyba, įrengimu ir sklypo tvarkymu susijusios išlaidos.

Planuojama naują koncertų salę pastatyti 2023 metais, švenčiant 700-ąjį Vilniaus gimtadienį.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!