Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2019 m. 1 spalio d. 10:16
Menas ir architektūra: prisimins vieną svarbiausių tarpukario leidinių ir jo autorių

Iliustracija iš Giedrės Jankevičiūtės knygos „Dailės istorikas ir kritikas Mikalojus Vorobjovas“ | R. Paknio leidyklos nuotr.

Spalio 3-5 dienomis Vilniuje vyksiančioje parodoje „Menas interjerui 2019“ organizuojama diskusija apie meno ir architektūros santykį, prisimenant legendinę dailės istoriko ir kritiko Mikalojaus Vorobjovo knygą „Vilniaus menas“.

Renginys vyks spalio 4 dieną, ketvirtadienį, 17.15–18.00 „Litexpo“ (2 salėje). Jame dalyvaus dailėtyrininkas dr. Viktoras Liutkus, architektas Audrius Ambrasas, leidėjas Raimondas Paknys, diskusiją moderuos dailėtyrininkė dr. (hp) Laima Laučkaitė.

Įtakinga, bet menkai pažįstama asmenybė

M. Vorobjovas (1903–1954) gimė rusakalbėje šeimoje Šiauliuose, augo Kaune. Čia baigęs mokyklą išvyko studijuoti į Vokietiją, o 1940 metais sugrįžo gyventi į Vilnių, tiesa, neilgam. Jau po ketverių metų M. Vorobjovas pasitraukė į Austriją, galop, su šeima emigravo į JAV, kur savo noru pasitraukė iš gyvenimo. Kaip rašo prof. dr. Giedrė Jankevičiūtė, „M. Vorobjovas – vienas iš talentingų tarpukario Lietuvos intelektualų, siekusių suartinti mūsų šalies kultūrą su Vakarais. Kartu jis – dar viena tragiško likimo asmenybė, kurią palaužė politinio emigranto valia.“

M. Vorobjovo indėlis ryškiausias, kalbant apie Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūrybą ir Vilniaus istorinę architektūrą. Anot dailės istorikės G. Jankevičiūtės, apie šias mūsų kultūros vertybes M. Vorobjovas prabilo taip, kaip niekas iki tol: vaizdžiai, įtaigiai, patraukliai, kartu giliai. Būtent jis daugiausiai prisidėjo prie garsiojo lietuvių kompozitoriaus ir dailininko darbų populiarinimo visame pasaulyje, o 1940 metais pasirodžiusi Vorobjovo studija „Vilniaus menas“ tam tikra prasme paklojo pamatus lietuviškai menotyrai.

Knygos autorius mokslininkų gretinamas su tokiais emigracijoje išsiskleidusiais fenomenais, kaip Algirdas Julius Greimas, Marija Gimbutienė, Aleksandra Kašubienė, Jonas Mekas. Galima drąsiai teigti, kad M. Vorobjovas – vienas iš nedaugelio tarptautinėje arenoje taip solidžiai vertinamų mūsų šalies menotyrininkų.

Knygą išleido 5000 egzempliorių tiražu 

Lietuvos mastu „Vilniaus menas“ – masinio tiražo knyga. Ji buvo atspausdinta šiandien sunkiai įsivaizduojamu 5000 egzempliorių tiražu. Tai, anot G. Jankevičiūtės, liudijo apie leidėjų viltis, kad knyga bus plačiai skaitoma ir padės „Kauno Lietuvos“ piliečiams „prisijaukinti“ istorinę sostinę. Norėdamas sudominti didelę ir margą auditoriją, M. Vorobjovas pasirinko pasakoti apie jai pažįstamų Vilniaus įžymybių rinkinį, nušviesdamas jį kiek įmanoma naujau bei giliau.

Susiję:

Knygoje M. Vorobjovas visiems suprantama, bet įtaigia ir autoritetinga kalba meistriškai atskleidė penkių šimtmečių Vilniaus meno raidos bruožus, aptarė gerai žinomus architektūros objektus, interjerų apdailos akcentus, keletą įspūdingiausių dailės pavyzdžių. Kai kurie iš jų leidinyje atsiskleidžia ir meistriškose fotografo Jano Bulhako nuotraukose.

Poetas, publicistas, vertėjas Tomas Venclova įsitikinęs, kad knyga „Vilniaus menas“ turėtų būti dar kartą išleista kaip bibliofilinis leidinys: „Ant tinkamai parinkto popieriaus, su geros kokybės iliustracijomis, galbūt su komentarais. Tai mūsų klasikinis paveldas, kaip anglams Ruskinas ar rusams Muratovas.“

„Menas interjerui 2019“ – tai spalio 3-5 dienomis „Vilniaus galerijos“ organizuojama paroda, kuri jau antrus metus taps renginio „Baldai Interjeras Dizainas“ dalimi ir šiais metais supažindins lankytojus su legendomis apipintais Vilniaus kultūriniais reiškiniais bei kvies apžiūrėti ir įsigyti žinomų Lietuvos menininkų darbų. Visą parodos „Menas interjerui 2019“ renginių programą rasite čia.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!