Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2020 m. 30 sausio d. 22:41
5 smagūs būdai, kaip kartu su vaikais tyrinėti miestą

Pranešimo spaudai nuotr.

Vaikai vis mažiau laiko praleidžia laisvai tyrinėdami miestą – dėl saugumo tėvai visur pavėžėja mašina, daug kur kelią užtveria rakinami vartai ir mažojo tyrinėtojo planeta vis siaurėja. Tačiau tam, kad vaikai savo mieste jaustųsi drąsūs, savarankiški, pamiltų ir saugotų savo gyvenamą aplinką, būtina leistis į gyvus pasivaikščiojimus. „Gatvės gyvos vaikams“ žiemos atostogų metu Vilniuje rengia dienos stovyklą „Aš – miesto architektas!“ ir dalijasi idėjomis, kaip kūrybiškai su vaikais tyrinėti miestą.

Skulptūrų istorijos

Neretai pro jas kasdien žingsniuojame visai nekreipdami dėmesio. O juk kiekviena skulptūra turi savo istoriją! Pasivaikščiodami su vaikais suraskite bent keletą skulptūrų savo rajone (jums padėti gali kultūriniai gidai „Vilniaus skulptūrų kelias“) ir pasidomėkite, kam ir kodėl jos sukurtos. Vilniaus senamiestyje tai daryti ypatingai smagu, nes nemažai skulptūrų gali būti „prakalbintos“ – projekto „Kalbančios skulptūros“ dėka vaikai gali susisiekti su įamžintu personažu tiesiog skambučiu! Tereikia išmanaus telefono su QR kodo skenavimo aplikacija. O kam skulptūrą norėtų pastatyti jūsų vaikas? Tai puikus klausimas vaikui dar kartą apmąstyti, kam ir kodėl gali būti sukurtas meno kūrinys, taip pat puiki kūrybinė užduotis grįžus namo.

Pranešimo spaudai nuotr.

Pranešimo spaudai nuotr.

Pranešimo spaudai nuotr.

Pasislėpę vitražai

„Kai vaikams surengėme ekskursiją vitražo tema, buvau nustebusi, kiek daug nuostabių spalvoto stiklo kūrinių pati niekad nepastebėjau,“- sako „Gatvės gyvos vaikams“ vadovė Viktorija Bružaitė. Jei išsiruošėte pasivaikščioti senamiestyje, pažaiskite – kas pastebės daugiau vitražų? O jie tikrai ne tik bažnyčių languose – bibliotekos, kultūros įstaigos ar tiesiog senamiesčio durys išpuošti nuostabiais spalvoto stiklo kūriniais. Neskubėkite ir pasidomėkite jų istorijomis – languose atgims legendos, pasakos, įvairios įkvepiančios asmenybės… Nežinote, nuo ko pradėti? Greta V. Kudirkos aikštės įsikūrusiame Vilniaus centriniame knygyne susipažinkite su iš langų žvelgiančiais garsiais rašytojais, didžiulis nuostabus vitražas su istorinėmis asmenybėmis jus pasitiks ir paslaptingoje Vrublevskių bibliotekoje, o pasukę į senamiestį nepraleiskite Stiklių g. įsikūrusios Vitražo manufaktūros – nusileidę į XVI a. menančius rūsius apžiūrėsite magišką vitražo kolekciją. Grįžę namo taip pat galite pasidaryti savo vitražą iš spalvotos plėvelės.

Pranešimo spaudai nuotr.

Pranešimo spaudai nuotr.

Spalvotos kreidelės

Kiek primirštos spalvotos kreidelės vis dar puiki priemonė išlaisvinti mažojo architekto fantaziją! Keliaudami su vaikais po senamiestį galite atkreipti dėmesį į naujus pastatus ir kartu pasvarstyti, kaip atrodė namai, anksčiau stovėję šioje vietoje. O gal jūsų rajone yra erdvė, kurioje galėtų atsirasti naujas pastatas? Koks jis būtų? Kreidelės puikiai tiks čia pat aikštelėje ar ant platesnio šaligatvio suprojektuoti pastatui, o praeiviai jus tik apdovanos šypsenomis.

Dėžės visagalės!

Dėžės visuomet traukia vaikus žaisti – nereikia jokių sudėtingų priemonių, tik neišmeskite įvairaus tūrio dėžių, ir jūsų kieme ar namuose gali atsirasti naujas daugiabutis! Vaikščiodami su vaikais atidžiau apžiūrėkite aplink esančius namus, kartu pasvarstykite, kuo pastatas įdomus, išskirtinis. Grįžus namo paprašykite vaiko sukonstruoti savo svajonių namus iš erdvinių detalių. Puikiai tiks ne tik dėžės, tačiau ir rulonėliai nuo tualetinio popieriaus ar popierinių rankšluosčių. Kūrybinga popietė garantuota!

Pranešimo spaudai nuotr.

Žaidimas „Vilnius vaikams“

Jei dar neišbandėte – būtinai tai padarykite! „Gatvės gyvos vaikams“ kartu su Vilniaus miesto savivaldybe sukūrė senamiesčio pažinimui skirtą miesto patirčių žemėlapį-žaidimą. Jame rasite punktus su įvairiomis pažinimą, pastabumą, kūrybiškumą skatinančiomis užduotimis. Į tyrinėjimus įsitrauks visa šeima! Žaidimą nemokamai galite pasiimti Vilniaus turizmo informacijos centruose.

„Gatvės gyvos vaikams“ remiasi patirtimis grįsta edukacija ir rengia vaikams dienos stovyklas bei ekskursijas Vilniuje ir Kaune. Apie šios žiemos dienos stovyklas daugiau galite sužinoti čia.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!