Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2020 m. 3 balandžio d. 18:13
„Nesijaučiam toli“: architektė Aurelija Čepulinskaitė (Niujorkas, JAV)

Architektė Aurelija Čepulinskaitė. Niujorkas ǀ Arūno Baltėno nuotr.

„Vilniaus galerija“ tęsia fotografo Arūno Baltėno foto apybraižų ciklą „Nesijaučiam toli“. Kiekvieną savaitę jūsų lauks vis nauja pažintis su fotografo sutiktais ir įamžintais žmonėmis. Šįkart susipažįstame su Niujorke gyvenančia architekte Aurelija Čepulinskaite.

„Aurelijos Lietuvoje nepažinojau, bet patiko jos fotografijos – ji buvo žinoma fotografė. Kai susisiekiau su ja Niujorke, net sunku buvo patikėti, kad pasiekus tokį lygį galima viską mesti. Paprastai į fotografiją ateinama, o ne iš jos išeinama. Aurelija tik paliudijo – gali keistis bet kuriuo metu, viskas tavo rankose“, – sako A. Baltėnas.

Architektė Aurelija Čepulinskaitė. Niujorkas ǀ Arūno Baltėno nuotr.

A. Čepulinskaitė: Aš Niujorke jau 12 metų. Čia baigiau architektūros mokslus – penkeri metai studijų! Iš pradžių turėjome nuosavą galeriją, bandžiau dirbti joje, bet greitai supratau, kad reikia tobulėti ir užsiimti rimtesne veikla.

Mano vyras – architektas, o aš Lietuvoje buvau įgijusi aplinkos inžinerijos pagrindus, tad padėdavau jam daryti brėžinius. Jis ir paskatino tęsti mokslus. Pabandžiau, išklausiau vieną kursą, o po to pradėjau rimtai studijuoti ir įgijau Niujorko architekto licenciją. Tai pakankamai sudėtinga, reikalavimai šio srityje labai griežti. O dabar siekiu ir Naujojo Džersio valstijos licencijos…

Jau šešerius metu dirbu kaip visavertė architektė ir jaučiuosi savo vietoje (fotografija po 15 metų man tapo nebeįdomi…). Kartais būna sunkoka: reikia išmanyti daug įvairių disciplinų, didelė atsakomybė, bet jaučiu pasitenkinimą.

Architektė Aurelija Čepulinskaitė. Niujorkas ǀ Arūno Baltėno nuotr.

Architektė Aurelija Čepulinskaitė. Niujorkas ǀ Arūno Baltėno nuotr.

Architektė Aurelija Čepulinskaitė. Niujorkas ǀ Arūno Baltėno nuotr.

Galiu dirbti su įvairiais projektais: ir architekte, ir statybose, ir su produktais. Labai plati pasirinkimų skalė. Dabar specializuojuosi pasyvių nebrangių pastatų srityje, prieš tai dirbau su viešosiomis mokyklomis – tai visiškai skirtingos specializacijos. Nors pagrindai tie patys, bet medžiagos, produktai, o ypač reikalavimai – smarkiai skiriasi.

O prieš tai dirbau įmonėje, su kuria Niujorko akvariume renovavome 17 potvynio pažeistų pastatų. Ten reikėjo sukurti sistemą, kuri nebepraleistų vandens…

Architektė Aurelija Čepulinskaitė. Niujorkas ǀ Arūno Baltėno nuotr.

Gyvenimas šitoje šalyje turi ir pliusų, ir minusų, kaip ir visur. Aišku, atstumai kartais užmuša, bet turi prisitaikyti. Pasiilgstu Klaipėdos, kur vos penkios minutės kelio, ir tu jau prie jūros arba gamtoje. Čia taip pat gali rasti visko, ko tau reikia, tik laikas ir atstumai kiti.

Lietuva man labai svarbi, tikrai neatmetu galimybės kada nors grįžti. Domiuosi Lietuvos architektūra, architektų darbais, palaikau ryšį su keliomis įmonėmis, jos manimi domisi.

Sugrįžtu kartą ar du kartus per metus, nes Lietuvoje likę mano tėvai, o ir šiaip labai pasiilgstu gamtos, jūros, Klaipėdos. Ryšys stiprus.

Iš tiesų, nesiruošiu čia likti visam laikui.

Daugiau rubrikos „Nesijaučiam toli“ įrašų rasite čia

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!