Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2021 m. 23 balandžio d. 19:13
„Nesijaučiam toli“: reklamos agentūros darbuotojas Laurynas Sadauskas (Paryžius, Prancūzija)

Reklamos agentūros darbuotojas Laurynas Sadauskas (Paryžius, Prancūzija) | A. Baltėno nuotr.

„Vilniaus galerija“ tęsia fotografo Arūno Baltėno fotoapybraižų ciklą „Nesijaučiam toli“. Kiekvieną savaitę jūsų lauks vis nauja pažintis su fotografo sutiktais ir įamžintais žmonėmis. Šįkart susipažįstame su Paryžiuje gyvenančiu reklamos agentūros darbuotoju Laurynu Sadausku.  

Reklamos agentūros darbuotojas Laurynas Sadauskas (Paryžius, Prancūzija) | A. Baltėno nuotr.

Laurynas Sadauskas: Mūsų kompanijos pavadinimas – AG Partners Publicis Africa. Esame reklamos paslaugų įmonė, dirbanti prancūzakalbėje Vakarų Afrikoje. Teikiame visą su reklama susijusių paslaugų spektrą, dirbame ir su vyriausybėmis, ir su politikais, ir su kitais užsakovais. Aštuoniolikoje šalių turime 350 darbuotojų. Visą veiklą koordinuojame iš centrinio Paryžiaus biuro, bet čia mūsų dirba nedaug. Dirbame Senegale, Dramblio Kaulo Krante, Konge, Gabone, Burkina Faso, Benine, Toge, Malyje, Centrinėje Afrikos Respublikoje, Čade, Demokratinėje Kongo Respublikoje, Ruandoje, Gvinėjoje – tokios, va, šalys. Ebola, karai, korupcija – ko tik ten nėra. Ir tos šalys labai skirtingos. Daugelis jų labai skurdžios: pavyzdžiui, Centrinėje Afrikos Republikoje nuolatos karo padėtis, Nigeryje BVP – mažiau kaip 300 dolerių per metus. O Dramblio Kaulo Kranto ekonomika – stipriausia Vakarų Afrikoje.

Šimtai kalbų (kai kuriose šalyse – po penkiolika, šešiolika skirtingų kalbų), genčių, tautelių, ir religijos – įvairiausios, bet visas tas šalis vienija prancūzų kalba. Vienur daugiau likę Prancūzijos kolonijinio palikimo ir prancūziškos tvarkos, kitur – mažiau.

Reklamos agentūros darbuotojas Laurynas Sadauskas (Paryžius, Prancūzija) | A. Baltėno nuotr.

Susiję:

Dabar toje pasaulio dalyje – nepaprastai stiprus augimas, tokios dinamikos ir jaunystės kitur nepamatysi. Pavyzdžiui, Gvinėjoje ką tik pasibaigė ebolos epidemija, bet ten atrado didžiulius boksito, aliuminio rūdos klodus, tai dabar labai sparčiai viskas auga (kai kurie miestai – Kinšasa, Abidžanas – auga po 200 tūkst.–300 tūkst. gyventojų per metus), o vidutinis Gvinėjos gyventojų amžius – 22 metai. Darosi neįtikėtini dalykai!

Aš jaučiuosi kaip tiltų statytojas. Kadangi mūsų agentūra yra afiliuota su pasauline reklamos agentūra, o aš turiu didelę darbo toje įmonėje patirtį, esu tarsi žinių (šviesos) į tą pasaulio dalį nešėjas. Dar užsiimu verslo vystymu, konkursais – toks tarpdisciplininis pilietis. Sunku pora žodžių apibūdinti, ką aš darau. Ko nedarau, taip pat sunku pasakyti, nes visko labai daug.

Esu čia neseniai, tad mano vieta dar nėra labai prišildyta, bet kadangi visą gyvenimą dirbau reklamos srityje, man tai nėra visiškai svetima. Tik tiek, kad teritorija visiškai kita: kiti papročiai, kitokie žmonės. Afrikiečiai yra labai savotiški, su jais reikia šnekėtis kitaip nei su europiečiais. Labai dinamiška ir labai įdomu.

Reklamos agentūros darbuotojas Laurynas Sadauskas (Paryžius, Prancūzija) | A. Baltėno nuotr.

Reklamos agentūros darbuotojas Laurynas Sadauskas (Paryžius, Prancūzija) | A. Baltėno nuotr.

Visos šalys turi savo trūkumų ir savo privalumų, iš kurios pusės pažiūrėsi.

Gyvename Paryžiuje ir jis mums tinka. Tai labai kontroversiškas miestas. Iš vienos pusės, tai kultūros, diplomatijos, naujųjų technologijų centras, kita vertus, čia daug socialinės įtampos, infrastruktūros problemų, terorizmo grėsmės, didžiulė turtinė nelygybė. Visko čia yra. Bet Paryžius, šia prasme, nėra išskirtinis, išvardinti dalykai vyksta visame pasaulyje, tiesiog gal čia tie kontrastai labiau matosi.
Pasaulis, kurį mes pažįstame ir įsivaizduojame, jau nebeegzistuoja. Viskas labai greitai keičiasi. Man labai įdomu, su kuo teks tvarkytis mūsų vaikams, nes viskas iš tiesų labai labilu.

O įprastai Paryžius asocijuojasi su geru maistu, stilingais žmonėmis, su tirštu kultūriniu gyvenimu. Ir klimatas čia neblogas. Kai su nostalgija prisimenu Lietuvą, tikrai nepasiilgstu lietuviško oro – Vilniuje dviračiu kiaurus metus nevažinėsi.

2019-11-04

Daugiau rubrikos „Nesijaučiam toli“ istorijų rasite čia.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!