Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2021 m. 22 birželio d. 17:14
Paskelbta 59-osios Venecijos meno bienalės tema: kvies naujai pažvelgti į žmogaus ir žmonijos transformaciją

unsplash.com nuotr.

Birželio 9 d. buvo pristatyta 59-osios Venecijos meno bienalės parodos tema. Septynis mėnesius truksiantis prestižinis renginys 2022 m. tyrinės žmogaus ir žmonijos keitimąsi, laisvę bei vaizduotę, remiantis menininkės Leonoros Carrington idėjomis. „The Milk of Dreams“ (liet. svajonių / sapnų pienas) – taip vadinsis šiais metais vyksianti Venecijos meno bienalė, įkvėpta šios menininkės knygos vaikams tuo pačiu pavadinimu.

L. Carrington (1917–2011) – britų kilmės Meksikos menininkė-siurrealistė bei rašytoja. Didelę gyvenimo dalį kūrėja praleido Meksikoje, buvo siurrealizmo srovės atstovė, viena iš moterų išlaisvinimo judėjimo Meksikoje pradininkių. Gyvendama Meksikoje, L. Carrington sukūrė ir iliustravo paslaptingas, sapnus primenančias pasakas, kurias, pirmiausia, nupiešė ant savo namų sienų, o vėliau perkėlė į nedidelę užrašinę, kurią ir pavadino „The Milk of Dreams“. Menininkės kūrybai (iliustracijoms, knygoms, paveikslams) būdingas magiškasis realizmas, simbolizmas, autobiografinės detalės.

„Carrington istorijos pasakoja apie laisvėjantį pasaulį, pilną neišsemiamų galimybių. Tuo pačiu, tai priminimas apie šiame amžiuje žmogui tenkantį nepakeliamą spaudimą,“ – teigė renginio kuratorė Cecilia Alemani, argumentuodama 2022 m. temos pasirinkimą. Ji kvietė prisiminti ir nelengvą menininkės gyvenimą: L. Carrington buvo gydoma nuo nerimo ir psichozės, prievarta buvo uždaryta į ligoninę, galiausiai iš gydymo įstaigų pabėgo.

Knygoje „The Milk of Dreams“ L. Carrington aprašė stebuklingą pasaulį, kuriame gyvenimas perteikiamas per vaizduotės prizmę. Čia kiekvienas gali keistis, tapti kuo nors kitu. Paroda, sekdama menininkės idėjomis, pakvies į įsivaizduojamą kelionę stebint žmogaus kūno transformaciją ir permąstant pačios žmonijos suvokimą.

2022 m. Venecijos meno bienalėje daugiausia dėmesio bus skiriama trims pagrindinėms temoms: kūnui ir jo metamorfozėms, žmogaus ir technologijų santykiui, kūnų ir Žemės ryšiui. Svarbiausias meno renginys pasaulyje kvies rasti atsakymus į nesibaigiančius klausimus: kaip keičiasi žmogaus suvokimas? Kaip pasaulis atrodytų be mūsų? Kas sudaro gyvybę? Kuo mes skiriamės nuo gyvūnų, augalų, kitų gyvybės formų?

59-oji Venecijos meno bienalė vyks 2022 m. balandžio 23 – lapkričio 27 d.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!