Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2024 m. 26 balandžio d. 17:44
„Open House Vilnius“ metu miesto kūrėjai pakvies dialogui

Lukas Juso nuotr.

Gegužės 18–19 d. Vilniuje dešimtą kartą vyks Architektūros fondo organizuojamas atviros architektūros savaitgalis „Open House Vilnius“. Renginio metu duris atvers 70 objektų sostinėje, kurie įprastai yra visiškai arba iš dalies neprieinami visuomenei. Šių metų programos naujovė – išskirtinė galimybė tiesiogiai pabendrauti su miesto kūrėjais.

Dešimtojo, jubiliejinio, festivalio tema – žmonės, kuriantys miestą. Pasak renginio programos vadovių Emilijos Deksnytės ir Solveigos Buoželytės, ja siekiama paskatinti pokalbį tarp architektų, urbanistų bei kitų specialistų, kuriančių miesto viziją, ir ją savo istorijomis įprasminančių žmonių.

„Šių metų renginyje kalbame ne tik apie architektūrą, bet ir apie ją kuriančius žmones. Todėl vystant renginio programą atrodė labai natūralu pakviesti prie jos prisijungti ir miesto kūrėjus – architektus, urbanistus ir kitus specialistus, dirbančius planuojant miestą. Jie yra žmonės, kurie vaidina svarbų vaidmenį kuriant miestus ir jų ateitį. Tai yra proga jiems prisistatyti, o miesto svečiai ir gyventojai galės pamatyti miesto kūrėjų darbo užkulisius“, – sako E. Deksnytė.

Miesto kūrėjai vertina galimybę pristatyti visuomenei ir parodyti kitokį požiūrį į miesto kūrimą.

„Mūsų kurti objektai dalyvauja „Open House Vilnius“ nuo tada, kai renginys buvo pradėtas organizuoti. Todėl šiemet nusprendėme, kad visuomenei gali būti įdomu susipažinti ne tik su mūsų kūrybos rezultatais, bet atverti duris ir į kūrybos procesus,“ – sako Laura Malcaitė, architektų biuro INBLUM partnerė.

Martynas Marozas, urbanistikos įmonės „mmap.“ vadovas, teigia, kad „Open House Vilnius“ yra puiki platforma kalbėti apie architektūrą ir urbanistiką, kuo jos skiriasi ir kaip sąveikauja.

„Kalbant apie miestų kūrimą, žmonės dažnai maišo architektus ir urbanistus. Urbanisto profesija visuomenei dar mažai žinoma. Norisi, kad žmonės suprastų, jog miesto planavimas yra labai svarbi tema. Tai bandymas pamatyti tolimą miesto ateitį. Būtent planavimas gali lemti, ar jis sėkmingai gyvuos po 10 metų, ar pradės ryškėti tam tikros neigiamos tendencijos“, – sako M. Marozas.

Planavimo svarbą jis pabrėžia pasitelkdmas Vilniaus pavyzdį.

„Žiūrint į Vilniaus augimo tempą, labai realu, kad 2040 m. gyventojų skaičius mieste padidės dar 100 tūkst.  Kyla klausimas, kaip mes juos sutalpinsime. Tai siejasi su klausimais apie miesto identitetą, gamtą, miesto ekonomiką, judumą ir visus kitus procesus, kurie vyksta mieste. Architektūra yra svarbi dalis, bet urbanistika yra ta profesija, kuri sujungia skirtingas disciplinas į vieną visumą. Visumos matymas, o ne akupunktūriškas koncentravimasis į tam tikras dalis yra labai svarbus, to reikia ir reikės tik daugiau“, – sako urbanistas.

Renginio savaitgalį savo biurų duris atvers šie miesto kūrėjai: Vilniaus miesto savivaldybė, Ambraso architektų biuras, Paleko architektų studija, „A2SM architektai“,„mmap.“, DO ARCHITECTS, INBLUM, „2L Architects & Engineers“, „IMPLMNT architects“, AKETURI.

Miesto kūrėjai renginio lanktyojus pakvies į susitikimus, diskusijas, pristatymus. Pilna susitikimų programa bus paskelbta „Open House Vilnius“ interneto svetainėje www.openhousevilnius.lt.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!