Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2021 m. 14 rugpjūčio d. 15:26
Svarbiausi savaitės kultūros įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje (rugpjūčio 9-14 d.)

Svarbiausių savaitės meno ir kultūros įvykių Lietuvoje bei pasaulyje apžvalga. Kviečiame skaityti.

Lietuvoje:

Lietuvos nacionalinis muziejus atidarė parodą-meninę instaliaciją skirtą partizanui J. Lukšai Daumantui

Medžiuose pakibęs parašiuto kupolas simbolizuoja Juozo Lukšos grįžimą į Lietuvą | S. Samsono nuotr., LNM.

2021-ieji paskelbti žymaus partizano Juozo Albino Lukšos-Daumanto metais. Šia proga Lietuvos nacionalinis muziejus kviečia apžiūrėti neįprastą instaliaciją – medžių viršūnėse pakibusį desantininko parašiutą, nuo kurio kabanti paroda primena apie J. Lukšos-Daumanto indėlį partizaninėje kovoje bei pavojingą jo kelionę atgal į okupuotą Lietuvą.

Daugiau skaitykite čia.

Radvilų rūmų dailės muziejuje atidaryta naujausia Mindaugo Navako kūrinius pristatanti paroda „Kambariuose ir lauke“

Mindaugas Navakas. Skulptūrinis objektas „Koja“ (2016) prie Radvilų rūmų dailės muziejaus. | Gintarės Grigėnaitės nuotr.

Naujausius Mindaugo Navako 2016-2020 m. sukurtus ir autoriaus išeksponuotus kūrinius pristatanti paroda „Kambariuose ir lauke“ kontekstualiai sujungia vidinę ir išorinę Radvilų rūmų erdves. Rekonstruotoje istorinių Radvilų rūmų keturių kambarių ekspozicinėje erdvėje autorius pristato naujausius darbus, skulptūrinius objektus, sumontuotus iš degto, poliruoto, glazūruoto (auksu, mėliu) porceliano segmentų.

Siekdamas aktualizuoti istorinį Radvilų rūmų pastatą, jo prieigose, priešais akliną, tinkuotą plytų sieną, M. Navakas įkomponuoja vitališką, keturių granito blokų skulptūrinį objektą „Koja“ (2016).

Daugiau skaitykite čia. Šaltinis – bns.lt

Kauno IX forto memorialiniame komplekse atidaryta tarptautinė paroda „Po Didžiojo karo. Naujoji Europa 1918–1923“

Tarptautinė paroda „Po Didžiojo karo. Naujoji Europa 1918–1923“ | Rasos Pranskevičiūtės nuotr.

Kada iš tikrųjų baigėsi Pirmasis pasaulinis karas? Kiek naujų valstybių atsirado pasaulio žemėlapyje? Kiek laiko, nepaisant karo pabaigos, tęsėsi karo veiksmai? Ar milijonierius tikrai buvo turtingas? Kokią įtaką Pirmasis pasaulinis karas turėjo moterų padėčiai? Į šiuos ir kitus klausimus atsako paroda po atviru dangumi Po Didžiojo karo. Naujoji Europa 1918–1923, kurią 2021 m. rugpjūčio 12 d. – rugsėjo 6 d. bus galima aplankyti Kaune.

Daugiau skaitykite čia. Šaltinis – bns.lt

Vilniuje prasidėjo šviesų festivalis

Vilniaus šviesų festivalis | Gintarės Urbaitės nuotr.

Išskirtinį vasaros savaitgalį, rugpjūčio 13–15 d. tamsiu paros metu, vilniečius ir miesto svečius stebins trečią kartą į sostinę grįžtantis Vilniaus šviesų festivalis, kuriame savo kūrinius pristatys net 16 Lietuvos ir užsienio šviesos meno atstovų.

Šiais metais šviesos meno galerijoje po atviru vasariškos sostinės dangumi kontrastingą šviesos ir tamsos žaismo kuriamą reginį dovanos 9 Lietuvos kūrėjai ir 7 užsienio svečiai, kurie lankytojus kvies pažinti šviesos meną senąjį ir naująjį Vilnių jungiančiame festivalio maršrute. Taip pat lankytojų festivalyje lauks keli įvietinto meno ir apšvietimo dizaino sprendimai.

Daugiau skaitykite čia.

Kultūros ministerija laukia siūlymų suteikti nacionalinio ar savivaldybės mecenato vardą ir prašymų suteikti mecenuojamojo projekto statusą

Kultūros ministerija jau priima siūlymus suteikti nacionalinio ar savivaldybės mecenato vardą ir prašymus suteikti mecenuojamojo projekto statusą. Prašyti suteikti projektui mecenuojamojo projekto statusą ir (arba) suteikti nacionalinio ar  savivaldybės mecenato vardą gali fiziniai ir juridiniai asmenys, susiję su tokio projekto iniciavimu, vykdymu ar vertinimu.

Laukiama siūlymų šių metų Jotvingių ir Jaunojo jotvingio premijoms

Jotvingių premijos komitetas iki rugpjūčio 26 d. priima kandidatūrų siūlymus 2021 metų Jotvingių ir Jaunojo jotvingio premijoms gauti.

Kultūros ministerija, bendradarbiaudama su asociacija „Poetinis Druskininkų ruduo“, Jotvingių premiją skiria kasmet už per pastaruosius dvejus metus išleistą geriausią poezijos knygą (skaičiuojant nuo vieno festivalio „Poetinis Druskininkų ruduo“ iki kito). Jaunojo jotvingio premija skiriama už geriausią jauno autoriaus (iki 35 metų amžiaus imtinai) originaliosios poezijos, verstinės poezijos ar poezijos kritikos knygą, išleistą per pastaruosius dvejus metus (skaičiuojant nuo vieno festivalio „Poetinis Druskininkų ruduo“ iki kito).

Rugpjūčio 13 d. – šviesaus atminimo filosofo, mąstytojo, eseisto, visuomenės veikėjo Leonido Donskio (1962-2016) gimimo diena.

Leonidas Donskis | G. Lepiarzo nuotr.

L. Donskis skatino empatiją, žmogiškąjį orumą ir autentiškumą „takiojo blogio“ pasaulyje, reiškėsi kaip viešasis intelektualas, socialinis kritikas, paskelbė apie 50 knygų ir 500 mokslinių straipsnių, pasisakė prieš anachronišką mąstymą, netolerantiškumą, ksenofobiją.

Pasaulyje:

Sicilijos saloje planuojama įsteigti Šiaurės Lietuvos menininkų rezidenciją

Šiaulių dailės galerija inicijuoja Šiaurės Lietuvos menininkų rezidencijos įkūrimą Italos mieste Sicilijoje (Italija). Tikimasi, kad šioje saloje įsteigus Lietuvos vizualiųjų menų centrą lietuvių kūrėjai užmegs draugystę su vietine menininkų bendruomene, kurs ir stiprins tarpkultūrinius ryšius.

Kopenhaga oficialiai paskelbta UNESCO-UIA Pasaulio architektūros sostine 2023

Kopenhaga | unsplash.com nuotr.

Pasaulio architektūros sostinėje 2023 m., planuojama daugybė svarbių renginių ir programų tvarumo, urbanistikos, tvaraus vystymo temomis. Kopenhaga garsėja svarbiu architektūros palikimu, istoriniais pastatais ir rūmais. Miestas taip pat žymus dėl inovatyvių architektūrinių ir dizaino sprendimų.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!