Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2021 m. 26 rugpjūčio d. 15:34
#SavaitėsKūrinys: Žano Ogiusto Dominiko Engro „Homero apoteozė“

Jean-Auguste-Dominique Ingres „Homero apoteozė“, 1827 m., 386×512 cm.

#SavaitėsKūrinys – „Vilniaus galerijos“ rubrika, kurioje kiekvieną ketvirtadienį kviesime susipažinti su aktualiu, įdomią istoriją pasakojančiu meno kūriniu. Rugpjūčio 29 d. bus minimas prancūzų dailininko Jean-Auguste-Dominique Ingres (1780-1867 m.) gimtadienis, tad šį kartą kviečiame skaityti apie jo paveikslą „Homero apoteozė“ (1827 m., 386×512 cm).

Žanas Ogiustas Dominikas Engras – XIX a. neoklasicizmo dailininkas, vienas žymiausių savo laikotarpio prancūzų menininkų. Engres tapybos stilius, besiremiantis į praeities menininkų kūrybą, priešinosi populiarėjančiam romantizmui. Nors dailininkas paliko reikšmingų istorinių kompozicijų, aktų, peizažų, šiandien labiausiai vertinami jo kurti portretai. XX a. pradėta kalbėti ir apie menininko kūrybos svarbą impresionistams, modernistams.

Susiję:

„Homero apoteozė“ – 1827 m. menininko nutapytas kūrinys, šiandien saugomas Luvre. Kompozicijos centre matome sparnuotos dievybės karūnuojamą Homerą, kurį šlovina ir aplink susirinkusi minia. Įdomu tai, kad nei viena paveiksle esanti figūra nėra atsitiktinė – Homerą supa jo amžininkai bei vėlesnių laikotarpių menininkai ir filosofofai, tarp kurių – Moljeras, Platonas, Rafaelis, Mikelandželas, Aristotelis, Dantė ir kt. Manoma, kad raudonais ir žaliais rūbais apsigobusios figūros sėdinčios ant laiptų, įprasmina svarbiausius poeto kūrinius – „Iliadą“ ir „Odisėją“.

Daugiau rubrikos įrašų rasite čia.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!