Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2021 m. 19 rugpjūčio d. 13:15
#SavaitėsKūrinys: Gustave Caillebotte „Paryžiaus gatvė, lietinga diena“

Gustave Caillebotte „Paryžiaus gatvė, lietinga diena“, 1877 m.

#SavaitėsKūrinys – „Vilniaus galerijos“ rubrika, kurioje kiekvieną ketvirtadienį kviesime susipažinti su aktualiu, įdomią istoriją pasakojančiu meno kūriniu. Rugpjūčio 19 d., minint prancūzų dailininko Gustave Caillebotte (1848–1894) gimtadienį, kviečiame skaityti apie vieną svarbiausių šio menininko kūrinių – paveikslą „Paryžiaus gatvė, lietinga diena“, 1877 m. (212.2 cm × 276.2 cm)

Gustave Caillebotte – prancūzų dailininkas, impresionizmo atstovas ir globėjas, iš kitų šio judėjimo menininkų išsiskyręs realistine maniera. Caillebotte tapyti pradėjo trečiojo savo gyvenimo dešimtmečio pabaigoje ir nors pasauliui spėjo palikti įspūdingų darbų, mirė sulaukęs vos 45-erių.

Paveiksle „Paryžiaus gatvė, lietinga diena“ vaizduojama Paryžiaus Dublino aikštė, esanti netoli Lazaro stoties. Nors šiandien ši vieta nėra pati prestižiškiausia Paryžiaus dalis, dailininko gyvenimo metais situacija buvo kiek kitokia. Gustave augo netoli šio kvartalo ir savo akimis matė jo modernėjimą – kylančius naujus pastatus, tvarkomas gatves ir besikuriantį naują rajoną.

Dublino aikštė | wikipedia.org nuotr.

Įdomu tai, kad šis paveikslas yra gan didelis – pirmame plane vaizduojami žmonės yra realaus dydžio (paveikslo dydis – 212.2 cm × 276.2 cm). Figūrų išdėstymas paveiksle turi panašumų su fotografija, kuria menininkas domėjosi.

Šis paveikslas – dailininko žvilgsnis į modernėjantį pasaulį, Paryžiaus transformaciją, nuolatinį miesto kitimą.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!