Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2021 m. 4 spalio d. 15:49
Į UNESCO programos „Pasaulio atmintis“ nacionalinį registrą įrašomi 9 nauji objektai

unsplash.com nuotr.

Prieš tris dešimtmečius, 1991 metų spalio 7 d. Lietuvos Respublika tapo UNESCO (Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacijos) nare. Mūsų valstybė savo inauguracinėje kalboje pasiūlė įsteigti programą, kuri padėtų aktyviau saugoti ir viešinti dokumentinį paveldą. Taip atsirado UNESCO programa „Pasaulio atmintis“,  kuri šiandien yra viena plačiausių ir įdomiausių, o Tarptautinis registras „Pasaulio atmintis“, į kurį įrašyta daugiau nei 500 viso pasaulio atminties institucijose saugomų dokumentų ir jų kolekcijų, sulaukia labai daug dėmesio. Į šį tarptautinį registrą 2009 m. buvo įrašytos dvi su Lietuva susijusios kolekcijos: Baltijos kelio dokumentai ir Radvilų archyvai ir Nesvyžiaus bibliotekos kolekcija. 2017 m. į registrą įrašytas Liublino unijos akto dokumentas.

1997 m. prie Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos buvo įsteigtas Nacionalinis komitetas „Pasaulio atmintis“, savo veiklą iš esmės atnaujinęs 2003 m. Vėliau buvo įsteigtas ir to paties pavadinimo Nacionalinis registras. Pirmieji dokumentai ir jų kolekcijos į Nacionalinį registrą „Pasaulio atmintis“ įrašyti 2006 metais. Šiuo metu registre yra 74 rašytiniai dokumentai, šelako plokštelių, fotografijų kolekcijos, brėžiniai, žemėlapiai, piešiniai, kino juostos.

Šių metų spalio 8 d. (penktadienį) 15.00 val. Vilniaus universiteto Mažojoje auloje (Aula parva)  vyksiančiame iškilmingame Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos posėdyje, skirtame Lietuvos narystės UNESCO 30-mečiui paminėti, bus įteikti liudijimai dokumentinio paveldo saugotojams, kurių pateikti dokumentai ar jų kolekcijos įrašomi į Nacionalinį registrą „Pasaulio atmintis“. Nacionalinio komiteto nariai ir nepriklausomi dokumentinio paveldo ekspertai penkiems iš jų suteikė regioninę, o keturiems – nacionalinę reikšmę.

Šiais metais į Nacionalinį registrą įrašoma „Saldžiausiojo Marijos vardo arkibrolijos narių knyga“ ir dviejų inkunabulų konvoliutas (į vieną knygą įrišti 1497 ir 1500 m. Prahoje čekų kalba išleisti du Čekijos karalystės teisiniai dokumentai), saugomi Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekoje. Registrą papildys atvirukas-sveikinimas Šv. Velykų proga ant beržo tošies, saugomas Lietuvos ypatingajame archyve, Kazimiero Kristupo Daukšos gramatikos „Trumpa kalbamokslė liežuvio lietuviško“ rankraštis, saugomas Vilniaus universiteto bibliotekoje, Kristijono Endrikio Mertikaičio giesmynas, saugomas  Lietuvos nacionalinėje  Martyno Mažvydo bibliotekoje, Lietuvos Katalikų Bažnyčios Kronikos šaltiniai, saugomi Kauno arkivyskupijos muziejuje, miniatiūra, vaizduojanti Lietuvos didįjį kunigaikštį Vytautą Didįjį ir jo žmoną Oną Vytautienę, saugoma Nacionaliniame muziejuje LDK valdovų rūmuose, Broniaus Krivicko literatūrinės veiklos artefaktai, saugomi Biržų krašto muziejuje „Sėla“, ir tremtinės Dalios Grinkevičiūtės rankraštinis palikimas, saugomas Lietuvos nacionaliniame muziejuje.

Lietuvos Respublikos narystės UNESCO organizacijoje 30-mečio paminėjimą ir programos „Pasaulio atmintis“ Lietuvoje renginį organizuoja Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos sekretoriatas, Nacionalinis komitetas „Pasaulio atmintis“ ir Vilniaus universitetas

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!