Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2021 m. 26 gruodžio d. 09:06
„Privalomas neprivalomų knygų sąrašas“ #2: Džordžo Orvelo „1984-ieji“

Kairėje – pirmojo Dž. Orvelo romano „1984-ieji“ leidimo viršelis | Puslapių wikipedia.org ir unsplash.com nuotraukų koliažas

Jeigu būtų mano valia, 11-12 klasių privalomų literatūros autorių sąrašą pakoreguočiau iš esmės – dalies kūrinių visai atsisakyčiau, taip pat įtraukčiau naujų autorių. Džordžo Orvelo (tikroji pavardė Eric Arthur Blair; 1903-1950) romanas „1984-ieji“ būtų vienas pirmųjų kandidatų į atnaujintą programą. Aišku, jei ir išauš diena, kai „1984-ieji“ taps mūsų šalies mokyklose privalomu kūriniu, tai labai negreitai. Vadinasi, perskaityti minėtą knygą turite savo nuožiūra. Kodėl?

Anglų rašytojo Dž. Orvelo sukurta distopija (priešingybė utopijai, kuria, bendrąja prasme, laikomas idealus, tačiau neįgyvendinamas projektas, sumanymas, modelis) yra vienas įtakingiausių kada nors parašytų šio žanro kūrinių, pasirodęs 1949 metais. Paskutinis Dž. Orvelo parašytas romanas išverstas į daugiau nei 70 pasaulio kalbų, kai kuriose šalyse uždraustas. Žurnalas „Time“ įtraukė jį į šimtuką geriausių visų laikų romanų anglų kalba, o šiandien jo pavadinimą rasite bene kiekviename „X skaičius knygų, kurias privalote perskaityti savo gyvenime“ tipo sąraše (galite tuo nesunkiai įsitikinti, atlikę Google paiešką).

 

Žymiosios knygos veiksmas vyksta totalitarinėje valstybėje Okeanijoje – vienoje iš trijų pasaulio supervalstybių. Pagrindinis veikėjas Vinstonas Smitas, dirbantis Tiesos ministerijoje, atlieka savotišką užduotį – perrašinėja praeitį taip, kad ji atitiktų Partijos poreikius. Kaip ir visi Okeanijos gyventojai, Vinstonas yra nuolat stebimas viską matančiais monitoriais ir budria Didžiojo Brolio akimi, todėl, regis, yra pasmerktas gyventi baimėje. Vis dėlto Vinstonas pajunta troškimą išsilaisvinti ir ima priešintis kuriamai iliuzijai.

Knyga, kurios autorius savo akimis matė XX a. pasaulį, dėl pragaištingų politinių ideologijų siaubiamą protu nesuvokiamų nusikaltimų žmoniškumui, yra ryški bet kokios totalitarinės valdymo formos kritika. Dž. Orvelo sukurtos frazės „Didysis Brolis stebi tave“, „2 + 2 = 5“ ir kiti pasakymai šiuolaikinėje kultūroje tapo bendriniais terminais, apibūdinančiais per didelį valdžios siekį kontroliuoti visuomenę. Nors romano veiksmas, kaip ir nurodyta pavadinime, vyksta 1984 metais, tačiau su aprašomomis grėsmėmis susiduriama visais laikais, o totalitarizmas, jei tik jam nesipriešinama, gali triumfuoti bet kur. „1984-ieji“ mums apie tai primena ir įspėja.

Simboliška, kad Lietuvoje ši knyga pirmą kartą išleista tik po nepriklausomybės atgavimo, 1991 metais.

Susiję:

„Nesu užsidegęs knygų fanatikas, todėl man skaityti savo noru yra sunku. Bet kai buvau priverstas atsiversti Džordžo Orvelo „1984-uosius“, mano rutina tiesiog pasikeitė. Tai yra neprivalomas kūrinys, kuris paskatino mane paimti knygą į rankas kiekvieną dieną. Važinėjant viešuoju transportu, telefoną pakeitė knyga, taip pat ir laisvalaikio metu atsirado vietos grožinei literatūrai“, – praėjusiais metais apie Dž. Orvelo romaną atsiliepė vienas iš mano mokinių.

Rekomenduoju knygą perskaityti ir jums. O jei labai patiks, pasidomėkite ir kitu to paties žanro, bet kito autoriaus kūriniu „Puikus naujas pasaulis“.

„Privalomas neprivalomų knygų sąrašas“ – alternatyva tiems, kam įgriso lietuvių kalbos pamokose analizuojami kūriniai. Šiame sąraše – vienuoliktokams, dvyliktokams ir visiems vyresnio amžiaus žmonėms skirtos knygos – neprivalomos mokykloje, tačiau privalomos gyvenime. Visą sąrašą rasite puslapyje www.lietuviukalbosmokytojas.lt


Nuo šiol PATREON platformoje (spauskite čia) galite prisidėti prie lietuvių kalbos mokytojo vykdomų projektų (filmų ir knygų rekomendacijų, mokytojo dienoraščio, tinklalaidės apie švietimą ir kt.). Prisijungę ne tik padėsite šviesti visuomenę, bet ir rasite įdomaus turinio sau!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!