Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 1 kovo d. 14:28
Baltijos šalių kultūros ministrai kviečia apsaugoti Europos informacinę erdvę
Ukrainos karas

Dainiaus Labučio (ELTA) nuotrauka.

Lietuvos kultūros ministras Simonas Kairys, Latvijos kultūros ministras Nauris Puntulis ir Estijos kultūros ministras Tiitas Terikas bendru laišku kreipėsi į kitų Europos Sąjungos šalių kultūros ir audiovizualinių reikalų ministrus dėl Rusijos ir Baltarusijos televizijos programų, kurstančių karą ir skleidžiančių dezinformaciją, retransliavimo sustabdymo.

„Vasario 24 d. Rusijos Federacija, pažeisdama tarptautinės teisės normas, pradėjo plataus masto puolimą prieš Ukrainą, suverenią ir nepriklausomą šalį. Rusijos karinės pajėgos vykdo antžemines ir oro atakas prieš Ukrainos miestus ir kaimus, bombarduoja civilinius objektus – mokyklas, vaikų darželius, ligonines ir daugiabučius namus. Rusijos karo veiksmus aktyviai remia jos žiniasklaidos kanalai, kurie skleidžia Rusijos karinę propagandą ir dezinformaciją ne tik tarp savo piliečių, bet ir tarp Europos Sąjungos piliečių, keldami tiesioginę grėsmę demokratijai ir taikai visoje Europoje. Rusijos karines ir informacines operacijas visokeriopai remia Baltarusija, kuri įtraukta į brutalią invaziją prieš kaimyninę šalį“, – rašoma bendrame Baltijos šalių kultūros ministrų kreipimesi.

Jame informuojama, kad praėjusią savaitę Lietuva, Latvija ir Estija, reaguodamos į grėsmę nacionaliniam saugumui keliančią skleidžiamą informaciją, remdamosi savo nacionaliniais įstatymais ir Audiovizualinės žiniasklaidos paslaugų direktyvos 3 straipsnio 3 dalimi, sustabdė šių Rusijos ir Baltarusijos televizijos programų laisvą retransliavimą dėl propagandos, karo ir tautinės neapykantos kurstymo, susijusio su Rusijos paskelbtu karu prieš Ukrainą: „Pirmais Baltijas Kanals Lietuva“ („PBK“), „TV Center International“, „RTR Planeta“, „Rossija 24“, „NTV Mir“, „NTV Mir Baltic“ ir „Belarus 24“.

„Raginame Jus, vadovaujantis savo nacionaliniais įstatymais, apsvarstyti galimybę sustabdyti Rusijos ir Baltarusijos televizijos programų, skleidžiančių karo propagandą ir dezinformaciją, laisvą retransliavimą savo teritorijose ir taip kartu apsaugoti Europos informacinę erdvę, išsaugoti demokratiją ir atkurti taiką Europoje. Mūsų atitinkamos institucijos yra pasirengusios bendradarbiauti ir keistis su Jumis reikiama informacija šiuo klausimu“, – rašoma bendrame Lietuvos, Latvijos ir Estijos kultūros ministrų kreipimesi.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!