Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 2 kovo d. 17:56
Bunda meno pasaulis – kultūros atstovų atsakas į Rusijos agresiją

unsplash.com nuotr.

Prasidėjus Rusijos karinei invazijai į Ukrainą, pamažu bunda ne tik pasaulio politikai, bet ir meno bei kultūros atstovai. Savo pozicijomis, atsisakymu dalyvauti meno renginiuose bei informacijos sklaida, menininkai ir kultūros darbuotojai siekia parodyti, kad šis karas – netoleruotinas ir smerktinas. „Vilniaus galerija“ trumpai apžvelgia svarbiausius su Ukrainos okupacija susijusius meno pasaulio įvykius.

Venecijos bienalėje neišvysime Rusijos paviljono

Balandžio 23 d. prasidėsiančioje 59-oje Venecijos bienalėje šiais metais neišvysime Rusijos paviljono. Prasidėjus Rusijos invazijai į Ukrainą, šalį turėję pristatyti Rusijos menininkai Kirill Savchenkov ir Alexandra Sukhareva bei paviljono kuratorius Raimundas Malašauskas paskelbė atsisakantys galimybės dalyvauti viename svarbiausių meno renginių.

Bendrame menininkų pareiškime skelbiama, kad „menui vietos nėra, kai po raketų ugnimi žūsta civiliai, kai priedangoje slepiasi Ukrainos piliečiai, kai Rusijos protestuotojai yra nutildomi“.

Kuratorius Raimundas Malašauskas jautriame įraše socialinėse medijose dalinosi panašia pozicija ir teigė negalintis tęsti darbų vykstant Rusijos karinei invazijai: „Šis karas yra politiškai ir emociškai nepakeliamas.“

Aštrūs menininkų pasisakymai

Netyla ir pasaulio menininkų pasisakymai prieš Rusijos karinę invaziją. „PEN“ – tarptautinė organizacija, ginanti kūrybinę rašytojų ir kitų kūrėjų laisvę, išplatino laišką, pasirašytą tūkstančio rašytojų, kurie palaiko Ukrainos menininkus, žurnalistus ir visus Ukrainos žmones. Laišką pasirašė ir Nobelio literatūros premijos laureatai Svetlana Alexievich, Orhan Pamuk, Olga Tokarczuk, rašytojai Margaret Atwood, Salman Rushdie ir kt.

Rusų menininkai socialinėse medijose taip pat dalijosi pareiškimais prieš Rusijos sukeltą karą. Už taiką ir karo nutraukimą pasisakė Rusijos dirigentai Kirill Petrenko ir Semyon Bychov, o šiuolaikinio meno muziejus „Garažas“ – viena didžiausių parodų vietų Maskvoje – paskelbė sustabdysiantis parodas ir kitas veiklas iki tol, kol „nesibaigs Ukrainoje vykstanti žmogiškoji ir politinė tragedija“. Tokiu pačiu keliu pasuko ir Maskvos GES-2 kultūros namai, kurie atsisakė dalies savo numatytų programų.

Daugiau nei 13 000 rusų menininkų ir kultūros atstovų pasirašė peticiją, kuria kviečia nutraukti karą Ukrainoje. Dalis šią peticiją pasirašiusių asmenų neteko darbo šalies meno institucijose.

Prieš karą Ukrainoje pasisakė ir žymūs kitų šalių menininkai, tarp kurių – video pranešimą išplatinusi Marina Abramovič, Rusiją „nustoti žudyti savo brolius“ raginantis legendinės grupės „Pink Floyd“ lyderis David Gilmour ir amerikiečių rašytojas Stephenas Kingas.

Atsisakoma rusų menininkų pasirodymų

Rusijos menininkai, palaikantys V. Putino režimą, susidūrė su milžinišku kultūros pasaulio pasipriešinimu. Atšaukiami koncertai, iš pareigų atleidžiami šalies politiką remiantys menininkai.

Niujorko Metropolitano opera atsisakė dirbti su menininkais, kuriuos sieja ryšiai su V. Putinu, o per neseniai įvykusį Verdžio operos „Don Karlas“ pristatymą Ukrainos aukas pagerbė tylos minute bei šalies himnu. Apsilankiusiems operoje buvo dalijamos ir informacinės skrajutės, pasakojančios apie žiaurius šių dienų įvykius bei operos poziciją. Niujorko „Carnegie Hall“ „dėl pastarojo meto įvykių pasaulyje“ iš savo savaitgalio repertuaro išbraukė rusų dirigentą Valerijų Gergijevą, V. Putino šalininką. Jo paslaugų taip pat atsisakė Miuncheno filharmonija bei Edinburgo tarptautinis festivalis.

Žymusis Londono Karališkasis teatras žengė svarbų žingsnį atšaukdamas Maskvos Didžiojo teatro baleto pasirodymų sezoną.

Jau anksčiau buvo paskelbta ir apie sprendimą pašalinti Rusijos atstovus iš „Eurovizijos“.

Kino industrijos atsisako Rusijoje rodyti savo filmus

„Warner Bros“, „Disney“ ir „Sony“ sustabdė filmų leidimą Rusijos kino teatruose, įskaitant ir naujausių filmų premjeras, kurios turėjo pasirodyti artimiausiomis savaitėmis. Tuo tarpu JAV internetinės televizijos paslaugų platforma „Netflix“ atsisakė transliuoti valstybinius televizijos kanalus, tačiau yra smerkiama dėl lig šiol vykdomų paslaugų šalyje.

Kanų filmų festivalis paskelbė, kad programoje nebus Rusijos delegacijos bei visų, palaikančių ryšius su režimu. Anot organizacijos, šis sprendimas bus pakeistas tik tuo atveju, jei karas baigsis sprendimu, kuris tenkins Ukrainos žmones. Stockholmo ir Glazgo filmų festivaliai jau seniau paskelbė boikotuojantys Rusijos valstybės remiamus filmus.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!