Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 28 birželio d. 11:30
Fridos Kahlo monografija: 152 menininkės kūriniai ir kančios paženklinta gyvenimo istorija

Luis Martín Lozano, „Frida Kahlo. The Complete Paintings“, 2021 m., „Taschen“ leidykla

Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón (1907–1954) – be abejonės, viena labiausiai kontraversiškų kada nors gyvenusių dailininkių, kurios sudėtingas gyvenimas paženklintas ligų, kančios ir vidinės stiprybės. Frida ne tik išgarsėjo visame pasaulyje, bet ir tapo Meksikos revoliucinio modernaus meno figūra, lyčių, feminizmo politikos pradininkė. Įspūdinga Luis-Martín Lozano monografija ne tik pristato visus 152 menininkės kūrinius, bet ir nuotraukomis, dienoraščio ištraukomis, laiškais piešia ypatingos kūrėjos portretą.

Įsigyti leidinį galima elektroninėje parduotuvėje www.2di.lt ir 2di pardavimo vietose.

Susiję:

Frida Kahlo gimė Meksikoje 1907 metais, ir jau nuo pat vaikystės ją persekiojo įvairūs fiziniai bei dvasiniai išbandymai: vos būdama šešerių, Frida Kahlo susirgo poliomielitu, todėl dešinioji mergaitės koja ilgainiui tapo plonesnė už kairiąją. Aplinkiniai vaikai iš būsimos dailininkės nuolat šaipėsi, tačiau stiprios valios vaikas nepalūžo. Tiesą sakant, mergaitė buvo visiška nutrūktgalvė: važinėjo dviračiu, riedučiais, plaukiojo, lankė bokso ir imtynių treniruotes. 1922 metais Frida įstojo į prestižinę privačią Meksikos parengiamąją mokyklą. Būsima dailininkė buvo viena iš 35 ten besimokančių merginų (iš viso mokykloje mokėsi beveik 2000 jaunuolių). Frida planavo susieti savo ateitį su medicina, tačiau likimą pakeitė tragiška avarija, į kurią papuolė, būdama aštuoniolikos: autobusas, kuriuo ji važiavo, rėžėsi į tramvajų.

Luis Martín Lozano, „Frida Kahlo. The Complete Paintings“, 2021 m., „Taschen“ leidykla

Luis Martín Lozano, „Frida Kahlo. The Complete Paintings“, 2021 m., „Taschen“ leidykla

Frida Kahlo patyrė begalę sužalojimų, daugelis manė, kad ji nebeišgyvens. Tačiau mergina, ištvėrusį daugybę operacijų ir gydymo procedūrų, ėmė stiprėti. Dar daugiau – būtent gulėdama lovoje ji ėmė tapyti, o visą tolimesnį gyvenimą persekioję katastrofos sukelti skausmai tapo viena pagrindinių būsimos dailininkės kūrybos temų. Didelė dalis jos darbų įkvėpti Meksikos liaudies meno, vietinės kultūros – tikriausiai iš šių šaltinių kilo ir menininkės polinkis tyrinėti tapatybės, lyties, mirties, kūniškumo klausimus.

Luis Martín Lozano, „Frida Kahlo. The Complete Paintings“, 2021 m., „Taschen“ leidykla

Monografija „Frida Kahlo. The Complete Paintings“, pristato visus 152 menininkės nutapytus paveikslus bei  asmeninio gyvenimo detales, įžvalgas, požiūrį. Milžiniško dydžio išsamiame leidinyje publikuojami ne tik Fridos darbai, bet ir dienoraščio ištraukos, fotografijose įamžintos akimirkos, laiškai. Didelis formatas leidžia tyrinėti smulkiausias paveikslų ir nuotraukų detales, o aukštos kokybės spauda užtikrina leidinio estetiką. Būtent todėl knyga gali tapti ne tik dėmesį kaustančiu albumu, bet ir prasminga dovana ar interjero detale tiems, kurie vertina menininkės kūrybą. Šis leidinys laikomas plačiausia kada nors išleista Fridos Kahlo kūrybos ir gyvenimo studija. Rekomenduojame!

Įsigyti leidinį galite čia.

Luis Martín Lozano, „Frida Kahlo. The Complete Paintings“, 2021 m., „Taschen“ leidykla

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!