Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 10 balandžio d. 08:41
Ne aš mušu, verba muša: A. Baltėno fotoistorija apie nykstančią lietuvių tradiciją

Kriaučiūnai, Vilniaus raj., 2005 m. | Foto: © Arūnas Baltėnas

Verbų sekmadienis, šiais metais švenčiamas balandžio 10 d., Lietuvoje siejamas su unikalia, tačiau nykstančia verbų kūrimo tradicija. „Vilniaus galerija“ kviečia pamatyti fotografo Arūno Baltėno nuotraukas, kuriose šis autentiškas procesas įamžintas Kriaučiūnuose ir Čekoniškėse – Vilniaus rajone esančiuose kaimuose, garsėjančiuose verbų rišimo tradicijomis. Tekstą apie tai parengė Saulė Matulevičienė.

Verbų sekmadienis užbaigia gavėnią ir pradeda Didžiąją savaitę, pasiruošimą Velykoms. Šventės ištakos siekia IV amžių, kai formavosi velykinio ciklo liturgija, pradėta švęsti evangelijose aprašomo Kristaus įžengimo į Jeruzalę šventė. Vienose evangelijose rašoma, kad Kristui po kojomis buvo klojamos medžių šakos, kitose paminimos palmių šakos (NT 1972: 71, 252). Jau IV amžiaus pabaigos šaltiniai liudija, kad šiam įvykiui prisiminti paskutinį gavėnios sekmadienį Jeruzalėje į šventines mišias žmonės ateidavo nešini palmių ir alyvmedžių šakelėmis.

Čekoniškės, Vilniaus raj., 2005 m. | Foto: © Arūnas Baltėnas

Čekoniškės, Vilniaus raj., 2005 m. | Foto: © Arūnas Baltėnas

Įvairiuose krikščioniškuose kraštuose formavosi saviti šventinimui skirtų puokštelių kūrimo papročiai. Visoje Lietuvoje verbos rišamos iš gluosnio ir kadugio šakelių, o į Šiaurės Vakarus nuo Vilniaus esančiuose kaimuose susiformavo savita šio krašto verbų tradicija – čia jos rišamos iš sausų gėlių ir žolynų. Augalai šioms verboms renkami, džiovinami ir dažomi ištisus metus, po to ant lazdyno kotelio rišamos natūralios arba dažytos gėlės bei kiti augalai. Verbų sekmadienį jos šventinamos bažnyčioje, o vėliau laikomos garbingoje namų vietoje.

Verbų rišimo tradicija Vilniaus krašte įtraukta į nacionalinį Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!