Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 14 gegužės d. 17:06
Čekų skulptoriaus Olbramo Zoubeko pėdomis

Olbram Zoubek | shutterstock nuotr.

Šiemet Olbramas Zoubekas, vienas svarbiausių XX a. antrosios pusės čekų skulptorių, švęstų savo 96-ąjį gimtadienį. Jo skulptūros iš pirmo žvilgsnio lengvai atpažįstamos – dažniausiai tai aukštos, lieknos figūros su paauksuotais elementais. Jos visada palinkusios tarsi judėdamos arba aiškiai gestikuliuoja. Kas buvo Olbramas Zoubekas ir kur galima pamatyti jo darbus?

Olbramas Zoubekas gimė 1926 m. balandžio 21 d. Prahoje ir po Antrojo pasaulinio karo baigė Prahos dailės ir amatų akademiją. Jis restauravo renesansinius ornamentus (sgraffito), taip pat kūrė savo skulptūras ir paminklus. Pavyzdžiui, Zoubekas yra Jano Palacho, studento, kuris 1969 m. Prahoje pasidegė protestuodamas prieš sovietų armijos okupaciją Čekoslovakijoje, mirties kaukės autorius. Olbramas Zoubekas pakaitomis gyveno Prahoje ir rytų Čekijos mieste Litomišle, kur jo vardas matomas beveik visur. Menininkas mirė 2017 m., būdamas 91 metų.

Viena garsiausių Olbramo Zoubeko skulptūrų yra jo mėgstamiausiame mieste Litomišle, antrajame menininko name. Piliakalnio atgaivinimo metu, vienuolyno sode buvo pastatytos Zoubeko skulptūros. Jas galima rasti šalia buvusio piaristų vienuolyno, tarp dviejų bažnyčių, šalia garsiosios Litomišlo pilies – į UNESCO sąrašą įtraukto renesanso stiliaus perlo. Baseinas su Olbramo Zoubeko skulptūromis, kuris buvo jo dovana miestui, yra sodo viduryje. Pilies rūsiuose turistai taip pat gali pamatyti Zoubeko skulptūrų kolekciją. Sode yra pavėsinė, iš kurios atsiveria gražūs miesto vaizdai.

Olbram Zoubek | shutterstock nuotr.

Olbram Zoubek | Ceskomoravske pomezi nuotr.

Zoubeko kūrybos pavyzdžių taip pat galima rasti Krnove, Moravijos-Silezijos krašte. Skulptūrų grupė „Gyvenimo džiaugsmas“ yra vertingas meno kūrinys iš tų laikų, kai skulptorius dėl savo pažiūrų buvo nepatogus valdžiai ir jis negalėjo oficialiai dirbti menininku.

Garsiausias Zoubeko paminklas skirtas Čekoslovakijos komunistinio režimo aukoms ir visiems 1950-ųjų politiniams kaliniams. Jis įsikūręs Prahos Mala Strana rajone, Petrino kalno papėdėje. Paminklą sudaro susiaurinti laiptai ir septynios bronzos figūros. Pavargusių vyrų figūros simboliškai vaizduoja komunistinio režimo stovyklų kalinių žeminimą ir kančias.

Susiję:

Paminklas Miladai Horakovai Prahoje yra dar vienas iš Zoubeko kūrinių Prahos Smichovo rajone. Jis įamžina kitą XX a. antrosios pusės Čekoslovakijos komunistinio režimo auką. Milada Horakova buvo advokatė ir parlamentarė, kuri tapo nepatogia valdžiai, todėl 1950 m. buvo nuteista mirties bausme. Milados Horakovos statula pagaminta iš bronzos. Ji stovi nugara į gatvę, palinkusi, o jos galva šiek tiek nenatūralaus dydžio. Šalia yra atminimo lenta su auksine rože ir kilpa. Paminklas įsikūręs parke šalia evangelikų bažnyčios, kur Milada Horakova visą gyvenimą reguliariai lankydavo pamaldas.

Lankantis Kromeržyže verta pamatyti ne tik į UNESCO sąrašą įtrauktus sodus, bet ir Olbramo Zoubeko kūrinius. Jie įamžina Kromeržyžo holokausto aukas, taip pat vieną iš trijų Antrojo pasaulinio karo metu sunaikintų Kromeržyžo sinagogų. Vienas iš paminklų įsikūręs buvusio žydų rajono centre.

Olbram Zoubek | shutterstock nuotr.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!