Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 16 gegužės d. 15:57
Žmogaus ir augintinio ryšys – muziejaus „Fotografiska“ paroda Taline

Greta, 2013 m. Fot. Ralph Hargarten

Taline yra įsikūręs pasaulinio lygio fotografijos muziejus – „Fotografiska“. Šio muziejaus misija – fotografijos įtaiga padaryti pasaulį sąmoningesnį. Juk fotografija labai įtraukianti priemonė, turinti unikalų gėbėjimą formuoti emocijas, perteikti istorijas ir skatinti pokyčius.

Gegužės mėnesio Talino meno erdvių ir parodų ažvalgoje pateikėme šio mėnesio „Fotografiska“ muziejaus parodas, o šį kartą norime Jums pristatyti parodą „The Pet Show“, kurioje perteikiamas  žmogaus ir augintinio neatskiriamas ryšys. Tai abipusiškai naudingi ir dinamiški santykiai, kurie laikomi itin svarbiais abiejų pusių sveikatai ir gerovei.

Elliott Erwitt, Magnum Photos, Prancūzija, Paryžius, 1989 m.

Menininkams pūkuoti draugai visada būdavo ne tik ištikimi palydovai. Per visą meno istoriją vaizduojami augintiniai perteikdavo įvairius simbolius – statusą, galią, lojalumą, meilę ar užuojautą. Šiuolaikinėje fotografijoje naminių gyvūnų vaizdavimas yra labai įvairus: nuo dokumentinių nuotraukų ir ištobulintų portretų iki tūkstančių linksmiausių, mieliausių ir beprotiškiausių augintinių nuotraukų ir vaizdo įrašų įvairiuose socialiniuose tinkluose.

Tobias ir Hero (naminė trumpaplaukė). Fot. Gerrard Gethings

„The Pet Show“ – tai duoklė augintiniui bei jų buvimui mene ir populiariojoje kultūroje. 25 menininkų pagalba „Fotografiska“ augintinį užkelia ant pjedestalo ir žiūri iš visų įmanomų perspektyvų: kaip į kompanionus, statuso simbolius, draugus, mylimus šeimos narius ar kaip meno kūrinius.

Henry ir Hope. Fot. Gerrard Gethings

Dalyvaujantys menininkai:
Akseli Valmunen, Areca Roe, Carli Davidson, Dolly Faibyshev, Elliott Erwitt, Gerrard Gethings, Hellen van Meene, John Hiltunen, Kári Björn, Leila Jeffreys, Lisa Strömbeck, Martin Parr, Martin Usborne, Niki Lindroth von Bahr, Ralph Hargarten, Robert Bahou, Robin Schwartz, Sage Sohier, Sandy Skoglund, Sophie Gamand, Tim Flach, Visarute Angkatavanich, Walter Chandoha, William Wegman, Winnie Au.

Susiję:

Parodą „The Pet Show“ galite aplankyti „Fotografiska“ muziejuje (adresas: Telliskivi 60a-8, Tallinn). Paroda vyks iki birželio 12 dienos.

Dėmesio! Jei Jums patiko ši paroda, norime rekomenduoti „Taschen“ leidyklos knygą: „Chandoha, Walter. Dogs: photographs 1941–1991“.  Walterio Chandohos, vieno žymiausių XX amžiaus naminių gyvūnėlių fotografo, knygoje yra daugiau nei 60 šunų veislių, fotografuotų įvairiais stiliais ir skirtingomis aplinkybėmis. Kiekvienas vaizdas alsuoja Chandoha švelnumu ir empatija šiems žavingiems keturkojams. Įsigyti leidinį galite čia.

 

Visas „The Pet Show“ parodos nuotraukas galite peržiūrėti fotogalerijoje:

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!