Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 7 birželio d. 15:29
Talino meno parodos ir muziejai – ką verta aplankyti birželio mėnesį?

Talino meno parodos ir muziejai

Tęsiame pažintį su Talino meno muziejais ir galerijomis. Ką galima pamatyti Taline birželio mėnesį? Sudarėme meno muziejų ir galerijų parodų sąrašą – jums belieka jį išsaugoti ir leistis į kelionę.


KUMU meno muziejus

Weizenbergi 34 / Valge 1, Tallinn

Lembit Sarapuu paroda „Realybė ir tikrovė
2022 04 29–2022 09 18

Lembit Sarapuu. Diskusija. 1989–1990. Aliejus. Estijos meno muziejus

Šešis dešimtmečius, per kuriuos Lembit Sarapuu (g. 1930 m.) veikė kaip menininkas, jo kūryba buvo siejama su naiviuoju menu (daugiausia septintajame ir aštuntajame dešimtmečiuose), transavangardu (XX amžiaus devintajame dešimtmetyje) ir postmodernizmu (1980-aisiais ir 1990-aisiais). Tačiau visa jo kūryba nepatenka nė į vieną iš šių kategorijų.

Susiję:

Lembit Sarapuu kūryba suskirstyta į tris temas: paprasti peizažai, aktai ir portretai, seksualūs, brutalūs ir groteskiški mitologiniai vaizdiniai bei alegoriniai, ironiški ir šmaikštūs kasdienio gyvenimo ir žmogaus būties vaizdiniai. Menininkas savo kūrybą apibūdino kaip besikeičiantį bandymą reprezentuoti gyvenimo tikrovę ir realybę gyvenime. Tai atsispindi parodos pavadinime, nubrėžiančiame menininko kūrybinį kelią per šešis dešimtmečius.
Daugiau apie parodą.

Paroda „Mąstantys paveikslai“
2022 03 18–2022 08 14

Sirje Runge. Geometrija VIII. 1976. Aliejus. Zimmerli meno muziejus, Rutgers ‒ Norton ir Nancy Dodge sovietų nonkonformistų meno kolekcija

Nuo 2016 m. bendradarbiaujant su JAV Zimmerli meno muziejumi rengiamos tiriamosios parodos. Parodos „Mąstantys paveikslai“ akcentas turėjo būti aštuntojo ir devintojo dešimtmečių Baltijos ir Maskvos menininkų dialogas. Likus kelioms savaitėms iki parodos atidarymo, Rusija pradėjo karą prieš Ukrainą, o dialogas apie naujausią istoriją įgavo visiškai kitą kontekstą. Šioje nepaprastoje situacijoje Kumu dailės muziejus lankytojams atskleidžia tuščią salę, kurioje pristatomi originalūs parodos tekstai, o erdvės ant sienų nurodo iš pradžių atrinktų kūrinių vietas. Paroda bus užpildyta meno kūriniais žingsnis po žingsnio.
Daugiau apie parodą.

Paroda „Tapatybės peizažai: Estijos menas 1700–1945 m.
Nuolatinė ekspozicija


Nauja nuolatinė ekspozicija pasakoja apie Estijos meno istoriją, kuri vystėsi per daugiatautę Estijos istoriją, peraugant į paveldą, kuriame susilieja estų, baltų
vokiečių ir rusų tradicijos. Didžiausias dėmesys skiriamas meno vaidmeniui visuomenėje ir formuojant įvairių bendruomenių tapatybę. Temos: baltųvokiečių ir estų vizualinės kultūros sąsajos, vaizdų reikšmės jaunoje Estijos nacionalinėje valstybėje, šiuolaikinio gyvenimo vizijos, moterų menininkių balsai, menas XX amžiaus trečiojo dešimtmečio autoritarinėje eroje ir Antrojo pasaulinio karo metais, vietos identiteto peizažų atsiradimas. Taip pat apžvelgiama, kokią įtaką vizualiniam tapatybių konstravimui, kartu su aukštuoju menu, padarė menininkai mėgėjai, dizainas ir grafinis dizainas bei profesionalaus meninio ugdymo plėtra. Kartu su aukštuoju menu, ekspozicija apžvelgia vizualinę šalies kultūrą platesniu mastu, atvaizduodama pomėgį menui ir meninį išsilavinimą tampriame ryšyje su grafiniu dizainu ir dizaino istorija.
Daugiau apie parodą.

Projektinė erdvė I: Jonna Kina paroda „Keturios skulptūros iš penkiolikos dalių
2022 04 01–2022 10 02

Jonna Kina. Keturios skulptūros iš penkiolikos dalių. 2022 m. Kadras užfiksuotas iš vaizdo įrašo. Menininkės sutikimu

Ši paroda yra nuolatinės parodos „Tapatybės peizažai: Estijos menas 1700–1945 m.“ dalis. Jonna Kina (1984) yra daugiadisciplinė suomių menininkė. Filmo „Keturios skulptūros penkiolikoje kūrinių“ istorija datuojama 2019 m. Tuo metu menininkė susidomėjo Estijos dailės muziejaus kolekcijoje esančiomis Amandus Adamson (1855–1929) ir Augusto Weizenbergo (1837–1921) skulptūromis, kurios buvo sugadintos per Antrąjį pasaulinį karą, 1944 m. kovo mėn. susprogdinus Taliną. Baigus  filmą, į istorinę perspektyvą netikėtai įsiliejo dabartiniai klodai.
Daugiau apie parodą.

Projektinė erdvė II: Maria Kapayeva paroda „Atsitiktinės nuotraukos, šis bei tas
2022 06 14–2022 12 01

Ši paroda yra nuolatinės ekspozicijos „Tapatybės peizažai: Estijos menas 1700–1945 m.“ dalis.
Tai meninis eksperimentas: tyrimo procesas pristatomas kaip instaliacija. Ką galite padaryti ir ką darytumėte su atsitiktine nuotraukų kolekcija? Prieš aštuonerius metus Marija Kapajeva internete nusipirko keletą senų nuotraukų.
Taip Kapajeva pradėjo eksperimentą, siekiantį atverti dažnai neįvertinto, nepakankamai ištirto, marginalizuoto liaudies fotografijos paveldo potencialą.
Daugiau apie parodą.


Paroda „
Ateitis per vieną valandą: Estijos menas 1990-aisiais
Nuolatinė ekspozicija

Raoul Kurvitz. Pentatoninė spalvų sistema II. Programa 01 ir 03. 1994–1999. Instaliacija. Estijos meno muziejus

Paroda nukrypsta nuo lūžio, kurį Estijos visuomenėje sukėlė Šaltojo karo pabaiga ir nepriklausomybės atgavimas. Estijoje 1990 metai buvo pereinamasis laikotarpis. Šalis buvo išlaisvinta iš Sovietų Sąjungos (1991 m.) ir pradėjo atstatinėti liberalią demokratinę visuomenę, pagrįstą rinkos ekonomika. Parodos pavadinimas pasiskolintas iš legendinės estų pankų grupės J.M.K.E. 1993-iųjų metų dainos žodžių, kuriuose užfiksuota absurdiška dešimtmečio atmosfera, apvertusi kone visas vertybes aukštyn kojomis.
Daugiau apie parodą.


Paroda 
„Menas komforto zonoje? 2000-ieji Estijos mene
2021 12 11–2022 10 09


Paroda „Menas komforto zonoje? 2000-ieji Estijos mene“ tęsia parodų ciklą Kumu meno muziejuje, skirtą šiuolaikiniam menui, prasidėjusį 2018 m. projektu „The X-files“ [Devintojo dešimtmečio registras] (kuratoriai Eha Komissarov ir Anders Härm). Dabartinė paroda, daugiausia paremta Estijos ir Tartu dailės muziejų šiuolaikinio meno kolekcijomis, leidžia pažvelgti į šeštojo dešimtmečio meną
, atskleidžia kai kuriuos mažiau žinomus kūrinius ir idėjas, kurios visiškai pasireiškė tik kitame dešimtmetyje. Ekspozicija išdėstyta dialogais tarp skirtingų temų, raktažodžių ir motyvų, siekiant perteikti dešimtmečio menui būdingus jausmus, menininkų pozicijas ir požiūrius.
Daugiau apie parodą.


Paroda 
Konfliktai ir prisitaikymai. Estijos sovietmečio menas (1940–1991)
Nuolatinė ekspozicija

Ilmar Malin. Blėstanti saulė. 1968. Estijos dailės muziejus

Ši paroda reprezentuoja vieną galimą požiūrį į XX amžiaus antrosios pusės Estijos meną, kai jam buvo būdingi konfliktai ir prisitaikymas prie naujos, po Antrojo pasaulinio karo nusistovėjusios, politinės tvarkos. Tai, kaip sovietų valdžia suprato meno ir menininkų vaidmenį visuomenėje, kardinaliai skyrėsi nuo požiūrių, formavusių meną prieškario Estijos Respublikoje. Ketvirtojo dešimtmečio pabaigoje ir šeštojo dešimtmečio pradžioje Sovietų Sąjungoje vyravo griežtas stalininio socialistinio realizmo kanonas, pagal kurį menininkai turėjo realistiškai tarpininkauti ideologinėms komunistų partijos žinutėms. Šeštojo dešimtmečio antroje pusėje sovietinė visuomenė pamažu tapo liberalesnė, o partijos reikalavimai menui tapo ne tokie griežti, tačiau oficialūs nurodymai sovietinei kultūrai išliko iki devintojo dešimtmečio.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti KUMU meno muziejų:


Kadriorg dailės muziejus

Weizenbergi 37, Tallinn

Paroda „Stilingi daiktai: baldai ir dekoratyvinis menas iš Estijos muziejų kolekcijų
2022 05 18–2022 09 04

Praeities objektai padeda atgaivinti istoriją. Puodeliai, foteliai ir kiti praktiški kasdieniai daiktai atskleidžia tų laikų mąstymą ir estetines nuostatas, kada jie buvo sukurti ir naudojami. Dekoratyvinių elementų simbolika ir šių objektų formos, spalvos ir medžiagos atspindi socialines ir ekonomines aplinkybes, besikeičiančius grožio standartus ir net karinius praradimus bei pergales.
Parodoje pagrindinis dėmesys skiriamas baroko, rokoko ir ampyro stiliams bei susijusiems XIX a. atgimimo stiliams.
Daugiau apie parodą.

Paroda „Atvira skulptūrų saugykla“
2022 05 18–2024 12 31

Nežinomas menininkas. Belvederio Apolonas. XIX amžius. Estijos dailės muziejus

Skulptūra sudaro nedidelę, bet išskirtinę Estijos dailės muziejaus užsienio meno kolekcijos dalį, kuri iki šiol visuomenei buvo rodoma labai mažai. Pirmajame Kadriorgo pilies aukšte eksponuojama užsienio skulptūrų kolekcija leis apžvelgti Estijos istorinius ryšius su Vakarų Europos ir Rusijos skulptūromis. Kolekciją sudaro daugiau nei 250 kūrinių, sukurtų nuo XVIII iki XX amžiaus, o jo centre – skulptūros klasikos ir sovietinės Rusijos meno kopijos. Greta portretų yra nemažai figūrinės ir dekoratyvinės skulptūros pavyzdžių.
Atviros saugyklos ekspozicija leidžia iš arčiau pažvelgti į skulptūros meną, susipažinti su pagrindinėmis skulptūros technikomis ir medžiagomis.
Daugiau apie parodą.

Nuolatinė Kadriorg meno muziejaus paroda

Aleksei Bogoljubov. Talino uostas. 1853. Estijos meno muziejus

Parodoje eksponuojami XVI–XVIII a. paveikslai, XVIII–XX a. olandų, vokiečių, italų ir rusų meistrų Vakarų Europos ir Rusijos taikomoji dailė ir skulptūra. Nuolatinėje Kadriorgo dailės muziejaus ekspozicijoje pristatoma Estijos dailės muziejaus užsienio meno kolekcijos grietinėlė, kurią daugiausia sudaro Vakarų Europos ir Rusijos XVI–XX a. paveikslai, skulptūros ir taikomoji dailė.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti Kadriorgo dailės muziejų:

 


Mikkel muziejus

Weizenbergi 28, Tallinn

Paroda „Karlas Morgensternas: Tartu mokslininko meno kūrinių kolekcija
2022 05 14–2022 08 21

Daniel Caffé. Karlo Morgensterno portretas. 1798 m. Tartu universiteto biblioteka

Johanas Karlas Simonas Morgensternas (1770–1852) buvo Tartu universiteto profesorius po universiteto atidarymo 1802 m. Jis specializavosi klasikinės filologijos, estetikos, retorikos ir meno istorijos srityse. Profesorius buvo universiteto bibliotekos ir dailės muziejaus įkūrėju.
Mažiau žinomas faktas, kad Karlas Morgensternas pats kolekcionavo meną ir padovanojo savo kolekciją universitetui. Parodoje pristatomi jo kolekcijos brangakmeniai ir grafika, apibūdinantys pagrindines jo kolekcijos temas, atspindintys Renesanso epochos idėjų paveikto Tartu universiteto mokslininko interesų spektrą. Ypatingas dėmesys skiriamas gliptikai – Morgensternas brangakmenius studijavo ir dėstydamas, ir kaip privatus asmuo, domėdamasis senovės menu.
Daugiau apie parodą.

Nuolatinė muziejaus ekspozicija

Nežinomas dailininkas. Paukštidė. 18–19 a. Estijos meno muziejus

Nuolatinės muziejaus ekspozicijos pagrindą sudaro Europos ir Kinijos keramika ir porcelianas bei Vakarų Europos paveikslai iš buvusios Johanneso Mikelio kolekcijos.
Daugiau apie parodą.

Paroda „Mikelio muziejui 25. Rytietiškas porcelianas
Nuolatinė muziejaus ekspozicija

Bijin (grožio) figūra Imari spalvų schemoje. Japonija. Apie 1750 m. Porcelianas. Estijos dailės muziejus, Johanneso Mikelio kolekcija

Estijos dailės muziejaus filialas, skirtas privačiai Johanneso Mikelio kolekcijai, buvo atidarytas 1997 m. 2022 metais Mikelio muziejus su specialia programa mini 25 metų jubiliejų, o jo atidarymo akordas bus atnaujintos Rytų porceliano parodos atidarymas. Šį kartą daugiau dėmesio skiriama kūrinių atsiradimui Mikelio kolekcijoje, taip pat daiktų istorijai, paskirčiai ir gamybos būdams.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti Mikkel muziejų:


Adamson-Eric muziejus

Lühike jalg 3, Tallinn

Paroda „Medžiagų kaita. Dizainas ir naujos technologijos
2022 04 08–2022 09 25

Kartas Ojavee ir Johanna Ulfsak. Tiesioginiai srautai. 2016 m.

Paroda „Medžiagų įtaka. Dizainas ir naujos technologijos“ tyrinėja įvairių medžiagų ir naujausių technologijų panaudojimą šiuolaikinių Estijos menininkų ir dizainerių kūryboje. Tarp kitų darbų galite pamatyti išmaniuosius Kärt Ojavee ir Johanna Ulfsak audinius, Siim Karro baldus, pagamintus iš grybų žaliavų, turinčių neigiamą anglies pėdsaką, ir originalų Darios Popolitovos kūrybiškumą. Paroda kviečia pamąstyti apie mūsų asmeninį santykį su medžiagomis ir medžiagų poveikį aplinkai bei visuomenei.
Daugiau apie parodą.

Paroda „Modernizmas ir įvairovė
2022 03 01–2022 12 30

Adamsono-Erico darbų koliažas: Apyrankė. 1964‒1968; Autoportretas (Piemuo). 1931 m.; Porcelianiniai indai. 7 dešimtmetis; Ispanijos peizažas su arbūzu. 1931. Visi meno kūriniai Estijos dailės muziejaus

Adamsonas-Ericas (1902‒1968) yra vienas ryškiausių Estijos modernistų menininkų. Jis buvo talentingas ir nepaprastai įvairiapusis kūrėjas, per savo gyvenimą tapęs legenda. Adamsonas-Ericas buvo vienas iš nedaugelio menininkų, vienodai stiprus ir kaip tapytojas, ir beveik visose taikomosios dailės bei dizaino srityse. XX amžiaus trečiajame dešimtmetyje Adamsonas-Ericas dėl daugybės kelionių buvo vienas reikšmingiausių Estijos meno kosmopolitų, gyvenęs ir dirbęs įvairiose Europos vietose. Jis taip pat buvo aktyvus ir drąsus Estijos kultūrinio gyvenimo dalyvis bei reikšmingas visuomenės veikėjas. Be to, jis aktyviai dalyvavo kuriant ir organizuojant Estijos meno gyvenimą, o pokariu buvo gerbiamu dailės mokytoju, paveikusiu kelias kartas.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti Adamsono-Erico muziejų:


Fotografijos muziejus „Fotografiska“

Telliskivi 60a-8, Tallinn

Cooper & Gorfer paroda „Tarp šių sulankstytų sienų – utopija
2022 05 20–2022 09 18

Prie ko tu prisirišęs? Kur yra tavo vieta? Jei tau reikėtų viską palikti ir pradėti iš naujo – kas tu būtum?
Humanitarinės tragedijos dėl karų ir visuotinio klimato kaitos padarinių sukelia neišmatuojamas migracijos ir kančių bangas. Jos verčia mus susimąstyti, ar galime įsivaizduoti geresnį pasaulį? Priblokšti suvokimo, kad gyvename utopijos praradime, Cooper & Gorfer dirba su jaunomis moterimis vietinėse bendruomenėse, kurių gyvenimus sugriovė priverstinė migracija. Kokios yra šių moterų svajonės, tapatybės ir slapti ilgesiai?
Daugiau apie parodą.

Pixy Liao paroda „Tavo žvilgsnis priklauso man“
2022 04 22–2022 08 14

Stereotipinis kinietės, kaip žmonos ir motinos, nesavanaudiškai kitais besirūpinančios moters, vaidmuo niekada nebuvo Liao idealas. Menininkės tikslas – būti nepriklausoma moterimi, apibrėžta ne klasikinių normų, o kažkuo kitu – kažkuo nežinomu. Liao projektą inicijavo jos draugų reakcija: jos mylimąjį Moro, 5 metais jaunesnį už menininkę, jie laikė per jaunu Liao. Moro tapo moters mūza, o menininkės nuotraukos ėmė vaizduoti neįprastą vyro ir moters dinamiką.

Pixy Liao meta iššūkį tradiciniam vyro ir moters santykių stereotipui, todėl ši paroda nepalieka nieko neutralaus, sukeldama nuo žiūrovo priklausančias emocijas, nesvarbu, ar tai būtų sumaištis, džiaugsmas, pasilinksminimas, pasibjaurėjimas, nuostaba ar priklausymo jausmas. Liao darbai ne tik laužo lyčių vaidmenis, bet ir verčia susimąstyti apie kitas praktikas, kurias tradiciškai laikome normaliomis romantiniuose santykiuose.
Daugiau apie parodą.

Carla Gannis paroda „Jaustukų sodas
2022 04 22–2022 08 28

Savo darbu Carla Gannis priverčia žiūrovą galvoti apie jaustukus ir kaip juos naudoti, o ne įprastai per pora sekundžių nuspręsti, kuris iš jų geriausiai išreiškia jo nuotaiką.
Gannis darbas yra skaitmeninio amžiaus tapytojo Hieronymus Bosch daugiau nei 500 metų senumo šedevro triptiko „Žemiškų malonumų sodas“ versija. Jei Boscho laikais žmonių gyvenimus įprasmino Dievas, kuriam jie buvo atsakingi už savo veiksmus, dabartiniais laikais ši dimensija buvo pakeista virtualia. Kol vienas menininkas tam tikrame lygmenyje ieško kontakto su dieviškąja sistema, kitas jungiasi su tokia pat totalia sistema, kuri pasiekia mūsų visų telefonus. Boscho kūryboje yra konfliktų, humoro, tamsos ir absurdo, o visa tai eina kartu su buvimu žmogumi, o įtaigūs Gannis darbai, daugkartinė kritika, rodo, kad nedaug kas pasikeitė.
Daugiau apie parodą.

 

Paroda „The Pet Show“
2022 02 19–2022 06 12


Menininkams pūkuoti draugai ne visada buvo ištikimi palydovai. Per visą meno istoriją vaizduojami augintinia
i dažnai perteikia įvairius simbolius. Statusas, galia, lojalumas arba meilė ir užuojauta. Šiuolaikinėje fotografijoje naminių gyvūnėlių įvaizdis ir naudojimas yra įvairus. Nuo dokumentinių nuotraukų iki sutvarkytų portretų, ir iki tūkstančių linksmiausių, mieliausių ir beprotiškiausių augintinių nuotraukų ir vaizdo įrašų įvairiose socialinės žiniasklaidos platformose. Pet Show – tai duoklė augintiniams ir jų buvimui mene bei populiariojoje kultūroje. Su 25 menininkais augintinius pastatome ant pjedestalo ir žiūrime iš visų įmanomų perspektyvų: kaip į kompanionus, statuso simbolius žmonių pasaulyje, draugus ir mylimus šeimos narius, ar kaip į meno kūrinius.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti muziejų „Fotografiska“:


„Kai“ meno centras

Peetri 12, Noblessner, Tallinn

Paroda „Ars viva 2022 – Suvokimo agentai“
2022 04 09–2022 08 07

Mooni Perry „Binlang Xishi“ (2021–2022). Nuotrauka: vaizdo įrašas. Menininko sutikimu

Šioje parodoje pristatomi šeši menininkai, ars viva prizo laureatai: Lewisas Hammondas, Tamina Amadyar ir Mooni Perry, taip pat trys iškilūs menininkai iš Baltijos regiono Laura Põld, Anastasia Sosunova ir Jānis Dzirnieks.

Metaforiškai paroda traktuoja menininkus kaip agentus suvokimo lauke – kūrėjus, turinčius ypatingą pažinimą ir buvimą, pernešančius kritines žinias ir aštrias emocines būsenas. Jų drąsa yra beribė ir kritiškai priešintis kažkam, arba išlikti sąmoningai dviprasmiškam.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti meno centrą „Kai“:


Estijos taikomosios dailės ir dizaino muziejus

Lai 17, Tallinn

Paroda „Estijos dizaino įvadas
Nuolatinė ekspozicija


Didžiausioje iki šiol nuolatinėje Estijos dizaino parodoje „Estijos dizaino įvadas“ – beveik 500 objektų, dizaino
darbų ar fotografijų iš daugiau nei 200 dizainerių ar įmonių. Paroda apima laikotarpį nuo praėjusio amžiaus pradžios iki šių dienų su Lorupo ir Liuterio gamyklų gamybos pavyzdžiais, taip pat tokiais darbais kaip Huumi pirties krosnelė, apdovanota Red Dot apdovanojimu, bei Mare Kelpman darbais.
Daugiau apie parodą.

Paroda „Surinkti darbai
Nuolatinė ekspozicija


Estijos taikomosios dailės ir dizaino muziejuje dabar veikia didžiausia iki šiol nuolatinė Estijos taikomosios dailės paroda.
Antrame muziejaus aukšte esančioje ekspozicijoje, kurios plotas 450 m2, yra daugiau nei 2000 beveik 400 menininkų darbų. Parodoje apžvelgiama Estijos taikomosios dailės raida ir pristatomi šioje srityje dirbusių ir dabar dirbančių menininkų darbai nuo praėjusio amžiaus pradžios iki šių dienų – nuo ​​Adamsono-Erico iki Tanel Veenre.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti Estijos taikomosios dailės ir dizaino muziejų:

 


 Galerija „Hobusepea“

Hobusepea St 2, Tallinn

Riin Maide paroda „Vos matosi“
2022 06 01–2022 06 27


Permatomu plastiku uždengti langai ir pastoliai paprastai rodo, kad kažkas naujo ar šviežio netrukus atkeliaus į miesto aplinką. Panašiai kaip užuolaidos, šie elementai reiškia tam tikrą laukimą ir bus pamiršti, kai atvers naujus vaizdus.

„Vos matosi“ pagerbia pamirštą architektūrą. Vaizduodamas trapius miesto erdvės reiškinius, tokius kaip karkasas ir konstrukcija, menininkas bando ištempti laikiną į kažką begalinio.

Kaip rasti galeriją „Hobusepea“:


Galerija „Draakon“

Pikk 18, Tallinn

Sirja-Liisa Eelma ir Tiina Sarapu paroda „Juodas veidrodis
2022 05 31–2022 06 25

Juodas paviršius sugeria šviesą ir spalvas; žvelgiant į juodą paviršių matosi begalybė, nežinojimas, vienatvė ir apsaugantis švelnumas. Veidrodis parodo jums sąžiningą tiesą. Pavojus įstrigti atspindžiuose ir atspindžių atspindžiuose yra toks pat didelis, kaip ir pagunda prisiliesti prie snaudžiančio išmaniojo telefono ekrano, siekiant atverti visiškai kitokius pasaulius.

XVII amžiaus kraštovaizdžio tapytojas Claude’as Lorrainas naudojo juodą veidrodį kaip optinę priemonę. Palyginti su skaidriu veidrodžiu, detalės yra subtilesnės, o juodo veidrodžio atspindys yra supaprastintas. Juodas atspindys išryškina tonų diapazoną ir sumažina tonų intensyvumą.

Atspindinčio ir tapyto pasaulių susidūrimas reiškia egzistencijos daugiasluoksniškumą. Stiklo sluoksnis priešais paveikslą saugo meno kūrinį, bet taip pat sukuria atstumą tarp paveikslo ir žiūrovo. Taip žiūrovas praleidžia galimybę tiesiogiai patirti dažų medžiagiškumą ir kvapą. Stiklo atspindžiai, šviesos mirgėjimas ir šešėliai veikia arba kaip trikdymas, arba kaip nestabili ir žavi tapybos paviršiaus smulkmena.

Kaip rasti galeriją „Draakon“:


Galerija „Tallinn Art Hall“

Vabaduse Väljak 6, Tallinn

Evi Tihemets ir August Künnapu paroda „Laimė ir visa kita
2022 05 06–2022 07 03

Paroda „Laimė ir visa kita“ suburia menininkus Evi Tihemets ir Augustą Künnapu – profesionalą ir svajotoją, kurie vienu metu yra vaizdingi ir grafiški.
Abu menininkai kalba kasdieniškai ir renkasi savo vaizdus iš šlovingos ar nelabai šlovingos kasdienybės ir istorijos, tačiau jų požiūriai skiriasi. Evi Tihemets kūrybiškumas ir žaismingumas išreiškiamas meistriškomis technikomis ir spalvingais vaizdais, o August Künnapu kūryboje jie pasireiškia vaikišku ir linksmu požiūriu į spalvas ir figūras.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti galeriją „Tallinn Art Hall“:

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!