Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 15 birželio d. 14:58
Mada kaip socialinės antropologijos fenomenas Rygos parodoje „Vêtements modèles. Mados archetipai“

Rumunų fotomodelis Renee Perle Juan-le-Pins kurorte. 1930 m. Fot. Jacques Henri Lartigue

Kodėl mėlynas prancūzų darbininko kombinezonas ar berankovė palaidinė (tank-top) tapo mados industrijos pagrindu ir įkvėpimo šaltiniu? Kaip škotiški sijonai ir medžiaginiai vasariniai batai, siejami su konkrečiu geografiniu regionu, espadrilės paplito visame pasaulyje ir dabar yra beveik kiekvienoje spintoje? O kokiais keliais sportinės kelnės iš sporto salių sugebėjo prasiskverbti į miesto kultūros centrą ir netgi sudominti aukštosios mados šviesulį Yves’ą Saint Laurent’ą (Yves Saint-Laurent, 1936–2008)?

Apžvelgę birželio mėnesio Rygos meno parodas, nusprendėme stabtelti ties paroda „Vêtements modèles. Mados archetipai“, kuri veiks 2022 m. gegužės 25 – rugsėjo 25 dienomis Rygos dekoratyvinio meno ir dizaino muziejuje (Skarnu iela 10). Tai reikšmingiausias kultūros projektas, įgyvendintas Latvijoje, Prancūzijos Respublikos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai rėmuose.

Kairėje: Miss Europa. Dizaineris J. Heim. 1931 m. Fot. Seeberger freres. Dešinėje: Žiemos kostiumas. Dizainerė E. Schiaparelli. 1931 m. Fot. Seeberger freres

Paroda „Vetements modeles. Mados archetipai“ sukurta bendradarbiaujant su Europos ir Viduržemio jūros regiono civilizacijų muziejumi (Musée des civilizations de l’Europe et de la Méditerranée, Le Mucem) Marselyje (Prancūzija) ir Prancūzijos institutu Latvijoje. 2020 metais Marselis ją surengė itin sėkmingai, o dabar paroda padidinta versija siūloma Latvijos visuomenės dėmesiui.

Laikydami madą kaip socialinės antropologijos reiškiniu, parodoje perteikiami penkių drabužių rūšių kelionė per amžius ir mados tendencijas. Nekeičiant jų originalaus dizaino, viršutinė dalis, espadrilės, darbiniai kombinezonai, sportiniai ir škotiški kostiumai rodo savo laikiną patvarumą, nes koncepcija peržiūrima iš naujo. Drabužiai, iš pradžių sukurti tam tikroms darbo funkcijoms atlikti, bėgant metams, išlaikant medžiagas ir technologijas, tapo archetipu – modeliu ir pagrindu tolimesnėms interpretacijoms.

Atnaujinti ir išbandyti šie drabužiai atspindi socialinę istoriją (kurios metu kartais įgaudavo statuso simbolį), tapačią tiek tam tikriems politiniams įvykiams, tiek visuomeniniams judėjimams.

Jaunių 10 miestų turnyro dalyviai iš Latvijos. 1948 m. Latvijos sporto muziejaus archyvas. Vieša foto

Susiję:

Nuo etnografinio škotų liaudies kostiumo iki Vivienne Westwood (1941) ir greitosios mados gaminių. Nuo gamyklos grindų iki madų šou. Parodos centre – tekstilė: per 200 eksponatų – tiek aukštosios mados ikonų, tiek gatavų drabužių ir apatinių – dialoge su piešiniais, grafika, senais žurnalais, archyvinėmis nuotraukomis ir filmais, o šiuolaikiniai vaizdo klipai kalba apie madą kaip apie madą. Kartu ekspozicijoje akcentuojamas meistriškumo vaidmuo, aktualizuojama kultūros paveldo išsaugojimo problematika, akcentuojamas dizaino tvarumas.

Kairėje: Alfreds Švedrevics. Siguldos žiema kviečia į kaimą. Plakatas. Dešinėje: Gustavs Klucis. Šokinėjimas. Plakatas. 1928 m.

Parodą Rygoje papildo analogiški eksponatai ir archyviniai vietos atminties institucijų dokumentai, lyginantys Latvijos reiškinius su procesais Europos madoje ir visuomenėje. Vienas iš legendinių rašysenų priklauso dailininkui Gustavui Kluciui (Gustavs Klucis, 1895–1938), kurio kūryba iki šių dienų gali džiuginti ir šviesti. Ryškių ekspozicijos akcentų suteikia puikaus avangardo atstovo kūriniai, kurie kartu su mados pasaulio tendencijomis apibūdina labai nevienareikšmišką laiką, palikusį neišdildomą pėdsaką meno ir kultūros istorijoje.

Nuo 2022 m. gegužės 25 d. iki rugsėjo 25 d. Rygos dekoratyvinio meno ir dizaino muziejus (Skarnu iela 10, Ryga) kviečia aplankyti parodą „Vêtements modèles. Mados archetipai“.


Rygos muziejai ir parodos laukia jūsų – kiekvieną mėnesį paruošiame Rygos meno muziejų ir parodų apžvalgą, kurią rasite čia.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!