Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 27 gegužės d. 11:22
Paroda „Purvītis“ Rygoje – Latvijos nacionalinio peizažo kanonas, kurį verta pamatyti
Purvītis

Vizualinis Purvyčio parodos tapatumas. 2022 m.

Gegužės 28 dieną Rygoje atidaroma paroda „Purvītis“, skirta žymaus latvių dailininko Vilhelmo Purvyčio 150 gimimo metinėms. Kaip ir kas mėnesį, apžvelgę Rygos muziejų parodas, norime stabtelti ties šiuo svarbiu Rygai įvykiu ir daugiau papasakoti apie šį dailininką bei supažindinti su jo kūryba.

Purvītis

Vilhelmas Purvytis. 1925 m. Fot. Vilis Ridzenieks. LNMM fotoarchyvas

Nacionalinės tapybos pradininkas ir ambicingiausias modernizuotojas Vilhelmas Purvytis (Vilhelms Purvītis, 1872–1945) yra pripažintas viena svarbiausių Latvijos XX a. pirmosios pusės vizualiojo meno asmenybių. Amžių sandūroje meistriški sniego ir ankstyvo šiaurinio pavasario tapytojo darbai atsidūrė garsiausiuose meno centruose Sankt Peterburge, Paryžiuje, Miunchene, Berlyne, Vienoje ir kituose Europos miestuose. Žymiausias Pabaltijo moderniosios dailės atstovas taip pat įsitraukė į modernias peizažo žanro permainas ir sulaukė sėkmės užsienyje, pelnė autoritetą Rygos meno gyvenime ir nekintamai aukštą statusą Latvijos meno pasaulyje.

Europietiško latvių klasiko vardas Latvijos meno istorijoje ir bendruomenės akyse tapo vienu nacionalinio identiteto simbolių. Poetiškais archetipais „purvytiški“ įvaizdžiai, motyvai ir nuotaika išlaiko savo esatį mūsų vaizdingos aplinkos pojūtyje ir matyme. Tapytojo sukurtas gimtosios šiaurietiškos gamtos vaizdas, taip pat kaip ir klasiškai sukomponuotas idiliškas Latvijos kraštovaizdis metų laikų kaitoje, dažnai vertinamas kaip nacionalinio peizažo kanonas.

Purvytis sulaukia ypatingo dėmesio kaip aukštojo meno mokslo idėjos kūrėjas nepriklausomoje Latvijoje, kaip pirmasis Latvijos dailės akademijos rektorius ir Kraštovaizdžio dirbtuvių vadovas bei kartu prestižinio Rygos miesto dailės muziejaus (dab. Latvijos nacionalinio dailės muziejaus) direktorius, nacionalinės dailės kolekcijos kūrėjas ir reprezentacinių tarptautinių parodų rengėjas.

Purvītis

Vilhelmas Purvytis. „Žiema“. Apie 1910 m. Fot. Normunds Braslinš. LNMM kolekcija

Susiję:

Peizažo meistrui skirtą jubiliejinę retrospektyvą sudaro įvairių kūrybos periodų darbų rinktinė iš Latvijos nacionalinio dailės muziejaus kolekcijos – didžiausias likęs menininko paveikslų ir grafikos rinkinys, kurį papildo eksponatai iš Liepojos ir Tukumo muziejų kolekcijų bei įvairių vietinių privačių kolekcijų.

Purvyčio meninė saviugda ir stilistinė kaita parodoje atskleidžia viską nuo plenerų studijų ir neoromantiškų peizažų iki plačių tautinės tradicijos panoramų, paženklintų klasikinėmis tradicijomis ir didingais interjerais.

Purvītis

Vilhelmas Purvytis. „Rudens saulė“ („Rudens auksas“). Iki 1910 m. Fot. Normunds Braslinš. LNMM kolekcija

„Dailės darbo giliausia būtis nesuvokiama ir neišsemiama. (…)

Didžiųjų meistrų darbai yra amžinai gražūs ir neatsibostantys, nes jie sukurti su milžiniška dvasios galia. (…)

Iš tikro dailės darbo išplaukia amžiais nesuvokiamas grožis.“

(Vilhelmas Purvytis)

Vilhelmas Purvytis "Pavasario vandenys" (Maestoso)

Vilhelmas Purvytis. „Pavasario vandenys“ (Maestoso). Iki 1911 m. Fot. Normunds Braslinš. LNMM kolekcija

2021 m. lapkritį UNESCO generalinės konferencijos 41 sesijoje priimtu nutarimu Vilhelmo Purvyčio 150-asis jubiliejus yra įtrauktas į UNESCO 2022 m. švęstinų dienų kalendorių. Tarptautiniu mastu skatinant pasaulio kultūrų daugialypiškumo ir vertybių sampratą, UNESCO mini šalims narėms svarbius įvykius, taip pat išryškina asmenybes, kurios savo darbu svariai prisidėjo prie švietimo, mokslo ir kultūros plėtros.

Parodos metu Latvijos nacionalinis dailės muziejus siūlo dar neregėtą galimybę: pakilus pastoliais 4 metrų aukštyje pamatyti vieną iš Purvyčio sienų paveikslų, puošiančių III aukšto fojė – peizažą „Koknesės pilies griuvėsiai“, sukurtą 1907 m.

Vilhelmas Purvytis. „Vasaros peizažas“. XX a. pirma pusė. Fot. Normunds Braslinš. LNMM kolekcija

Nuo 2022 m. gegužės 28 d. iki spalio 9 d. Latvijos nacionalinis dailės muziejus (Ryga, Jaņa Rozentāla laukums 1) kviečia aplankyti parodą „Purvītis“.

Originalaus teksto autorė: Aija Braslini

Vilhelmas Purvitis. Pavasarinis žydėjimas. Apie 1933-1934 m. Fot. Normunds Braslinš. LNMM kolekcija


Rygos muziejai ir parodos laukia jūsų – kiekvieną mėnesį paruošiame Rygos meno muziejų ir parodų apžvalgą, kurią rasite čia.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!