Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 14 liepos d. 21:11
Nuo žirafų iki Mitinio Žvėries – vasaros gidas šeimoms Kaune

M. Plepio nuotr.

Vasara sprogsta visomis savo spalvomis, o į Kauną atneša daugybę renginių, tarp kurių – veiklos ir patiems jauniausiems kultūros entuziastams.  „Kaunas 2022“ parengė keletą rekomendacijų šeimoms, kad laikas Kultūros sostinėje būtų turiningas.

Ieškoti nuotykių – į mikrorajonų kiemus

„Kultūra į kiemus“ – projektas, nešantis muziką, pasirodymus ir gerą nuotaiką tiesiai po Kauno gyventojų langais. Plačioje programoje – ne tik muzikiniai pasirodymai, šokiai, bet ir mažiesiems skirtos veiklos. Liepos ir rugpjūčio mėnesiais vaikus į kiemą išlįsti kvies aitvarų gamybos dirbtuvės, Burbulų dėdės pasirodymai ir šokio spektaklis. Renginiai vyks net 7 mikrorajonuose: Panemunėje, Centre, Gričiupyje, Žaliakalnyje, Petrašiūnuose, Vilijampolėje ir Aleksote. Kokie renginiai laukia šalia jūsų namų, sužinoti galima čia.

Gražvydo Jovaišos nuotr.

Ypatingoms patirtims – cirko pasirodymai ir… žirafos

Rugpjūtį į Kauno ir Kauno rajono gatves atkeliauja tarptautinis scenos menų festivalis „ConTempo“. Žiūrovų rugpjūčio 1-21 dienomis laukia plati programa, kurioje – daugiau kaip 140 pasirodymų ir Baltijos regione dar nematyti kūriniai. Tarp jų – pasirodymai, sudominsiantys ir jaunąją auditoriją. Svajingą savanos atmosferą, afrikietiškus ritmus ir žaismingą pažintį su unikaliais personažais dovanos  teatras „Xirriquiteula“ iš Barselonos, pristatysiantis spektaklį „Žirafos“. Kartu su linksmais ir išradingais personažais vaikai galės susipažinti Kaune ir Kauno rajone rugpjūčio 4-7 d. vykstančiuose pasirodymuose. Jauniesiems kultūros gerbėjams taip pat patiks akrobatikos elementų pilni cirko pasirodymai „Spiralė“, „Vėtrungė“ bei unikali ir emocionali virtualios realybės patirtis „Laikykis“.

Vyresni vaikai ir paaugliai galės mėgautis ir šokio ekskursija „Einu pirkti pieno“, abejingų nepaliekančiu cirko bei šokio spektakliu „L‘absolu“, teatro spektakliu „Fugit“ ar įspūdingu šokių aikštelėje kuriamu reginiu „Pasilik paskutinį šokį man“.

Daugiau apie „ConTempo“ festivalį ir čia vyksiančius renginius galite rasti čia.

Jean-Louis Fernandez nuotr.

Šiuolaikinių seniūnijų renginiai kvies pažinti Kauno rajoną

Iki pat spalio pradžios Kauno rajonas skleisis kaip unikali renginių ir festivalių scena – čia suplanuoti  „Šiuolaikinės seniūnijų“ renginiai, kuriuose įdomių veiklų netrūks visai šeimai. Liepos ir rugpjūčio mėnesiais Vilkijoje, Babtuose, Garliavos apylinkėse, Ringauduose ir Samyluose pasitiks muzikos, kultūrinių pasirodymų, edukacijų pilni renginiai. Liepą vaikų lauks „Labaiteatras“ spektaklis, „Kai užaugsiu, būsiu“, Babtuose įsikurs maisto laboratorija, o Garliavoje visi norintys susipažins su stimpanko judėjimu. Rugpjūtį jėgas išbandyti kvies tradicinis Ringaudų bėgimas bei turininga programa Samyluose.

Daugiau apie „Šiuolaikinių seniūnijų“ renginius galima rasti čia.

Pasivaikščioti ypatingu maršrutu Smaragdo kelyje

Jei jau susiplanavote išvyką į Kauno seniūnijas, visai šeimai verta leistis į dar vieną nuotykį Kauno rajone. „Smaragdo kelyje“ – tiek pirmą kartą pristatomi, tiek jau ne vienerius metus džiuginantys Kauno rajono meniniai objektai – skulptūros, instaliacijos, šiuolaikinio meno kūriniai ir net senoji technika, paversta į meno galeriją ar gastronomijos centrą. Gamtoje, miestelių skveruose ir įvairiose netikėtose erdvėse pastaraisiais metais realizuotos Lietuvos ir užsienio menininkų idėjos nuo šiol lengvai randamos specialiai sudarytame „Kaunas 2022“ maršrute.

Gražvydo Jovaišos nuotr.

Kauno Mitinio Žvėries pėdsakai

Kauno Mitinio Žvėries gerbėjai vykusiuose renginiuose jau galėjo artimiau susipažinti su Europos Kultūros sostinės talismanu. Pasakojama, kad Žvėris itin myli vasarą, tad visų mažiausių savo gerbėjų labai laukia net keliose ypatingose vietose. Norintys įsitikinti, kad Žvėris tikrai lankosi Kaune, įrodymą išgirs vaikščiodami Kauno pilies prieigose. Čia, priglaudę ausį prie vienos iš angų pilies vakariniame bokšte ir atidžiai paklausę, maži ir dideli išgirs Žvėries knarkimą.

Jeigu vis dar kyla abejonių dėl Žvėries egzistavimo, užsukti verta ir į Jonavos bei A. Jakšto gatvių sankryžos pėsčiųjų salelę. Čia galima išvysti Milžinišką Žvėries dantį, kurį Kauno senamiestyje surado ir visiems smalsuoliams pristatė Vilniaus dailės akademijos Kauno dailės fakulteto 4D katedros Keramikos specializacijos vadovas, keramikas doc. Remigijus Sederevičius. Užbaigti Žvėries paieškų maršrutą geriausia užklydus į Kauno Nemuno salą, šalia Žalgirio arenos. Čia, ant metalinio molo, visu gražumu galima pamatyti Kauno Žvėriui sukurtą skulptūrą, kurios dizainą sukūrė Darius Petreikis. Geriausia su Žvėrimi pasisveikinti iš tolo, nuo Karaliaus Mindaugo pr. krantinės dviračio tako arba nuo „Žalgirio“ arenos tilto ties Karmelitų bažnyčia.

M. Plepio nuotr.

Pasislėpti nuo vasaros karščių – į teatrą

Pasislėpti nuo vasaros karščių rugpjūtį bus galima ir teatro salėje. „Babelio bokštas. Planet Earth/Game Over/Reset“ – interaktyvus teatro nuotykis jaunimui. Tai keturių Europos teatrų – Norvegijos,  Islandijos, Vengrijos bei Nacionalinio Kauno dramos teatro – bendrai sukurtas spektaklis, pasakojantis fantastinę istoriją apie naujo pasaulio ir naujos žmonių genties kūrimą po visuotinės planetos katastrofos. Spektaklis skirtas jaunimui nuo 13 m.

Daugiau informacijos apie spektaklius galima rasti čia.

Turiningai praleisti laiką kvies muziejai ir bibliotekos

Liepos ir rugpjūčio mėnesiais įdomios veiklos vaikams lauks ir Vinco Kudirkos viešojoje bibliotekoje. Liepos 14, 21 ir 28 dienomis Vaikų literatūros skyriuje vyksiančiuose užsiėmimuose 8-12 metų vaikai galės susipažinti su robotika. Liepos 13, rugpjūčio 17 d. bibliotekos „Berželio padalinyje“ patys mažiausieji galės klausytis pasakų, eilėraščių, tyrinėti biblioteką bei knygas. Vasaros pabaigoje,  rugpjūčio 24 d., Šilainių padalinyje, 7-11 metų vaikų lauks viktorina „Stebuklingas knygų pasaulis“, po kurios bus galima išbandyti virtualios realybės akinius.

Daugiau apie bibliotekoje ir jos padaliniuose vyksiančius renginius, galima sužinoti čia.

Kauno miesto muziejus iki pat liepos 15 d. kviečia į edukacines popietes vaikams. 7–10 m. lankytojų lauks daugybė įtraukiančių veiklų: orientavimosi žaidimai, kūrybinės dirbtuvės, muzika bei instrumentai. Liepos 14 d. vaikai susipažins ir su paroda „Kaunas–Vilnius: nuversti kalnus“.

Daugiau apie Kauno miesto muziejuje vykstančius renginius galima sužinoti čia.

Europos kultūros sostinės programa Kaune ir Kauno rajone tęsiasi visus metus – 2022-aisiais suplanuoti šimtai tradicinių ir debiutuojančių renginių, tarp kurių parodos, festivaliai, spektakliai ir kitos veiklos, kuriamos vietos ir tarptautinių menininkų bei Kauno bendruomenių. Visą „Kaunas 2022“ programą rasite www.kaunas2022.eu ar mobiliojoje programėlėje.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!