Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 22 liepos d. 12:15
Latvijos skulptorius Janis Aivaras Karlovas ir jo ambicinga paroda „Nepaklusnumas“
Jānis Aivars Karlovs

Jānis Aivars Karlovs. „3 zvaigznes“. 2019 m.

Skulptorius Janis Aivaras Karlovas (Jānis Aivars Karlovs) vertinamas kaip įtikinamiausias Latvijos vyresnės kartos menininkas. Tai ambicingas savo kūrybinėmis apraiškomis menininkas, kurio kūryba atspindi reikšmingiausius bendrus skulptūros raidos procesus. Norėdami Jus plačiau supažindinti su J. A. Karlovo kūryba, pradėsime nuo menininko biografijos, o užbaigsime naujausia skulptoriaus paroda „Nepaklusnumas“, kuri šiuo metu eksponuojama Latvijos nacionaliniame muziejuje.

Janis Aivars Karlovs. Saknes. 2022 m.

Janis Aivars Karlovs. „Saknes“. 2022 m.

Janis Aivaras Karlovas gimė 1939 m. Kaltiniuose, Suntaži valsčiuje, ūkininkų šeimoje. 1941 metais šeima su trimis vaikais buvo ištremta. 1946 m., Tarptautiniam Raudonajam Kryžiui padedant, Janis grįžo į tėvynę.

1958 m. Janis Karlovas baigė metalo apdirbimo skyrių Rygos taikomosios dailės vidurinėje mokykloje, vėliau tęsė studijas Latvijos dailės akademijos Skulptūros katedroje, kurią baigė 1964 m. 1968–2000 m. menininkas vadovavo Tautos skulptūros studijai „Doma“ VEF kultūros rūmuose. Karlovas yra Latvijos dailininkų sąjungos (AUL) narys nuo 1973 m.

Menininkas nuolat dalyvauja tarptautiniuose skulptūros simpoziumuose Latvijoje ir užsienyje, Rygos skulptūros kvadrienalėse ir kitose skulptūros parodose Latvijoje ir užsienyje. Už kūrybinį indėlį į Latvijos skulptūrą Janis Karlovas gavo AUL pripažinimą, 2008 m. menininkas apdovanotas Trijų Žvaigždžių ordinu – aukščiausiu civiliniu Latvijos Respublikos ordinu.

Janis Karlovas pagrindinėmis darbo medžiagomis pasirinko granitą, marmurą ir tufą. Aktyvios menininko savirefleksijos etapai susieti su erdviniais trimačiais objektais, kurių ritmai ir faktūros niekada nepraranda romantiškos įkvėpimo natos. Atlikdamas tyrimus ir eksperimentuodamas, Janis Karlovas priėjo prie gana minimalistinio savo raiškos dailėje sprendimo.

Susiję:

Parodoje „Nepaklusnumas“ pristatomi naujausi autoriaus darbai, kurie parodo akmens galimybių panaudojimo meninio vaizdo atskleidimui niuansus. Savo darbuose skulptorius tarsi siekia, kad žiūrovas sustotų pakeliui į tam tikrų reiškinių supratimą, kad pažintų pasaulį ir jo apraiškas.

Nuo 2022 m. liepos 9 d. iki rugsėjo 4 d. Latvijos nacionalinio dailės muziejaus Rygoje pagrindinio pastato Kupolo salėje (Jaņa Rozentāla laukums 1, Ryga) vyksta J. A. Karlovo paroda „Nepaklusnumas“.


Rygos muziejai ir parodos laukia jūsų – kiekvieną mėnesį paruošiame Rygos meno muziejų ir parodų apžvalgą, kurią rasite čia.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!