Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 21 rugsėjo d. 17:29
VU Botanikos sodo muziejuje – L. G. Baltaduonės fotografijos paroda „Britų salų šiaurietiški peizažai“

Loretos Gemos Baltaduonės nuotr.

Fotografuodama Loreta Gema Baltaduonė neapsiriboja vienu žanru, jos darbuose aptinkami etiudai, portretai, natiurmortai, architektūros fotografija, bet labiausiai išryškėja peizažai. Peizažo vertė yra ir mokslinė, ir kultūrinė: dokumentinė fotografija fiksuoja geologinius ir ekologinius reiškinius, taip pat naudojama kaip poetinė meninė priemonė. Gamta turi itin svarbų vaidmenį fotografės kūryboje, jos elementus aptinkame skirtingo žanro fotografijose. Autorė jaučiasi daugiamatės gamtos dalimi, todėl stengiasi gamtoje praleisti kuo daugiau laiko. Fotografę labiausiai traukia Britų salų šiaurės vakarai – Anglijos Ežerų kraštas (Lake District), vakarų Škotija ir Išoriniai hebridai rudens ir pavasario laikotarpiais.

„Britų salų šiaurietiški peizažai“ – fotografijų serija įtraukianti žiūrovus į neaprėpiamą gamtos grožio apsuptį, pristabdanti mūsų žvilgsnius ir mintis tuose vaizduose. Parodos ekspozicija pasiūlo galimybę patirti atšiaurios gamtos ir tapybiško grožio sintezę. Šiaurietiška šviesa, permainingi orai, vėjas – peizažus papildantys elementai, kurie prideda charakterio fotografuojamam vaizdui. Peizažuose atsiskleidžia ir pačios autorės nuotaikos. Šiaurietiški peizažai parodoje perteikiami šiltais tonais, išraiškinga spalvinė gama sukuria emocinį nuotraukų krūvį. Loreta fotografuoja akimirkas, kurias tarsi išgyvena, išjaučia kartu su kraštovaizdžiu. Labiausiai fotografė mėgsta būti viena, tylėdama, siekia atrasti „tą“ vietą ir skirti jai daug laiko. Peizažas kuriamas kaip erdvė meditacijai, kuria autorė dalijasi su žiūrovais.

Fotografijose pastebimas pasikartojantis kelio, takelio motyvas, kas ne tik veda žiūrovo dėmesį ir žvilgsnį po kiekvieną fotografiją, leidžia skaityti, mėgautis ir „keliauti“ tame vaizde, bet ir poetiškai suveda su autorės kelionių patirtimi. Aštria kompozicija, šviesos išlaikymu bei gamtos formų pabrėžimu, Loretos G. Baltaduonės darbai primena Sebastiano Selgado kūrybą, tik autorė neišsižada tapybiškų gamtos spalvų. Kelio motyvai pastebimi ir Sebastiano Selgado fotografijose.

Loretos Gemos Baltaduonės nuotr.

Loretos Gemos Baltaduonės nuotr.

Loretos fotografija labai tapybiška, autorė pripažįsta, kad tapyba veikia kaip įkvėpimo šaltinis ir tai atsispindi jos darbuose. Fotografė dažnai lankosi meno galerijose ir tapybą įvardija kaip savo mokymosi priemonę. Mėgstamiausi autorės dailininkai yra Edvardas Hoperis (Edward Hopper) ir Deividas Hoknis (David Hockney). Edvardo Hoperio tapybos darbuose akis vedžioja šviesos srautai, kurie iš karto prikausto fotografų žvilgsnį. Deivido Hockney kūryba įkvepia žaismingų peizažų vaizdais ir ryškiomis spalvų gamomis. Autorė užsimena, kad ateityje fotografijomis svajotų atkurti prancūzų Jean Baptiste Camille Corot tapybą, kuri išryškina fragmentinius impresionizmo bruožus Loretos kūryboje.

Loretos Gemos Baltaduonės nuotr.

Loreta Gema Baltaduonė (g. 1961 m.,) – lietuvių fotografė, gyvenanti ir kurianti šiaurės rytų Anglijoje. Jungtinės Karalystės Fotografų gildijos narė. Fotografijų paroda „Britų salų šiaurietiški peizažai“ VU Botanikos sodo muziejuje, Kairėnų g. 43, vyks iki š. m. rugsėjo 25 d., atidaryta penktadieniais-sekmadieniais.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!