Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2024 m. 16 balandžio d. 15:03
Van Gogo kūrybą pristatanti monografija: tragiški likimo vingiai ir daugiau nei 800 paveikslų

„Van Gogh. The Complete Paintings“, 2020 m., „Taschen“ leidykla

Vincentas van Gogas – vienas žymiausių XIX a. menininkų. Nors jo kelyje netrūko tragiškų išgyvenimų, o savo gyvenimo metais jis pardavė vos vieną kūrinį, šiandien menininkas žinomas ir gerbiamas visame pasaulyje. Jo milijonais įkainoti darbai atsidūrė brangiausių visų laikų dailės kūrinių sąrašuose, o muziejus Amsterdame tapo vienu lankomiausių. Visus dailininko nutapytus kūrinius bei svarbiausius gyvenimo ir kūrybos fragmentus pristato „Taschen“ leidyklos monografija „Van Gogh. The Complete Paintings“.

Įsigyti leidinį galima elektroninėje parduotuvėje www.2di.lt ir 2di pardavimo vietose.

Būsimasis postimpresionistas gimė 1853 metų kovo 30 dieną mažame kaimelyje Grot Zunderte, Nyderlandų pietuose. Jis turėjo du brolius ir tris seseris, tačiau artimiausias visą gyvenimą Vincentui buvo brolis Teo, ne tik palaikęs dailininką psichologiškai, bet ir rėmęs finansiškai. Paauglystėje būsimasis dailininkas dirbo meno prekeiviu, vėliau pasuko dvasininko keliu, tačiau akademijoje nepritapo, po to nesėkmingai studijavo ir dailę.

Ilgainiui Vincentas išvyko į Paryžių, kur susipažino su žymiausiais to meto dailininkais: Poliu Gogenu, Anri de Tulūzu-Lotreku, Edgaru Dega ir kitais menininkais, dariusiais jam didelę įtaką. Deja, paties Van Gogo darbų publika nevertino. Pavargęs nuo bohemiško gyvenimo mieste dailininkas ėmė svajoti apie studiją pietų Prancūzijoje ir netrukus iškeliavo į Arlį. Van Gogas čia jautėsi labai vienišas, tačiau buvo be galo produktyvus: vos per kelis mėnesius nutapė apie du šimtus drobių.

Van Gogh. The Complete Paintings

„Van Gogh. The Complete Paintings“, 2020 m., „Taschen“ leidykla

Van Gogh. The Complete Paintings

„Van Gogh. The Complete Paintings“, 2020 m., „Taschen“ leidykla

Ramybės taip niekuomet ir neradusio, sudėtingo charakterio, įvairių psichologinių ir materialinių problemų kamuojamo menininko gyvenimas nutrūko 1890 metų liepą. Išėjęs pasivaikščioti į kviečių laukus dailininkas, kaip paprastai teigiama, šovė sau į krūtinę, tačiau į širdį nepataikė. Van Gogas dar spėjo išvysti jį aplankyti atvykusį brolį Teo, kuriam ištarė paskutinius žodžius: „Liūdesys yra amžinas“.

Van Gogh. The Complete Paintings

„Van Gogh. The Complete Paintings“, 2020 m., „Taschen“ leidykla

Monografija „Van Gogh. The Complete Paintings“ (2020 m.) supažindina su visais menininko nutapytais kūriniais, kurių suskaičiuojama beveik 900. Nuo ikoniškomis tapusių saulėgrąžų iki „Žvaigždėtos nakties“ ir daugybės portretų – albumas kviečia pasigrožėti menininko darbais, kuriuose išskirtinai dera tekstūra, šviesa ir visame pasaulyje atpažįstamas unikalus dailininko braižas. Kartu su paveikslų katalogu pateikiamos ir įvairios esė bei rašytiniai šaltiniai, kuriuose aprašomas išskirtinės XIX a. asmenybės gyvenimas ir kūryba. Rekomenduojame!

Įsigyti leidinį galima čia.

„Taschen“ – meno knygų leidykla, leidžianti knygas ir albumus apie architektūrą, dizainą, dailę, madą, fotografiją, šiuolaikinį meną, reklamą. Pradėjusi savo veiklą 1980 m. mažoje komiksų parduotuvėlėje Kelne, šiandien „Taschen“ jau turi savo firmines parduotuves didžiuosiuose Vakarų Europos ir JAV miestuose. Novatoriškumu ir kultūros temomis išsiskiriantys „Taschen“ leidiniai traukia akį ir vizualine estetika bei kokybe – patrauklios knygos bei albumai neretai tampa meno mylėtojų interjero detalėmis. Ne išimtis ir knyga „Van Gogh. The Complete Paintings“.

Įsigyti „Taschen“ leidyklos knygas galima čia.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!