Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 13 spalio d. 16:08
Teatras, sukrovęs Šekspyrui turtus

Portalo unsplash.com nuotr.

Globe Theatre (liet. „Gaublio teatras“) buvo pastatytas 1599 m. Jo statybas inicijavo Šekspyro aktorių trupė, pasivadinusi Lord Chamberlain‘s Men. Tyrimai rodo, kad originalusis Globe Theatre buvo trijų aukštų, atviras amfiteatras, kuriame galėjo tilpti apie trys tūkstančiai žiūrovų. Stogas dengė tik giluminę scenos dalį ir turtingiesiems skirtas vietas.

1599 m. teatrą atidarė V. Šekspyro pjesės „Kaip jums patinka“ premjera. Neilgai trukus, 1613 m., spektaklio „Henrikas VIII“ metu, nuo iššauto pabūklo prasidėjo gaisras ir teatras sudegė per vieną valandą.

Rekonstrukcija prasidėjo iš karto ir teatras buvo atstatytas per metus. Spektakliai vyko iki 1642 m. kol valdžia uždraudė visų teatrų veiklą, teigdami, jog ši meno rūšis yra vulgari ir netoleruotina.

Teatras tuo metu buvo rimtas verslas. Šekspyras, ir kiti Globe Theatre akcininkai, ypač praturtėjo. Šio teatro spektakliai buvo itin aukštos kokybės, o laisvų vietų niekada nebūdavo.

Kadangi konkurencija tarp teatrų tuo metu buvo itin didelė, dabar tą laikotarpį žinome, kaip auksinį Anglijos dramaturgijos amžių. Daugelis tuomet parašytų pjesių teatruose statomos iki šiol. Pažiūrėjus į Šekspyro bibliografiją, galima pamatyti, kaip greitai jis dirbo. Kartais Šekspyras spėdavo parašyti po keturias pjeses per metus.

Susiję:

Diena Šekspyro laikų Globe Theatre būdavo tikra pramoga londoniečiams. Šalia esančios aikštės ir gatvės ūždavo nuo susirinkusių žmonių. Spektakliai vykdavo dieną, kadangi buvo reikalinga šviesa. Jų kiekis sunkiai suvokiamas dabartiniam teatro žmogui. Teatrai tuo metu galėdavo pristatyti dešimt skirtingų pastatymų per kelias savaites. Aktoriai dažniausiai gaudavo pjesės tekstą tik berepetuodami, todėl dažnai būdavo samdomas žmogus, kuris šnabždėdavo aktoriams tekstus iš užkulisių. Moterims vaidinti buvo draudžiama, todėl moteriškus personažus vaidino vyrai ir berniukai.

Šekspyras buvo ne tik Globe Theatre dramaturgas bei akcininkas, bet ir vaidino kai kuriuose spektakliuose. Pirmą kartą ant scenos Šekspyras pasirodė 1592 m. Spėjama, kad savo paties pjesėse jis vaidino tik nedidelius vaidmenis, kadangi turėjo jas režisuoti.

1997 m. atsidarė moderniai rekonstruotas Globe Theatre, pervadintas Shakespeare‘s Globe.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!