Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 3 lapkričio d. 18:16
Viešų paskaitų ciklas „Aktualioji dailėtyra: naujausios Lietuvos meno tyrimų atodangos“

Helmutas Šabasevičius. Fot. R. Raulynaitis.

Lapkričio 8 d. 18 val. Nacionalinėje dailės galerijoje prof. dr. Helmutas Šabasevičius skaitys paskaitą „Istorija ir fikcija Lietuvos operų scenovaizdžiuose“.

Paskaitoje apžvelgiama Lietuvos istorijos tematika operos scenoje, daugiausia dėmesio skiriant spektakliams, sukurtiems pagal tikrus ir išgalvotus siužetus, susijusius su Lietuvos senove ir dabartimi. Remiantis Italijos, Lenkijos, Lietuvos archyvuose ir muziejuose saugoma ir šiuolaikinių operos spektaklių vaizdine medžiaga, svarstomas tikrovės ir fikcijos ryšys, atsispindintis scenografų ir kostiumų dailininkų kūryboje, vizualinių spektaklio komponentų reikšmė formuojant ir tvirtinant istorinę bei tautinę tapatybę, pristatoma dailininkų kūrybinių strategijų raida ir transformacijos XX–XXI a. pirmaisiais dešimtmečiais pastatytuose operos spektakliuose, kai keičiantis teatro estetikai, istorijos iliustravimo sampratą išstūmė siekis interpretuoti istorinį spektaklio naratyvą, derinti iliustracijos ir interpretacijos kryptis. Tyrimas atliekamas vykdant Lietuvos mokslo tarybos projektą „Lietuvos istorija ir mitologija operos scenoje“.

Prof. dr. Helmutas Šabasevičius (g. 1964 m.) 1989 m. Lietuvos valstybiniame dailės institute (dabar – Vilniaus dailės akademija) baigė dailėtyros studijas. 1994 m. apgynė humanitarinių mokslų srities daktaro disertaciją, nuo 1997 m. yra Lietuvos kultūros tyrimų instituto Muzikos ir teatro istorijos skyriaus mokslo darbuotojas. Tyrinėja Lietuvos teatro, dailės, scenografijos, choreografijos istoriją, XIX amžiaus vizualiąją kultūrą, teatro ir meno ryšius, yra paskelbęs mokslinių ir populiarių straipsnių, parodų ir spektaklių apžvalgų Lietuvos ir užsienio spaudoje, dalyvauja mokslinėse konferencijose, dėsto Vilniaus dailės akademijoje, Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, yra meno kultūros žurnalo „Krantai“ vyriausiasis redaktorius. Apdovanotas Lietuvos Vyriausybės kultūros ir meno premija (2017), Auksiniu kryžiumi už nuopelnus Lenkijos Respublikai (2019).

Registracija į paskaitą:

https://docs.google.com/forms/d/1cCZxGcBQEBnDwLK0SOvGz40ypicRXa6pIHheBone6Nc/edit?ts=635b9837

Tiesioginė paskaitos transliacija:

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!