Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 6 lapkričio d. 23:49
Pasaulio spaudos fotografijų konkurso parodos Vilniuje apžvalga (2022 m.)

Pasaulio spaudos fotografijos paroda Vilniuje (2022 m.), fot. Tamara Artajeva Pathak

Spalio 29 d. atidaryta geriausių Pasaulio spaudos fotografijų konkurso „World Press Photo“ (liet. „Pasaulio spaudos fotografija“) nugalėtojų paroda, kurioje eksponuojamos geriausios  ir drąsiausios nuotraukos, sukurtos per pastaruosius metus, pasakojančios apie aktualiausius ir svarbiausius pasaulio įvykius.  Tai jau  65-erius metus vykstantis fotografijos konkursas, kuriame varžėsi virš 65 tūkstančių fotografijos darbų, o juos pateikė daugiau nei  4 tūkstančiai fotografų iš 130-ties pasaulio šalių. Šiųmetėje parodoje eksponuojami 24 fotografų darbai, kurie išsiskiria originalumu bei savo fotografiniais pasakojimais žiūrovą kviečia įžvalgiai ir kritiškai pažvelgti į pasaulyje vykstančius įvykius.

World Press metų nuotrauka tapo Amber Bracker darbas, kuriame pavaizduotos ant kryžių pakelėje pakabintos raudonos suknelės. Tai priminimas apie mirusius vaikus Kamloopso indėnų internatinėje mokykloje – įstaigoje, įkurtoje asimiliuoti čiabuvių vaikus. 2021 m. buvo aptikta net 215 nepažymėtų vaikų kapų. Pasakojama, kad internatinės mokyklos pradėjo veikti kaip Europos kolonistų ir misionierių vykdomos politikos dalis, kur buvo siekiama prievarta asimiliuoti įvairių čiabuvių bendruomenių narius į šalyje dominuojančią kultūrą. Daugiau nei  150 000 mokinių buvo prievarta atskirti nuo savo tėvų ir išvežti iš namų. Tiesos ir susitaikymo komisijos duomenimis, mokyklose mirė per 4 100 mokinių.  Metų istorijos apdovanojimas skirtas Matther Abbot nuotraukoms. Lalo de Almeida buvo įvertintas už ilgamečių projektų veiklą.

Pasaulio spaudos fotografijos paroda Vilniuje (2022 m.), fot. Tamara Artajeva Pathak

Šiais metais „World Press Photo“ pristato naują  modelį, kuriame šešis regionus atstovaujančios žiūri kartu su pasauline žiūri išrinko geriausias nuotraukas iš visų šešių regionų. Taip siekiama išgirsti kuo daugiau skirtingų nuomonių bei užtikrinti konkurso objektyvumą. Regioninės žiūri pirmininkės/ai: Šiaurės ir Centrinė Amerika – Clare Vander Meersch (Kanada), Europa – Simona Ghizzoni (Italija), Azija – Tanzim Wahab (Bangladešas), Pietų Amerika – Ernesto Benavides (Peru), Afrika – N‘Gone Fall (Senegalas), Pietryčių Azija ir Okeanija  – Jessica Lim (Singapūras).

„Pasaulio spaudos fotografijos“ konkursas pirmą kartą buvo surengtas 1955 metais Amsterdame, Nyderlanduose.  Šio spaudos fotografijų konkurso tikslas – pristatyti pasaulinei auditorijai autentiškas istorijas ir aktualijas, ugdyti kritinį mąstymą, skatinti žodžio laisvę ir kviesti diskusijoms. Lietuvoje „Pasaulio spaudos fotografijos“ paroda rengiama ne pirmą kartą – 2020 m. vasarą ji buvo atidaryta Lukiškių aikštėje. Lietuvos fotografas Tadas Kazakevičius pateko tarp finalistų su fotografijų serija „Tarp dviejų krantų“.  Prestižiniame „Pasaulio spaudos fotografijos“ konkurse buvo apdovanoti trys fotografai iš Lietuvos: Antanas Ališauskas (1969 m.), Irena Giedraitienė (1975 m.) ir Valerijus Koreškovas (1978 m.).

2021 metų fotografijos parodoje ir vėl išryškėjo klimato krizė kaip neatidėliotinai spręstina  pasaulio problema, pasireiškianti ne tik klimato kaitos sukeltomis katastrofomis, bet ir stichinėmis nelaimėmis. Daugiausia dėmesio buvo skiriama istorijoms apie žmonių kovą už pagrindines teises, apie sielvartą ir bendruomenės pyktį, taip pat apie nuoširdžias intymias akimirkas ir įkvepiančias istorijas. Daug dėmesio skirta ir vietinių gyventojų kultūros išsaugojimo, švietimo temoms.

 

Pasaulio spaudos fotografijos paroda Vilniuje (2022 m.), fot. Tamara Artajeva Pathak

Šiais metais fotografijose taip pat  dominavo gaisrų sukeliamų problemų ir padarinių likvidavimo momentai Graikijoje, Rusijos gilumoje Jakutijoje, Indonezijoje ir t.t.,  išryškinamos žmonių teisės, kaip pavyzdžiui, beduinų diskriminacija Sinajaus pusiasalyje. Kalbama ir apie tai, kaip narkotikai keičia socialinę struktūrą Meksikoje, permąstomi COVID-19 padariniai skirtinguose pasaulio kampeliuose.

 

Pasaulio spaudos fotografijos paroda Vilniuje (2022 m.), fot. Tamara Artajeva Pathak

Parodoje pateikiama informacija apie The Wordl Press Photo organizacijos tikslus ir svarbą. Organizacija  The Wordl Press Photo  teigia tikinti tikrų, įvairių ir patikimų vizualių istorijų dalinimosi svarba, pasisako prieš žiniasklaidos cenzūrą – meta iššūkį dezinformacijai ir siekia didesnio bendruomenių įsitraukimo į fotožurnalistiką. „World Press Photo“ paroda organizuojama „Kilo Health“ erdvėje, įsikūrusioje Aludarių gatvė 3, Vilniuje. 1860 m. ten buvo pradėta statyti alaus darykla, kurios celės ir koridoriai puikiai tiko įspūdingai ir sukrečiančiai parodai. Matomai buvo kiek persistengta su svetingumu. Bandymas iškelti lankytojus į ekskliuzyvinio lygio renginį ir siūlymas švęsti laisvos spaudos žodį itin kontrastuoja su eksponuojamais įvykiais bei nuoširdžiais autorių pasakojimais įrengtoje kino salėje. Paroda vyks iki lapkričio 20 dienos.

Fotogalerija iš parodos „Pasaulio spaudos fotografija” (Vilnius, 2022)

.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!