Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 15 lapkričio d. 18:53
LNDT spektaklio „Sirenų tyla“ pergalė Vokietijoje, pagyros ir iš Gregory Porterio

„Sirenų tylos“ komanda po apdovanojimo Dresdene

Tarptautiniame Europos jaunųjų režisierių festivalyje „Fast Forward“, vykusiame Dresdene, Vokietijoje, Lietuvos nacionalinio dramos teatro spektaklis „Sirenų tyla“ pelnė pagrindinį prizą. Konkursinėje programoje dalyvavo ryškiausi pradedantys teatro kūrėjai iš Vengrijos, Švedijos, Austrijos, Ispanijos, Belgijos, Serbijos ir Lietuvos.

Festivalio komisiją sudarė įtakingi ir gerai žinomi teatro lauko profesionalai: ilgametė „Spiegel“ kultūros redaktorė, įvairių teatro festivalių komisijos narė iš Vokietijos Anke Dürr, dramaturgė ir kuratorė iš Nyderlandų, dirbanti su „Kammerspiele Munchen“ ir „NTGent“ teatrais, Lara Staal, taip pat šio festivalio 2016 m. laureatas, režisierius Data Tavadze iš Sakartvelo, šiuo metu aktyviai kuriantis įvairiuose Vokietijos teatruose, bei Dresdeno teatro „Staatsschauspiel Dresden“ meno vadovas Joachimas Klementas.

Spektaklis „Sirenų tyla“ | D. Matvejev nuotr.

Komisija teigė: „Spektaklis „Sirenų tyla“ įtikina dėl savo drąsos ir galios kalbėti apie hierarchines struktūras, pasitelkiant klasikinį kūrinį ir asmeniškas istorijas. Tai meninis kūrinys, kuriame choreografija ir kabaretas persipina su autentiškais įvykiais. Skausmingų išgyvenimų, kuriais dalijasi daugybė moterų teatre ir už jo ribų, perteikimas reikalauja didelio pasitikėjimo tarp išskirtinių aktorių ir režisierės. Šiuo pasirinkimu žiuri nori pripažinti šių puikių moterų nepaprastai drąsų ir įgalinantį poveikį.

Jaunimo žiuri prizas buvo įteiktas belgų režisierei Yasmine Yahiatène už spektaklį „La Fracture“ („Lūžis“). O žiūrovų prizas – spektakliui iš Ispanijos „El Candidato“ („Kandidatas“).

Dar prieš paskelbiant laimėtoją savo susižavėjimą LNDT spektakliu „Sirenų tyla“ išreiškė garsus amerikiečių dainininkas ir dainų kūrėjas, „Grammy“ laimėtojas Gregory Porter, pasidalinęs teigiamais atsiliepimais tiek asmeniškai su kūrėjomis, tiek per savo koncertą. Susirinkusiai tūkstantinei miniai muzikantas sakė: „Buvau teatro festivalyje ir visai neseniai žiūrėjai spektaklį, kuris vadinasi „Sirenų tyla“. Fantastiškas kūrinys. Štai ir puikios aktorės iš to spektaklio yra mano koncerte, pirmoje eilėje, bet aš nežinojau, kad jos čia bus. Nuostabus nuostabus spektaklis. Turėtumėte jį pažiūrėti, nes kitas rodymas jau rytoj. Man patinka visų rūšių menas, jis mane įkvepia“.

Spektaklis „Sirenų tyla“ | D. Matvejev nuotr.

Spektaklyje „Sirenų tyla“ atskleidžiamos #MeToo istorijos teatro lauke. Pozuodamos ant uolos ir laukdamos „didžiojo Odisėjo“, keturios aktorės atidaro savo salos teatrą ir pasakoja tikras istorijas iš savo bei kitų Lietuvos menininkių kūrybinių procesų. Jos nepraleidžia nė vienos tamsios smulkmenos – net tarpusavio konkurencijos – ir kartu vaidina teatrą: su kostiumais ir grimu, su garsu ir šviesa, su karčiu humoru, aistra, pažeidžiamumu ir dėl daugybės priežasčių.

Tragikomiškame spektaklyje vaidina aktorės Gerda Čiuraitė, Rimantė Valiukaitė, Toma Vaškevičiūtė, Aistė Zabotkaitė, Jūratė Vilūnaitė, kartu su dramaturge Tekle Kavtaradze sukūrusios tekstą spektakliui.

Geriausio „Fast Forward“ spektaklio režisierius gauna galimybę statyti spektaklį „Staatsschauspiel Dresden“ teatre. Tokią galimybę gavo ir Laura Kutkaitė.

Sirenų tyla

Režisierė Laura Kutkaitė | D. Matvejev nuotr.

„Šiuo metu sėdžiu traukinyje, grįžtu į rezidenciją Paryžiuje, atrodo, vis dar nesuprantu, kas įvyko. Žinau tik tiek, kad esu neįtikėtinai dėkinga tiek festivaliui, tiek Lietuvos nacionaliniam dramos teatrui, pakvietusiam sukurti spektaklį iškart po studijų pabaigos. Nuoširdžiausias dėkui visai spektaklio meninei ir techninei komandai, Jūs esat mažų mažiausiai jėga, lenkiuosi prieš Jus. O už viską labiausiai dėkoju visoms nuostabioms ir neįtikėtinai drąsioms moterims, kurios su manimi ir Tekle dalijosi savo istorijomis ir kurios pasitikėjo mumis. Šis Jūsų pasitikėjimas man reiškia Viską. Po spektaklio ir apdovanojimų prie mūsų priėjo įvairaus amžiaus žmonės iš įvairių šalių, dėkojo už spektaklį, kai kurie dalijosi savo patirtimis šios temos ribose. Kai žmonės, pamatę spektaklį, ima garsiau kalbėti apie tai, kas vis dar yra tabu, mano širdis, suvokdama kūrybos galią, pildosi. Ir pildysis. O kol kas – vis dar sapnuoju“, – savo mintimis ir emocijomis dalijosi režisierė Laura Kutkaitė.

Pagrindinio prizo laimėtoja Laura Kutkaitė, gimusi 1993 m., studijavo choreografiją ir filosofiją, 2021 m. baigė režisūros studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. „Sirenų tyla“ yra jos pirmasis darbas po studijų sukurtas Lietuvos nacionaliniame dramos teatre Jaunųjų kūrėjų programoje. Šiuo spektakliu 2022 birželį buvo atidaryta per LNDT rekonstrukciją naujai pastatyta Mažoji salė.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!