Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 25 sausio d. 17:19
Kauno fotografijos galerijoje atidaryta Arūno Baltėno paroda „Namų tyloj“

Sausio 12 d., Kauno fotografijos galerijoje atidaryta Arūno Baltėno paroda „Namų tyloj“. Arūnas Baltėnas – Vyriausybės kultūros ir meno premijos laureatas. Fotografo darbuose fiksuojama tai, kas yra ant užmarties ribos – laiko paženklinti Lietuvos ir pasaulio miestai, žmonės, jų aplinka.

Arūnas Baltėnas. Žadeikiai, iš fotografijų serijos „Namų tyloj” (2008)

„Važinėdamas  po Lietuvą, dažniausiai su užduotimis nufotografuoti architektūros paminklus ar istorines vietas, mintimis nuolat sugrįžtu į atokias sodybas su senomis obelimis ir bijūnais prie lango, pas žmones,  gyvenančius toli nuo miestų sumaišties ir tarsi „anapus istorijos“.  Labiau nei žymios krašto vietos mane traukia jų namų šviesa ir ramybė .

Sodybų šeimininkai kalba mažai, bet jų aplinka pasako daugiau, nei galėtų pasakyti žodžiai. Viskas, ką lietė jų rankos, net paprasčiausi  apyvokos daiktai, skleidžia šilumą ir santūrumą.  Tikėjimas pačiu gyvenimu, jo grožiu, jo išmintimi duoda jiems stiprybės tą gyvenimą branginti, kad ir koks nelengvas jis būtų, ir tausoti viską, kas juos supa.

Arūnas Baltėnas. Rimdžiūnai, iš fotografijų serijos „Namų tyloj” (2012)

Būta daug situacijų, labai stiprių ir iškalbingų, bet kameros užrakto spragtelėjimas būtų išsklaidęs  patiklios artimų žmonių bendrijos palaimą. Bandydamas iš taip arti fiksuoti žmonių gyvenimą, nuolat  jausdavausi, tarsi paslapčiom žiūrėčiau pro kažkieno netyčia paliktas praviras duris, ir fotografuodavau tik pajutęs tylų pritarimą, kylantį iš abipusės pagarbos.

Esu iš tiesų dėkingas savo bendrakeleiviams: Vilmai Daugirdaitei, Onutei Drobelienei, Vitai Ivanauskaitei-Šeibutienei, Jurgai Jonutytei, Nijolei Marcinkevičienei, Saulei Matulevičienei, Vytautui Ramanauskui, Linai Sokolovaitei, Ramunei Vidmantienei.“

Arūno Baltėno tekstas

 

Arūnas Baltėnas. Strazdai, iš fotografijų serijos „Namų tyloj” (2011)

Paroda veikia iki vasario 12 d.

Parodą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Kauno miesto savivaldybė.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!