Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 8 kovo d. 11:08
Ryškiausi teatro veidai: Grzegorz Jarzyna
Grzegorz Jarzyna

Grzegorz Jarzyna | M. Kubik nuotr.

Grzegorz Jarzyna (g. 1968 vasario 4 d. Chorzow) – lenkų teatro, operos ir kino režisierius.

Jogailos universitete, Krokuvoje studijavo filosofiją. 1997 m. baigė teatro režisūrą Ludwik Solski teatro akademijoje, kur mokėsi pas K. Lupą. Nuo 1998 m. dirba TR Warszawa teatre. Čia dirbo ir meno vadovu, ir generaliniu direktoriumi.

G. Jarzyna spektaklius režisuoja Lenkijoje, Austrijoje, Olandijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje. 2021 m. Lietuvos nacionaliniame dramos teatre išėjo režisieriaus spektaklis „Soliaris 4“ pagal S. Lemo kūrinį.

Režisierius debiutavo 1997 m. su S. I. Witkiewicz kūriniu „Tropikų keistumas“. Tai buvo pirmas spektaklis, kurį režisierius pristatė su pseudonimu – Grzegorz Horst d’Albertis. Vėliau G. Jarzyna dažnai keitė savo pseudonimus, taip pabrėždamas gebėjimą transformuotis, tyrinėti įvairias teatrines stilistikas ir gilintis į naujas temas.

 

Tarptautinį pripažinimą G. Jarzyna pelnė 2011 m., kai pastatė „Nosferatu“ adaptaciją Nacionaliniame Varšuvos teatre. Spektaklis nagrinėjo kūniškumo, tabu, žmogiškųjų limitų temas. „Nosferatu“ buvo rodomas ne vienerius metus, apkeliavo Angliją, Australiją ir kitas šalis. 2012 m. vasarą G. Jarzynos spektaklis „2008: Makbetas“ atidarė Tarptautinį Edinburgo festivalį. Tai buvo pirmasis lenkų spektaklis, kuriam buvo patikėta tokia užduotis.

Susiję:

Kiti svarbūs režisieriaus darbai: W. Gombrowicz „Ivona, Burgundijos kunigaikštytė“, T. Mann „Daktaras Faustas“, S. Kane „4.48 Psichozė“, V. Šekspyro „Audra“ ir kiti. G. Jarzyna yra pastatęs nemažai operų: W. A. Mozarto „Visos jos tokios“ ir „Don Žuanas“, M. Ravelio „Vaikas ir stebuklai“, A. von Zemlinskio „Nykštukas“.

Šiandien G. Jarzyna yra laikomas vienu svarbiausių Lenkijos teatro kūrėjų. Jis pripažintas ne tik tėvynėje, bet ir visame pasaulyje. Režisierius turi išskirtinį braižą, spektakliuose naudoja įvairias meno rūšis ir žanrus. G. Jarzynos kūryba nagrinėja socialines temas, kalba apie šeimos santykių peripetijas, seksualinę prievartą, analizuoja šiuolaikinio žmogaus psichologiją ir vietą pasaulyje.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!