Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 2 balandžio d. 10:25
Knygos „Vilniaus sekretai: vizijos, atsiminimai, sapnai“ ištraukos: menininkas Pijus Čeikauskas
„Vilniaus sekretai“

Š. m. vasario 23 d. Vilniaus knygų mugėje pristatyta Linos Lauros Švedaitės sudaryta knyga „Vilniaus sekretai: vizijos, atsiminimai, sapnai“, kurią 2022 m. išleido leidykla „Slinktys“. Vilniaus klubas ir Lietuvos leidėjų asociacija Vilniaus klubo skatinamąją premiją už naują šiuolaikišką ir netikėtą žvilgsnį į šiandieninį Vilnių skyrė autorei Linai Laurai Švedaitei. „Vilniaus sekretai: vizijos, atsiminimai, sapnai“ – tai žvilgsnis į šiandienę sostinę ir jos gyventojus. Knygoje ieškoma atsakymų į klausimus: kokios sostinės vizijos? Kokia šio miesto kolektyvinė atmintis? Kas slepiasi jo pasąmonėje? Daug dėmesio skiriama miesto miegamiesiems rajonams. Knygą sudaro pokalbiai apie Vilnių, vilniečių atsiminimai ir liudijimai, poetiniai tekstai, fotografijos ir sostinės paviršių atspaudai. „Vilniaus galerija“ dalinasi ištrauka iš knygos „Vilniaus sekretai: vizijos, atsiminimai, sapnai“, kurioje kalbinamas menininkas Pijus Čeikauskas.

Denis Vėjas. Iš serijos „Vilniaus sekretai“

Leidinį įsigyti galima 2di.lt internetinėje parduotuvėje arba 2di pardavimo vietose.

Menininkas Pijus Čeikauskas mus pasitiko išėjęs į kiemą su šlepetėmis. Pagalvojau, geras ženklas: žmogus ir gatvėje jaučiasi kaip namie.

Eini, matai – kažkokia tvora stovi – ir galvoji, kaip gerai čia būtų ką nors nupiešti. Ateičiau su dažais ir užvaryčiau. Ir kad gautum leidimą, turi kryžiaus kelius nueiti. Tai pats eini ir darai. Man atrodo, tas visas instituciškumas ir sukelia norą išeiti į gatvę ir ką nors padaryti pagal save. Pavyzdžiui, Šnipiškėse daug darželių – močiutės užsiaugina gėles namie ir vėliau jas persodina lauke.

Šnipiškėse vyksta daug varkių. Va, vanduo bėga. (Atsuka vandens čiaupą.) Dar visai neseniai tai atrodė taip neįtikėtina. Iki šiol čia gyvena daug žmonių be jokių patogumų. Pažįstu ir tokių, nuo pat vaikystės taip gyvena. Iki šiandien. O kai nėra patogumų, prasideda visokie apėjimai. Pavyzdžiui, kol neturėjome vandens ir tualeto, visas mūsų dienos ritmas sukosi apie tai. Atsikeli ryte, eini į artimiausią dangoraižį – prekybos centrą „Europa“, ten pasinaudoji tualetu, išsivalai dantis, aš dar akadėj tada mokiausi, tai ten nueidavau į dušą, vakare grįžti, „Europa“ dirbdavo iki dešimtos, tai iki to laiko dar nubėgi į tualetą, išsivalai dantis. O nakčiai turėjome tokį biotualetą, aišku, vėliau vis tiek reikdavo kažkur išmesti jo turinį. Kaimynai kitoje gatvės pusėje, ten, kur dangoraižis dabar stovi, buvo pasidarę kanalizacijos skylę, į kurią dažnai naktį įkrisdavo koks girtas ar šiaip. Ten pildavome viską. Ta vieta nusipelnė paminklo.

Kiekvieną kartą gyventojas, naudodamasis tokia skyle, rizikuoja gauti baudą. Ilgainiui jose prisiveisia parazitų, žiurkių. Niekam tai nepatinka, bet paprasto sprendimo irgi nėra.

Denis Vėjas. Iš serijos „Vilniaus sekretai“

Man sakydavo: „Suprasi, kas yra Šanchajus, kai grįši namo be batų.“ Tai gal tik prieš metus pradėjau čia jaustis saugiau. Nieko išties čia nėra. Niekas tavęs nepadurs. Nueina narkomanai, visi tie kriminalai ir lauko tualetai. Va, tvarko Giedraičių gatvę – išveža sandėliukus, visokį šlamštą.

Dangoraižiai yra Šnipiškių svoris. Jie sukuria istoriją, konfliktą ir keičia ne tik landšaftą, keičia viską. Čia gyvena daug senų žmonių, nepasiturinčiųjų. Atrodo, kaimas. Ir tas miestas taip greitai įsiveržė. Tarsi į pasaką būtų įmestas robotas. Didelis nesusipratimas.

Prekybos centro „Europa“ fasadas stovi veidu į Konstitucijos prospektą, stiklinės sukamos durys ir panašiai, o įėjimas iš Šnipiškių pusės – kaip pro kokią skylutę įlendi. Įdomus architektūrinis sprendimas. Manau, labai tiksliai atspindi požiūrį į Šnipiškes. Maždaug – mes dar jus paimsim, vėliau kada nors.

Vietinių mąstyme pasėta sėkla, kad mus čia tuoj nugriaus, todėl neverta tvarkytis, puoselėti. Pavyzdžiui, galėčiau kiemą susitvarkyti, tvorą, pirtį pasistatyti, bet… Aplinkui nemažai socialinių būstų. Ir kaimynai gyvena užstrigę nuolatiniame laukime, kada gaus butą, išsikraustys ir pamirš visas savo negandas.

Denis Vėjas. Iš serijos „Vilniaus sekretai“

Šnipiškėse yra daug medžio.

Sugalvojau palikinėti ikonas – pastebėjimus apie konkrečias vietas. Pavyzdžiui, netoli savivaldybės yra paliktas toks vyras, vilkintis kostiumą ir laikantis stalo teniso raketę, o kitoje pusėje – diedukas su rakete. Na, ir jie žaidžia su tuo kamuoliuku. Suprask, negali vienas be kito išgyventi. Jeigu čia nebūtų dangoraižių, Šanchajus nebūtų Šanchajus, o jeigu nebūtų lūšnų, dangoraižiams nebūtų perspektyvos – vis tiek, kai matai visą tą netvarką, nori nenori, kyla noras viską išvalyti, sutvarkyti, matai galimybes.

Čia nėra bariuko, kur visi rinktųsi. Nėra ir tokio kiemo. Šnipiškių bendruomenė pasidalijusi į skirtingas tautas. Lenkai, lietuviai, rusai, ukrainiečiai… Viena kaimynė nueina pas kitą kaimynę, papliotkina apie trečią kaimynę, tada ta kaimynė nueina pas kitą, kol ratas apsisuka ir trečioji kaimynė viską sužino. Ir ten ne šiaip pletkai, ten normaliai stumia. Susikuria toks nelabai sveikas socialinis tinklas. Prisiklausai apie save visokio mėšlo, nemalonu, bet kartu, jeigu apie tave kalba, vadinasi, priklausai, esi priimtas.

Kita vertus, Šnipiškėse vyksta šventės, tada visi ir susirenka. Yra toks aktyvus seniūnaitis, organizuoja Užgavėnes, kitokias šventes. Dar gal Kalvarijų turguje susitinka tie, kuriems reikia. O va, patekus į „Europos“ zoną, kitaip sakant, išėjus iš Šnipiškių, ir artimiausi kaimynai ne visada pasisveikina, tarsi pasikeičia bendravimo taisyklės, o gal neatpažįsta?

Kaimynams svarbiausia, kad nebūtų jokių paslapčių. Pavyzdžiui, niekam nepatinka, jeigu kažkas slepia, kur pila savo šūdus. Neseniai nugriovėme sandėliuką, tai neabejoju, kad atsiras įtarinėjimų – nu nu, tai ką, jau statys namą dabar, jau dangoraižį statys.

Apie Šnipiškes sklando daug gandų. O gandai gimdo gandus, kurie vėliau maišosi su realybe, persipina. Ir man kirba vis kokį gandą sukurti. Pavyzdžiui, prie mano namo stovi toks gipso diedas, parvilktas iš konteinerio. Pastatėme jį ten prieš keletą metų. O šiandien ateina ekskursijos jo pasižiūrėti. Ir tas diedas pamažu įgavo konkretų personažą. Jis tapo Šnipiškių rajono pirkliu ir įkūrėju Šnipka.

Kai pirmą kartą pamačiau šį namelį, buvo pavasaris ir jo kieme žydėjo alyvos. Daug daug alyvų. Susitikome su krūva kaimynų. Diedukai, bobulytės. Atrodė, visi tokie bendruomeniški.

Buvo toks Valera, bomžas. Amžiną jam atilsį. Gyveno sandėliuke. Ir žiemą. Turėjo raktus nuo visų dangoraižių konteinerių. Tie konteineriai uždaryti narvuose. Tai eidavai pro šalį ir matydavai, kaip Valera įsilindęs renkasi daiktus. Pas jį galėdavai gauti ko tik panorėjęs – stalą, kėdę… Gana pigiai.

Kiekvienas kaimynas čia turi po cinkelį. Visokios piktos bobutės, diedukai, prisigalvojantys iš neturėjimo ką veikti. Yra toks kaimynas, kuris žiemą į lauką išsineša bliūdą ir prausiasi. Žmogus neturi vandens. Šalta darosi žiūrint į jį. Kita kaimynė vos paeina, skundžiasi, kad skauda kepenis, vaistus ryja, bet parūkyti – šventas reikalas, traukia cigariukus vieną po kito.

Manau, kad čia jau greitai daug ką nugriaus. Pyst ir nebeliks Šnipiškių. Nežinau, kaip būtų galima pailginti tą galiojimo laiką, prikelti vidinį gyvenimą. Gal menu? Gal reikia Šanchajaus logotipą sukurti? Gal reikia šią vietą kažkaip integruoti?

Seniūnas gavo kiaušinį dovanų iš Užupio. Buvo pastatęs jį ant baslio. Manau, taip ir reikia daryti. Sukurti kuo daugiau traukos objektų, kad būtų įdomu ateiti pažiūrėti. Kita vertus, tos ekskursijos ne visus džiugina.

Tikėjausi, kad ateis pas mane tokie apsirengę juodais paltais, su akiniais nuo saulės, pastatys ant stalo lagaminėlį su grynaisiais. O išties viskas vyksta atvirai – pirkėjai nesislapsto, rengia bendruomenės susibūrimus ir pasakoja apie savo sumanymus.

Denis Vėjas. Iš serijos „Vilniaus sekretai“

Čia gyvena daug senyvo amžiaus žmonių. Dar išsiskiria viena grupė – tai senos motinos su suaugusiais sūnumis. Taip keista, atrodo, kodėl tu ten gyveni? Gal iš nepritekliaus šitaip atsitinka. Dar būna, kad gyvena visiškoje lūšnoje, bet iš Amerikos parsiveža didelę mašiną, monstrišką pikapą, visą kiemą užstato, stovi kaip namas, benzui pinigų nėra, dar kažkas langą išdaužia…

Kažkas lovoje rūkė cigariuką. Stovi iki šiol prie Kalvarijų turgaus to namo griaučiai. Kaip sudegė, taip ir tebestovi.

Kaimynas išbėgo į kiemą, šaukia: „Dega, dega!“ Išeinu laukan, dairausi, girdžiu, gaisrinės mašinos atvažiuoja, matau, eina juodi dūmai. Opa, „Europa“ dega… Elektros skydinė užsidegė. Ironiška.

Ant namo pakabinau tokį liūdintį nuogą dieduką. Panašiu metu kaimynė pradėjo vesti savo katiną į mūsų kiemą. Nieko neatsiklausė, padėjo kažkokią katino dėžę. Vieną dieną sėdžiu prie kompo, atsisuku, žiūriu – kaimynė mano kieme palikinėja maisto katinui. Nepatiko mums, tai pasakėme – ne, kaimyne, nepaeis tavo šitie reikalai su katinu. O ji supyko, sako – gerai, bet tada nusuk tą pornografiją nuo namo. Jeigu nenusuksi, aš nulupsiu ir išmesiu.

Katinas iki šiol vaikštinėja po mūsų kiemą. Ir diedas kabo.

Susiję:

Čia vyksta daug tyrimų. Nuolat lankosi visokie studentai, tyrėjai, svaigsta, žaidimus organizuoja. Per metus atsiranda nors vienas projekčiukas. Ekskursijos, eksperimentai. Kaip zoologijos sode.

Vienas žmogus susiperka nekilnojamojo turto, nieko netvarko, laukia artėjančių statybų. Nameliai pradeda griūti. Taip ir nyksta. Buvo atėję verslininkai pas mano kaimyną, iš pasalų tokie išlindo ir paklausė – nu, tai ką jūs čia galvojat daryt? Ar parduotumėt savo namą, jeigu kiti pardavinėtų? Taip ar ne?

Tada supratau, kad mano kiemas yra kita stotelė.

Ponas Zuokas norėjo Šnipiškėse įkurti muziejų po atviru dangumi. Kaip Skansene arba Rumšiškėse. Pradėjo šią teritoriją valyti, deginti, supirkinėti. Suteikė Skanseno statusą. Ir čia nebeturėjo likti žmonių. Ateiti pasigrožėti. Nu, ir jam nepavyko šis eksperimentas.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!