Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 6 balandžio d. 11:03
Varšuvos muziejai ir meno parodos balandį
Varšuvos muziejai ir meno parodos balandį

Varšuvos muziejai ir meno parodos balandį

Varšuva – ideali kryptis trumpoms išvykoms, kai orai tokie permainingi. Kviečiame aplankyti meno muziejus ir jų rengiamas parodas. Varšuvos muziejai ir meno parodos balandį laukia Jūsų, tad planuokite kelionę ir leiskitės pažinti Varšuvos meną.


Varšuvos nacionalinis muziejus

Al. Jerozolimskie 3, Warsaw

Paroda „Be korsetų. Camille Claudel ir XIX a. Lenkijos skulptorės “
2023 04 28–2023 08 27

Varšuvos muziejai ir meno parodos balandįŠi paroda skirta lenkų moterų skulptorių pionierių kartai, kurių dauguma gyveno ir kūrė tuo pačiu metu kaip ir dabar žinoma prancūzų skulptorė Camille Claudel (1864–1943). Paroda siekiama sugrąžinti kitų pamirštų moterų menininkių atminimą ir suteikti joms deramą vietą meno istorijoje. Tai taip pat pirmasis Camilles Claudel kūrybos pristatymas Lenkijoje.
Šiandien atpažįstamiausia XIX amžiaus moteris skulptorė, į populiariąją kultūrą įžengusi dėl jai skirtų filmų ir knygų, Claudel pripažinimo sulaukė tik po mirties. Po daugybės meninių sėkmių, 1913 m. motina ją paguldė į uždarą įstaigą, kurioje ji praleido kitus trisdešimt metų, per kuriuos jos pasiekimai pamažu nukrito į užmarštį. Claudel kūrybos atradimo procesas iš naujo prasidėjo nuo 1951 m. Paryžiaus Rodeno muziejuje surengtos parodos. Nuo to laiko buvo išleista daug jai skirtų mokslinių publikacijų, o 2017 m. Nogent-sur-Seine, mieste, kur ji pradėjo savo meninį išsilavinimą, buvo atidarytas jos muziejus.
Daugiau apie parodą.

Nuolatinė antikinio meno ekspozicija

Varšuvos muziejai ir meno parodos balandį
Parodoje pristatomi senovės Egipto, Artimųjų Rytų, Graikijos ir Romos civilizacijų istoriniai artefaktai parodo šių kultūros ratų paveldo įvairovę. Parodą finansavo Europos Sąjunga.
Daugiau apie ekspoziciją.

Nuolatinė Faraso ekspozicija

Varšuvos muziejai ir meno parodos balandį
Profesoriaus Kazimiero Michałowskio Faraso miesto lobiai yra vienintelė nuolatinė paroda Europoje, kurioje eksponuojami viduramžių Nubijos paveikslai iš Nilo upės slėnio. Daugiau nei 60 paveikslų kolekcija iš VIII–XIV a. atkeliavo iš Faraso miesto katedros, didelio miesto centro viduramžių Nobadijos karalystėje, dabartiniame Sudane. Nobado valdovai, valdę Nilo slėnį,atsivertė į krikščionybę apie 548 m. po Kr., paveikti imperatorienės Teodoros iš Konstantinopolio išsiųstų misionierių. Pirmoji katedra buvo pastatyta VII amžiuje, kai miestas dar buvo žinomas kaip Pachoras, ir greičiausiai stovėjo toje vietoje, kur lenkų archeologai, dalyvaujantys Nubijos kampanijoje, aptiko vėlesnę VIII amžiaus katedrą.
Daugiau apie ekspoziciją.

Nuolatinė Viduramžių dailės ekspozicija
Varšuvos muziejai ir meno parodos balandį

Ekpoziciją sudaro vėlyvųjų viduramžių (XIV–XVI a.) kūriniai iš įvairių Lenkijos regionų, taip pat keli kūrinių pavyzdžiai iš Vakarų Europos. Tai daiktai, kurių pradinės funkcijos buvo beveik vien tik bažnytinio pobūdžio. Galerija buvo sukurta taip, kad žiūrovai galėtų kuo tiksliau suvokti meno kūrinių vaidmenį viduramžių religiniame gyvenime. Galerijoje eksponuojami didingi sparnuoti altoriai, skulptūros, skirtos puošti vadinamąjį bažnyčios vaivorykštės spindulį, puošnūs stulpai, taip pat ten daug mažesnių daiktų: liturginės atributikos, nedidelės šventovės, paveikslai ir skulptūros asmeniniam pamaldumui. Tokia plati darbų apžvalga leidžia lankytojams susidaryti aiškų vaizdą apie visą viduramžių meninių praktikų spektrą: tapybą, skulptūrą iš medžio, akmens ir alebastro bei daugybę meninių amatų.
Daugiau apie ekspoziciją.

Nuolatinė senųjų amatininkų ekspozicija

Pati meno sąvoka – lotyniškas ars (po to italų arte ir prancūzų menas), graikų techne, vokiečių ir olandų Kunst – iš pradžių reiškė meniškumą, meistrišką atlikimą, amatą. Tapyboje ir skulptūroje labiausiai buvo vertinamas kaip tik amatininkų meistriškumas, įdirbio virtuoziškumas. Šioje ekspozicijoje pristatomi Europos ir senosios Lenkijos dekoratyvinis menas, XV–XVIII amžiaus tapyba ir skulptūra.
Daugiau apie ekspoziciją.

XIX a. meno ekspozicija

19-ojo amžiaus meno ekspozicija laikosi bendro principo, kurio vis dar laikosi dauguma Europos meno institucijų – svarbiausius meno pokyčius pristatyti per iškilių menininkų darbus. Kartu Nacionalinio muziejaus mastas įpareigoja kurti ir išlaikyti meno kanoną. Turint tai omenyje, ekspozicijos misija turėtų atspindėti iššūkį nuolat ieškoti naujų būdų interpretuoti ir analizuoti XIX amžiaus meno pasiekimus. Todėl muziejus iš didžiulio turimų kūrinių telkinio atrinko kūrinius, kad galėtų lankytojams pasiūlyti XIX a. meno įvaizdį, kuris yra tinkamas šių dienų auditorijai.
Daugiau apie ekspoziciją.

Lenkų dizaino ekspozicija

Ekspozicija demonstruoja daugybę požiūrių į dizainą, vyravusį įvairiais dešimtmečiais – nuo Zakopanės aplinkos, Krokuvos dirbtuvių, „Ład“ menininkų kooperatyvo ir „Praesens“ grupės modernistų iki pokario atstatymo laikotarpio, socialinio realizmo, Lenkijos atšilimo ir modernizmo po 1956 m., kai Lenkijos taikomoji dailė vystėsi su didžiausiu dinamiškumu, bei iki geriausių šiuolaikinio dizaino pavyzdžių. Atskirai galima paminėti pramoninį dizainą, dizainą vaikams ir etnografinį dizainą.
Daugiau apie ekspoziciją.

Kaip rasti Nacionalinį Varšuvos muziejų:


Modernaus meno muziejaus padalinys „Muzeum nad Wisłą“

ul. Wybrzeże Kościuszkowskie 22, Warsaw

Ankos Ptaszkowskos paroda „Atsitiktinai“
2023 02 17–2023 04 23

Varšuvos muziejai ir meno parodos balandį

Anka Ptaszkowska dirbo kritike, galeriste, parodų organizatore. 1966 m. kartu su grupe kritikų ir menininkų įkūrė galeriją „Foksal“ Varšuvoje ir prisidėjo prie jos programų iki 1970 m. Ji rengė manifestus, bendradarbiavo ir draugavo su kitais menininkais. Ši draugų grupė taip pat tęsė intensyvų socialinį ir meninį gyvenimą Henryko Stażewskio ir Mewa Łunkiewicz-Rogoyska studijoje, kuri buvo jungtis tarp jaunosios kartos ir prieškario avangardo meno, taip pat Ankos Ptaszkowskos ir Edwardo Krasińskio namuose, esančiuose Zalesie Górne.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti „Muzeum nad Wisłą“:


Xawery Dunikowski skulptūrų muziejus (Królikarnia)

ul. Puławska 113a, Warsaw

Skulptūrų parkas

Varšuvos muziejai ir meno parodos vasarį

Šiuo metu Królikarnia muziejuje veikia tik skulptūrų parkas. Istoriniame parke, kaip ir visoje apylinkėje, istorija susitinka su šiuolaikiškumu. Tarp medžių ir krūmų kuriamas Skulptūrų parkas – tai atrinkti darbai iš gausaus Varšuvos nacionalinio muziejaus kolekcijos.
Dabar Xawery Dunikowski skulptūrų muziejus lankytojams uždarytas.
Królikarnia rūmai veiks tik specialių renginių metu.
Skulptūrų parkas veikia kasdien nuo sutemų iki aušros. Įėjimas nemokamas.
Daugiau apie parką.

Kaip rasti Xawery Dunikowski skulptūrų (Królikarnia) muziejų:


Bródno skulptūrų parkas

Kondratowicza / Chodecka, Warsaw

Nuolatinė ekspozicija

Varšuvos muziejai ir meno parodos vasarį

Jens Haaning. „Bródno“. 2012. Fot. Bartosz Stawiarski

2009 m. birželį atidarytas Bródno skulptūrų parkas yra ilgalaikis projektas, kuriame dalyvauja menininkai, Bródno rajono gyventojai, miesto tarybos pareigūnai ir meno institucija – Varšuvos modernaus meno muziejus. Parkas labai greitai tapo viena iš labiausiai atpažįstamų viešojo meno erdvių šioje Europos dalyje.

Šis parkas, esantis Bródno gyvenamajame rajone, Targówek rajono dalyje, anksčiau nebuvo lankomas meno mylėtojų. Būdamas unikalus vietos iniciatyvos pavyzdys, parkas primena įvairias meno tradicijas, kur skulptūros eksponuojamos ne galerijose ir muziejuose. Parkas padeda įgyvendinti „socialinės skulptūros“ ir apskritai viešojo meno formulę. Kiekvienas Bródno skulptūrų parke pristatomas darbas turi skirtingą charakterį, ilgaamžiškumą, stilių ir „funkcionalumo“ lygį.

Prie projekto prisidėjo šie menininkai: Paweł Althamer, Youssouf Dara, Olafur Eliasson, Jens Haaning, grupė Nowolipie, Susan Philipsz, Katarzyna Przezwańska, Monika Sosnowska ir Rirkrit Tiravanija.
Daugiau apie projektą.

Kaip rasti Bródno skulptūrų parką:


Modernaus meno muziejaus instaliacija

Generolo Šarlio de Golio žiedinė sankryža, Varšuva

Joannos Rajkowskos instaliacija „Linkėjimai iš Jeruzalės alėjos“

Varšuvos muziejai ir meno parodos vasarį

Joannos Rajkowskos instaliacija „Linkėjimai iš Jeruzalės alėjos“

Joannos Rajkowskos „Sveikinimai iš Jeruzalės alėjos“ – palmė, stovinti Šarlio de Golio žiedinėje sankryžoje Varšuvos širdyje, yra jos ikoniškiausias Lenkijos menininis projektas viešojoje erdvėje nuo 1989 m.

Palmė yra priminimas apie žydų bendruomenę, gyvenusią Varšuvoje iki holokausto. Ji ne tik signalizuoja apie šį praradimą, bet ir yra naujosios miesto tikrovės simbolis. Tai duoklė chaotiškam, judriam Vidurio Europos didmiesčiui, duoklė įvairovei ir srautui, migracijai ir kaitai. Klimato krizei gilėjant, šis egzotiškas medis atkreipia mūsų dėmesį į vis pavojingesnius pokyčius ir tampa įspėjimu pačiame Varšuvos centre.

Palmė yra absurdiška ir įnoringa. Tai padeda mums išlaikyti atstumą per didelio pompastiškumo metu, dekonstruoja visuomenės ritualus ir leidžia pažvelgti į Jeruzalės alėją kaip į didžiulę sceną, skirtą visą parą besiskleidžiančio miesto reginiui.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti Joannos Rajkowskos instaliaciją „Linkėjimai iš Jeruzalės alėjos“:


Ujazdovskio pilies Šiuolaikinio meno centras

Jazdów 2, Warsaw

Miriam Elia paroda „Naujasis normalus“
2023 03 24–2023 06 11

Miriam Elia darbai gali būti vertinami kaip optimizmo, nekaltos britų nostalgijos, žaismingo mokymosi, atradimų ir nuotykių kelionė, kurią matome vaizduose, kai besišypsantys vaikai tyrinėja ir atranda stebuklų pasaulį. Tačiau yra kita pusė. Miriam menas satyrizuoja šiuolaikinę kultūrą, politiką ir ideologijas, kurios varo globalizuoto pasaulio variklius. Jos satyra yra dalis puikios politinio meno ir grafikos tradicijos, kuri prasidėjo penkioliktojo amžiaus pradžioje išradus revoliucinį masinį žodžių ir vaizdų spausdinimą, skirtą paprastam žmogui. Miriam Elia, kaip ir puikūs politiniai satyrikai prieš ją, tokie kaip Williamas Hogarthas, Francisco Goya, Johnas Heartfieldas, George’as Groszas ir Karlas Arnoldas, šaiposi iš naujos socialinės ir politinės tvarkos.
Daugiau apie parodą.


Paroda „Ukraina. Po kitu dangumi“
2022 11 04–2023 05 14

Roman Bordun. Irpin, 2022 m. liepos mėn. Butas po artilerijos apšaudymo, projekto „Palikime geresniems laikams“ dalis. 2022 m. Menininko sutikimu

Susiję:

Paroda „Ukraina. Po kitu dangumi“ pristatys Ukrainos menininkų darbus, sukurtus reaguojant į Rusijos agresiją. Dabartinis karas tapo meninio išsivadavimo akimirka – nuo 2022 m. vasario 24 d. menininkai, naudojantys įvairias medijas, susiduria su būtinybe paliudyti apie tragiškus įvykius. Parodoje pristatomi darbai dokumentuos Rusijos įsibrovėlių žiaurumą ir kreipsis į pasaulinę sąžinę. Tai bus didžiausia šiuolaikinio Ukrainos meno paroda, reaguojanti į karo priežastį dėl žiauraus Rusijos puolimo – joje bus eksponuojama daugiau nei du šimtai trisdešimt du menininkų kūriniai.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti Ujazdovskio pilies Šiuolaikinio meno centrą:


Nacionalinė meno galerija „Zacheta“

pl. Małachowskiego 3, Warsaw

Ignacy Czwartos paroda „Dažytojas dažydamas klūpėjo
2023 02 24–2023 05 28

Tapyba yra viena iš tų meno formų, kur konkurencija ypač stipri. Susikurti savo idiomą, savitą ir atpažįstamą stilių nėra lengva užduotis. Pasakyti ką nors tikrai reikšmingo savo paveiksle yra dar sunkiau. Ignacy Czwartos pasisekė abiem atvejais.

Jo ypatingas subtilių smėlio spalvos atspalvių spektras, skirtingi baltos ir švelniai mėlynos spalvos atspalviai, praturtinti „purvinais“ žalumais ir tamsiai raudonais atspalviais, puikiai dera su harmoningu formos tvirtumu, kuris pasireiškia jo plataus, plokščio atspalvio kūryboje. Visa tai leidžia tapytoją akimirksniu atpažinti, kai susiduri su jo darbu!
Daugiau apie parodą.


Paroda „Kito pavasario nebus. Vaikai ir menas XX ir XXI amžiais
2023 03 31–2023 06 18

Šis parodos pavadinimas primena XX amžiaus pradžios meninio ugdymo pradininko Franzo Cižeko žodžius, kurie skamba kaip mūsų vaikystės metais, – tai tarsi įspėjimas, bet kartu ir raginimas imtis atsakingų veiksmų. Ar mes, suaugę, galime įveikti šį iššūkį, ypač sprendžiant problemas, su kuriomis šiandien susiduria vaikai ir jaunuoliai – kasdienį smurtą, išgyvenimus, susijusius su pandemijomis, karais ir tremtimi? Ką galime padaryti, kad pagerintume jaunų žmonių gerovę, kad jų balsai būtų aiškiai girdimi? Ką gali menas mums suteikti, formuojant vaikų tapatybę ir įgalinant jų veiksmų laisvę?
Daugiau apie parodą.






Stasio Eidrigevičiaus paroda „!Reakcijos
2023 01 27–2023 04 11

Dailininkas Stasys Eidrigevičius – pasakotojas. Smalsus, visada reaktyvus ir reaguojantis, kartais išdykęs, kartais liūdnas, tikrovę paverčiantis vaizdine metafora. Už kiekvieno jo ranka nupiešto paveikslo slypi istorija – žinoma ir tikra, o kartais visiškai nenuspėjama ar neatpažįstama, o tai intriguoja. Stasio linija, pasiduodanti pieštuko laisvei, yra reakcija į nuotaiką, emociją, žmones, aplinką, kasdienybę ir akimirką, kuri priverčia stabtelėti.
Paroda „!Reakcijos“ – pirmoji Stasio kūrybos paroda Zachėtoje. Ši paroda nėra retrospektyva, tačiau ji nubrėžia ribą tarp seniausių ir naujausių darbų, apimančių 50 jo kūrybinės praktikos metų. 2023 metais sukanka 50 metų, kai Eidrigevičius baigė Vilniaus dailės institutą (dabar – Vilniaus dailės akademija) ir apsisprendė eiti profesionalaus menininko keliu. Per daugelį metų jis išbandė įvairius žanrus, lanksčiai naršydamas tarp meno formų ir dažnai jas derindamas. Grafika, tapyba, plakatas, fotografija, knygų iliustracija, koliažai, performansai – visa tai yra vis kitoks, originalus, savitas, o kartu ir akimirksniu atpažįstamas bei įsimintinas Stasio kūrinys.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti nacionalinę meno galeriją „Zacheta“:


 Varšuvos arkivyskupijos muziejus

Dziekania 1, Warsaw

Paroda „Beksiński – nuotraukos iš privačios kolekcijos“
2023 03 09–2024 06 11

Zdzisławas Beksińskis (1929–2005) pirmiausia siejamas su tapyba aliejiniais dažais, tačiau jo meninė veikla neapsiribojo tik tapyba. Jis buvo inžinierius, architektas, skulptorius, fotografas, braižytojas ir kompiuterinės grafikos dizaineris. Baigęs Krokuvos technologijos universiteto Architektūros fakultetą, 1955 metais atvyko į gimtąjį Sanoką ir užėmė menininko (šiandien sakytume – dizainerio) pareigas „Autosan“ autobusų gamykloje. Jis sukūrė kėbulus, pasižyminčius naujovišku stiliumi, stiklinimu ir ergonomiškais sprendimais. Beksińskis buvo ir įmonės logotipo autorius. Dirbdamas ne visą darbo dieną „Autosan“, likusį laiką jis skyrė savo meninėms aistroms (fotografijai, piešimui, skulptūrai, tapybai). Būtent nuo fotografijos jis pradėjo savo meninį kelią šeštajame dešimtmetyje.
Daugiau apie parodą.

Paroda „Piotr Kusch – Du stalai – Techne ars sacrum“
2023 03 10–2023 04 16

Vienas pasaulietinis stalas, kitas šventas. Trys žodžiai paantraštėje – téchne, ars, sacrum – atitinka tris parodos sekas ir vieną žinutę – meninio objekto kelią nuo kūrėjo studijos per meno galeriją iki šventyklos. Kuo utilitarinis dalykas skiriasi nuo meninio ir kada galima sakyti, kad meno kūrinys peržengia ribą į sakralinės tikrovės sritį? Atsakymas priklauso žiūrovui, jei jis nori susikoncentruoti ties Piotro Kuscho keramikos kūrinių suvokimu. Jie dvelkia tikrumu. Jie džiugina savo nuoširdžiu grožiu. Atskirų gaminių pavidalai yra bendras ryšys tarp dabarties ir priešistorės, kai iš egzistencinio poreikio buvo sukurti pirmieji moliniai indai. Menininkas savo stebėjimus iš gamtos perkelia į materiją kūrybos procese. Taurėse, ąsočiuose, dubenyse, patenose, žvakidėse patiriamas kažkoks papildomas dvasinis buvimas, kuris nepriklauso nei pojūčiams, nei emocijoms, nei samprotavimui. Ankstesniuose aiškinimuose šie indai buvo vadinami šventumo ženklais. Jie yra įprasti ir nepaprasti tuo pačiu metu. Jie atskleidžia kažką, kas skatina mus susimąstyti apie mūsų dabarties meną ir tikėjimą.
Daugiau apie parodą.

Łukasz Krupski paroda „Katedra“
2023 03 17–2023 09 17

Varšuvos arkivyskupijos muziejaus salėje pristatoma Łukaszo Krupskio skulptūra „Katedra“
Daugiau apie parodą.

Paroda „Šventas ir profaniškas“
Nuolatinė ekspozicija

Paroda „Šventas ir profaniškas“
Muziejaus kolekciją sudaro įspūdinga liturginės tekstilės, auksakalių, skulptūrų, paveikslų, piešinių ir grafikos kolekcija. Ankstyvosios tapybos kolekcijos puošmena – italų dailininko Francesco Bassan „Piemenų garbinimas“ (1575 m.). Lenkų tapybai, be kita ko, atstovauja Matejko, Rustemas, Simmleris, Wyspiańskis, Pankiewiczius, Malczewskis, Vlastimilas Hoffmannas. Atskirą vietą kolekcijoje užima lenkų šiuolaikinė tapyba, ypač nepriklausomas 1980-ųjų menas, įskaitant išeivijos menininkų (Józef Czapski, Jan Lebenstein, Adam Kossowski) kūrinius.
Daugiau apie parodą.


Kaip rasti Varšuvos arkivyskupijos muziejų:


Galerija „lokal_30“

Wilcza 29a/12, Warsawa

Jan Możdżyński paroda „Didžiausi keistuoliai vol.1
2023 03 02–2023 04 13

„Kai kas nors užsideda kaukę, tau pasakys tiesą. Be tai mažai tikėtina“, – sakė Bobas Dylanas 1975 metų dokumentiniame filme „Rolling Thunder Revue“. Panašu, kad tokiu pačiu principu vadovaujasi ir Jano Możdżyńskio paveikslų personažai. Nuostabiai tikroviškai nutapytos skvarbios akys kartais išlenda iš už įmantrių galvos apdangalų. Atrodo, kad visas peizažas taip pat turi daug bendro su ta legendine kelione. Fonas – gana prasti cirko podiumai, o ne įmantrios scenos aranžuotės. Muzikantai – tai grupėasmenų, susijungusių akimirkai muzikiniame transe, bet nesudarančių nuolatinę kompoziciją ir įvaizdį, kurią kruopščiai sukūrė rinkos paklausą tirianti specialistų komanda.
Daugiau apie parodą.

Magda Moskwa paroda Suknelės, kurių nevilkėjau
2023 04 21–2023 06 01

„Suknelės, kurių nevilkėjau“ yra antroji Magdos Moskwa paroda „Lokal_30“. Tai taip pat pirmoji visų jos darbų paroda, susijusi su tekstilės veikla, drabužių kūrimu ir siuvimu. Šis svarbus, nors ir daug rečiau eksponuojamas menininkės kūrybos elementas, prilygsta jos tapybai ir skulptūrai.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti galeriją „lokal_30“:


Šioje apžvalgoje pateikiame 2023 m. balandžio mėnesio Varšuvos meno muziejų ir parodų sąrašą, o visus su šiomis parodomis susijusius straipsnius bei naujausius mėnesinius muziejų ir parodų sarąšus rasite skiltyje – Varšuvos muziejai ir parodos. 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!