Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 13 balandžio d. 09:35
Kas buvo Julijus Slovackis?
Julijus Slovackis

J. Slovackis | J. Hopwood darbas

Juliusz Słowacki (g. 1809 rugsėjo 4 d. Ukrainoje – m. 1849 m. balandžio 3 d. Prancūzijoje) – lenkų poetas, romantizmo atstovas, tituluojamas moderniosios lenkiškos dramaturgijos tėvu.

Jo tekstuose neretai aprašomos pagoniškos tradicijos, Lenkijos istorija, mistiniai elementai. J. Slovackis itin daug dėmesio skyrė dramaturgijai, tačiau taip pat rašė nemažai lyrinės poezijos. Populiariausios autoriaus pjesės: „Kordianas“ (1834 m.) ir „Baliadina“ (1839 m.).

1811-1814 m. gyveno Vilniuje, tačiau, mirus tėvui, su mama grįžo į Lenkiją. Kai J. Slovackiui buvo aštuoneri, jo motina ištekėjo už Vilniaus universiteto profesoriaus Augusto Liudviko Bekiu, tad šeima vėl persikraustė į Vilnių. Čia gyveno Medicinos kolegijos name, Pilies gatvėje. 1819-1825 m. lankė gimnaziją, veikusią senojo Vilniaus universiteto patalpose. 1825-1828 m. studijavo teisę Vilniaus universitete. Išlikę J. Slovackio atsiminimai apie  persikėlimą į Vilnių 1817 m: „Mintis išvykti į Vilnių mane labai džiugino. Rugpjūčio mėnesio pabaigoje išvažiavome į Vilnių, kurio iš anksčiau visai neatsiminiau. Atvykęs į Vilnių, tuojau nubėgau į savo mažą sodelį. Po to su motina aplankėme tėvo kapą Rasuose… Mano tėvo kapas yra labai gražiose Rasų kapinėse“. Baigęs teisės studijas, apsigyveno Varšuvoje ir į Vilnių nebegrįžo. J. Slovackis yra parašęs tekstų, kuriuose gausu lietuviškų temų ir motyvų. 1829 m. dramaturgas sukūrė pjesę „Mindaugas“, o pjesėje „Horštynskis“ vaizduojamas 1794 m. sukilimas Lietuvoje.

Susiję:

Po 1830-1831 m. sukilimo, J. Slovackis emigravo į Prancūziją. Po to keletą metų gyveno Šveicarijoje, Italijoje, keliavo Graikijoje, Egipte, Artimuosiuose Rytuose. Galiausiai grįžo į Prancūziją ir iki gyvenimo pabaigos gyveno Paryžiuje. Čia susidraugavo su kitais emigravusiais bendraminčiais. Ko gero žymiausias J. Slovackio draugas buvo Frederikas Šopenas.

J. Slovackis dažnai laikomas antruoju svarbiausiu romantizmo kūreju po A. Mickevičiaus. Įdomu tai, jog būdamas vos trylikos metų, J. Slovackis susipažino su A. Mickevičiumi, likus vos dvejiems metams iki pastarojo ištrėmimo.

J. Slovackio palikimas – 25 pjesės ir apie 253 poezijos kūriniai. Be pjesių ir poezijos, menininkas rašė kritikos straipsnius, laiškus, dienoraščius, memuarus, noveles, taip pat dirbo vertėju. Šiuo metu Lenkijoje, Krokuvoje veikia Julijaus Slovackio vardo teatras. Jame yra dirbę tokios įžymybės kaip L. Slovackis ir K. Lupa.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!