Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 26 balandžio d. 13:20
Fotografijos studijos Lietuvoje: ką pasirinkti?

Darbas studijoje. Vilniaus paslaugų ir verslo profesinio mokymo centras | Arno Gedrio nuotr.

Mokslo metams artėjant į pabaigą, išryškėja domėjimasis studijų programomis bei jų siūlomomis galimybėmis. Šiame straipsnyje bandysime susisteminti ir aiškiai pateikti aktualią informaciją besidomintiems fotografijos studijomis Lietuvoje.

Tekstas ir fotografijos pirmą kartą publikuoti 2022 m. kovo 29 d. portale vilniausgalerija.lt.

Visų pirma reiktų atkrepti dėmesį, kad pačią fotografiją galima skirstyti į tam tikras veiklos sritis, todėl kieviena studijų programa gana aiškiai nurodo, į kurią sritį yra nukreipta: ar tai taikomoji fotografija, ar meninė, ar studijos labiau nukreiptos į fotografijų technologijas. Taip pat svarbu suprasti, kad, priklausomai nuo mokslo institucijose įgyto kvalifikacijos laipsnio, atsiranda galimybės tęsti studijas aukštesnėse studijų pakopose. Kviečiame išsamiau peržvelgti kiekvieną studijų programą atskirai, susipažįstant su pagrindiniais programų skirtumais.

Laboratorija Vilniaus paslaugų ir verslo profesinio mokymo centre. | Elzės Grigalevičiūtės nuotr.

Lietuvoje yra net 5 fotografo modulines profesinio mokymo programas siūlančios mokymo įstaigos įvairiuose miestuose: Vilniaus paslaugų ir verslo profesinio mokymo centras, Kauno taikomosios dailės mokykla, Šiaulių profesinio regimo centras, Klaipėdos paslaugų ir verslo mokykla bei Alytaus dailiųjų amatų mokykla. Modulinė profesinio mokymo programa skirta kvalifikuotam fotografui parengti, kuris gebėtų atlikti parengiamuosius fotografavimo proceso darbus, fotografuoti peizažą, architektūrinių ansamblių eksterjerą ir interjerą, reportažą bei fotografuoti studijoje, parengti fotografijas spausdinimui ir jas spausdinti. Asmuo, įgijęs fotografo kvalifikaciją, galės dirbti fotografijos studijose, reklamos gamybos įmonėse, reklamos agentūrose ir jų padaliniuose. Modulinės programos skirstomos pagal jau turimą išsilavinimą ir siūlo šiuos variantus: turintiems pagrindinį išsilavinimą, t. y. baigusiems 10 klasių, siūloma vidurinio ugdymo programa kartu su profesinio fotografijos mokymo programa, bendra trukmė yra 3 metai. Asmenims, turintiems vidurinį išsilavinimą, t. y. baigusiems 12 klasių, siūlomos profesinio mokymo programos trukmė yra 18 mėnesių. Baigusiems 12 klasių ir turintiems vieną kvalifikaciją, sūloma mokytis fotografijos specialybės 10 mėnesių. Mokiniai priimami be stojamųjų egzaminų, pažangiems mokiniams mokama stipendija.

Peržvelgus kolegijų studijų programas, aptinkame tris fotografiją studijuoti siūlančias įstaigas. Vilniaus dizaino kolegijos Taikomosios fotografijos nuolatinės studijos trunka 3 metus, kurių metu studentai paruošiami kurti originalų ir kokybišką fotografinį turinį, atitinkantį šiuolaikinės rinkos reikalavimus. Ši specialybė išsiskiria tuo, kad studijų metu yra gilinamasi į skirtingų fotografinių žanrų kūrimo taisykles. Mokomasi tikslingai pasirinkti reikalingą fotografinę bei apšvietimo techniką, dirbant portretinės, reportažinės, mados, reklamos ir architektūros fotografijos srityse. Gilinamasi į atskirų žanrų specifiką, mokomasi rasti optimaliausius sprendimus, reikalingus fotografiniam turiniui sukurti. Skatinant studentų kūrybiškumą, mokoma atliepti užsakovo lūkesčius, išsaugojant savo unikalų stilių ir kūrybinį braižą. Gaudami teorines žinias, studentai mokosi jas pritaikyti praktiškai. Siekiama, kad būsimi taikomosios fotografijos profesionalai mokėtų kurti ne tik individualiai, bet ir gebėtų dirbti komandoje.

 

Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos studija | Aleksandro Sidorenko nuotr.

Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos „Fotografijos technologija“ išsiskiria universalumu ir fotografinių dalykų įvairove, apimančia aktualiausias šiandieninės fotografijos sritis, pradedant analogine fotografija, fotografijos strategijomis, pagrindiniais fotografiniais žanrais, vaizdų redagavimu, baigiant reprodukavimu, moksline fotografija, fotografijos meno projektais, mobiliografija, fotografavimu iš oro, piešimu šviesa ir laisvai samdomų fotografų pagrindine darbo sritimi – švenčių fotografija.

Kauno kolegijos Fotografijos studijų programos tikslas – ugdyti asmenybės humanistinę orientaciją, estetinį suvokimą, kritišką ir kūrybinį mąstymą, pilietišką aktyvumą, bendravimo laisvę ir atsakomybę; suformuoti fotografijos specialisto profesinius įgūdžius, pagrįstus tradicine, alternatyvia ir skaitmenine fotografija bei profesinės veiklos inovacijomis reportažo fotografijos / mados fotografijos / architektūros, apimtinių meno kūrinių fotografavimo ir meno kūrinių reprodukavimo srityse; išugdyti gebėjimus, reikalingus fotografo veiklos organizavimui, reaguojant į aplinkos pokyčius bei suvokiant mokymosi visą gyvenimą svarbą.

 

Vilniaus dailės akademija yra vienintelė aukštoji mokykla, siūlanti tiek bakalauro, tiek magistro fotografijos ir medijų meno studijas. Vėliau galima siekti ir meno doktorantūros studijų. Bakalauro studijų tikslas yra paruošti tarpdisciplininio pobūdžio medijų menininkus, savarankiškai ir kūrybiškai naudojančius įvairias fotografijos ir naujųjų medijų technologijas ir sugebančius įgyvendinti individualius meno kūrinius bei dalyvauti kolektyviniuose kūrybiniuose projektuose. Fotografijos ir medijų meno magistras yra aukštos kvalifikacijos, visiškai savarankiškas medijų menininkas, gebantis atlikti meninį tyrimą ir įgyvendinti inovatyvius meno projektus, konkurencingus tarptautinio meno pasaulyje.

Vilniaus dailės akademija. Fot. Tamara Pathak

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!