Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 22 gegužės d. 09:42
Knygos „Vilniaus sekretai: vizijos, atsiminimai, sapnai“ ištraukos: skulptorius Vaidas Ramoška
„Vilniaus sekretai“

Š. m. vasario 23 d. Vilniaus knygų mugėje pristatyta Linos Lauros Švedaitės sudaryta knyga „Vilniaus sekretai: vizijos, atsiminimai, sapnai“, kurią 2022 m. išleido leidykla „Slinktys“. Vilniaus klubas ir Lietuvos leidėjų asociacija Vilniaus klubo skatinamąją premiją už naują šiuolaikišką ir netikėtą žvilgsnį į šiandieninį Vilnių skyrė autorei Linai Laurai Švedaitei. „Vilniaus sekretai: vizijos, atsiminimai, sapnai“ – tai žvilgsnis į šiandienę sostinę ir jos gyventojus. Knygoje ieškoma atsakymų į klausimus: kokios sostinės vizijos? Kokia šio miesto kolektyvinė atmintis? Kas slepiasi jo pasąmonėje? Daug dėmesio skiriama miesto miegamiesiems rajonams. Knygą sudaro pokalbiai apie Vilnių, vilniečių atsiminimai ir liudijimai, poetiniai tekstai, fotografijos ir sostinės paviršių atspaudai. „Vilniaus galerija“ dalinasi ištrauka iš knygos „Vilniaus sekretai: vizijos, atsiminimai, sapnai“, kurioje kalbinamas skulptorius Vaidas Ramoška.

Denis Vėjas. Iš serijos „Vilniaus sekretai“, 2021

Leidinį įsigyti galima 2di.lt internetinėje parduotuvėje arba 2di pardavimo vietose.

Su Vaidu Ramoška susitikome už Vilniaus, jo dirbtuvėse. Buvo labai šalta žiemos diena, Vaidas išvirė kavos, o angelai pasitiko ir išlydėjo mus šypsodamiesi.

Angelai yra trapūs. Kiekvienas vandalizmo aktas matosi. 2008–2009 metais pasodinau vieną angelą Estijoje, gatvėje, netoli parko, prie bibliotekos, tai sudaužė per savaitę. O Lietuvoje išstovėjo neliestas gal du mėnesius, net neįskilęs, tik labai pajuodo nuo čiupinėjimo.

Jeigu nėra kažko vienijančio, bent jau angelas vienija.

Sako, kad per daug jų. Angelų. Bet po bet kokios kritikos mane užgriūva lavina užsakymų.

Tikiu, kad angelai padeda susilaukti vaikučių. Yra krūva užsakovų, sakiusių: „Ne, ne, ne, viskas, viskas, jau 3 turim, fabrikėlis uždarytas.“ Susitinkame po poros metų – dvynukai! Įsivaizduojate? Kai kuriais atvejais ir ligas išgydo. Aš visiškai šito neplanavau. Čia kaip koks Laimutis Purvinis savo dainomis gydo.

Galbūt pastebėjote – ne visi jie gražūs, ne visi šypsosi. Nueikite į vaikų namus pasižiūrėti, ten tiek vargšiukų. Mažiukus visi myli, o tie vyresnėliai, dešimtmečiai, niekam nereikalingi. Bet jie tokie patys angelai! Juos gi gyvenimas nuskriaudė. Paprasti žmonės šitai supranta. O menotyrininkai nemato!

Susiję:

Man smagiausia, kad aš, kaip autorius, išnykstu. Atpažįsta labai retai, galiu laisvai gatvėje eiti, apsipirkti – niekas nežino. Man labiausiai tas patinka. Esu patyręs persekiojimą, žinote, kai su fotoaparatu kažkas eina iš paskos. Na, nelabai… Tegul kalba mano darbai. Ranka daro, o paties nieks nemato.

Gatvės skulptūra buvo ta sritis, į kurią niekas nežiūrėjo rimtai. Ai, chaltūra. Būdavo įprasta, kad jeigu padarai akciją gatvėje ar performansą, po mėnesio viskas keliauja į sąvartyną. Netgi skambindavo man ir sakydavo: „Pasiimk, gaila atiduot.“ Kalbėjausi su ne vienu menotyrininku, sakiau, klausykit, žmonės, po atviru dangumi jie puikiai laikosi, padarykime ekspoziciją! Niekam neįdomu.

Pavardykite man šiandien daromą gerą meną ne kokybės prasme, bet moraline. Kokių nors, atsiprašau, b***** visi daro. Pridaro dalykų, kurie erzina visuomenę, pastatė suoliuką su vaivorykštės spalvomis, išerzino visuomenę ir viskas. Pasakykite, kuris darbas būtų teigiamas, geras, konsoliduojantis.

Kažkas angelus buvo pavadinęs „alternatyva „Maximai“. Jie irgi populiarūs, jų daug. Kai tik tai išlindo į viešumą, mane „Maxima“ pasikvietė ir prašo: „Padaryk ir mums.“ Suprantu, kad toks pasakymas turėjo mane paerzinti, bet nepavyko.

Denis Vėjas. Iš serijos „Vilniaus sekretai“, 2021

Denis Vėjas. Iš serijos „Vilniaus sekretai“, 2021

Pasiėmiau savo idėjų albumą, gal dvidešimt idėjų, ir ėjau per visus kultūros komitetus. Pamačiau, kad dokumentai lipa mėnesį į viršų ir paskui grįžta mėnesį atgal, supratau, kad kam man švaistyti laiką – einu tiesiai į viršų. Dažniausiai atsakymai būdavo trys: kam to reikia, kaip paaiškinsi rinkėjams ir ateik kitą savaitę. Ir vaikštai kaip durnelis visą mėnesį, kol supranti, kad gal čia bandė pasakyti, kad tu nebeik. Turėjau tokią idėją pajūryje padaryti septynių metrų aukščio vėtrungę su fosforu, kad naktį matytųsi. Atrodytų kaip paskendęs laivas ir būtų tam tikrų metų bangomatis pagal spalvas. Pavyzdžiui, anais metais buvo trijų metrų aukščio bangos, ir matytųsi trijų metrų skalė. Funkcionalus menas. Niekas, nė vienas nepasirašė. Tada sudalyvavau tokiame konkursėlyje, buvo gal 100 litų prizinis fondas. Niekas nedalyvavo, aš sudalyvavau ir laimėjau. Tarptautinei vandens dienai paminėti padariau tokį 50:50:50 akvariumą su dvylika žuvyčių. Du kartus keisdavo vandenį, labai įkaisdavo, buvo apsauga, na, ten buvo visas šou. Ir pamačiau, kad prie tų žuvyčių – čia buvo 2002-ieji – atsistoja didžiausia eilė žmonių pažiūrėti! Po perkūnais! Žuvytės! Auksinė žuvelė vos ne kas penktame name yra. Tuo metu tos įmonės apyvartos šoktelėjo dvigubai ir tada aš pamačiau, koks menas yra galingas ir paveikus, supratau, kad galima dirbti. Žinau, kad kažkas gavo tūkstančius, o man sumokėjo 100 litų. Kitą kartą jie jau mane pakvietė be konkurso. Užsakymas buvo, kad nedaužytų telefonų būdelių. Vienas iš kūrinių buvo didžiulė T raidė su plastikiniais telefonais be vidurių – kaip kryžius, ant kurio prikalti telefonai. Tuos telefonus visus pirmą dieną išvogė. Teko vinis klijuoti iš kitos pusės. Antras kūrinys buvo raudonas kranelis Vokiečių gatvėje baseine, na, žinote, rusiškas – visi bijojome, kad rusai užsuks kranelį ir bus chana. Paskui buvo telefono formos bokso kriaušė. Dar buvo bokso kriaušė su viršininko galva, dėdulė toks. Kabėjo autobusų stotyje, apsauga taip gerai dirbo, kad niekas nė pirštu nepalietė, o aš norėjau, kad daužytų, suboksuotų. Ir paskutinis darbas buvo žydras ožys. Įsivaizduokite, ožys ir dar žydras! Visiems buduliams šlapiu skuduru! Sudaužė jį vidury miesto, persuko koją ir prasidėjo spauda – mes, vandalai, daužome viską iš eilės. Pradėjo mane persekioti – gal savaitę telefonas netilo. Ir tada man paskambino Zuokas, sako: „Reikia padaryti kažką priešingo, prieš ką ranka nepakiltų. Šitie sudaužyti, tikslas pasiektas, parodei, koks Vilnius yra. Padaryk tai, ką patys vilniečiai gintų.“ Taip ir atsirado angelai – trapūs, nekalti.

Angelų tėčiai arba mamos yra didžiulė gerų žmonių bendruomenė.

Iš kokių šimtas dvidešimt nepavykusių projektų vienas pavyko, galvoju, nereikia norėti kažko daugiau.

Padariau penkis, iš tų penkių du liko sveiki. Dar penkis padariau ir pašlo pajechali.

Menas ir politika yra oi, kaip arti, patikėkite manimi. Geras menininkas gali būti labai geras politikas ir geras politikas gali būti labai geras menininkas. Ir jeigu politikas visiškai nesupranta meno, tai iškart rodo jo lygį.

Aš, tarp kitko, turiu 4 vaikus, vadinasi, turiu 4 modelius, nuo kurių galiu nuiminėti po angeliuką.

Kyjive, pavyzdžiui, ant Ševčenkos muziejaus, sėdi Petriukas. Matyt, Petro Vaitiekūno (buvęs LR nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Ukrainoje) garbei. Pernai krito varvekliai ir sudaužė jį. Muziejus planavo nuimti, bet visuomenė užprotestavo – turėjo restauruoti ir pasodinti atgal. Matot, jie be manęs gyvena, aš nebereikalingas, super!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!