Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 31 gegužės d. 12:55
Kūnijimasis: grupinė lauko skulptūrų ir instaliacijų paroda Panemunės pilies parke

Asta Vasiliauskaitė. Pančiai. Pranešimo spaudai nuotr.

Parodoje „Kūnijimasis“ pristatomi aštuonių Lietuvos menininkų naujausi kūriniai: skulptūros, skulptūriniai objektai ir instaliacijos. Skirtingų kartų autoriai savo darbuose perteikia įvairių santykių paieškas: tradicijos ir autentiškumo; kolektyvinių ir asmeninių baimių; žmogaus ir gamtos; asmens, kūrinio bei vietos. Darbuose išryškėja ir tautinės atminties ženklai bei vietos interpretacijos, o pati paroda tampa tarsi modernumo ir šiuolaikiškumo bei abstrakčiosios ir figūratyviosios raiškos skulptūros mene sugretinimu.

Daumantas Kučas. Bokštas. Pranešimo spaudai nuotr.

Parodos pavadinimas „Kūnijimasis“ ženklina minčių įsikūnijimą į materiją, įvairių kūnų formavimą, deformavimą arba jau esamų virtimą kažkuo nauja, neįprasta. Menininkų darbai buvo sukurti naudojant tiek tradicines skulptūrų medžiagas, pvz., granitą, medį, metalą, tiek šiuolaikines – betoną, stiklą arba aplinkoje rastus daiktus.

Kūnijimasis

Tauras Kensminas. Lizdas. Pranešimo spaudai nuotr.

Parodą organizuoja Lietuvos dailininkų sąjungos Skulptūros ir vitražo centras. Tai – beveik pusšimtį metų Vilniuje veikiantis pastatų kompleksas, kuriame Lietuvos menininkai kuria istorinės atminties monumentus bei skulptūras. Nuo centro įkūrimo pradžios jame buvo sukurti kultūriškai svarbūs ir vertingi kūriniai įvairių Lietuvos miestų viešosioms erdvėms bei pastatams. Šiuo metu centre reziduoja per 30 menininkų – skulptorių ir tarpdisciplininio meno kūrėjų, užsiimančių autorinių meno darbų kūryba, gaminančių bei restauruojančių skulptūras, paminklus, vitražus arba monumentaliosios dailės kūrinius.

Parodoje pristatomi menininkai, Skulptūros ir vitražo centro rezidentai: Jonas Aničas, Aušra Jasiukevičiūtė, Tauras Kensminas, Daumantas Kučas, Kęstutis Musteikis, Eglė Pilkauskaitė, Mykolas Sauka, Asta Vasiliauskaitė.

Kūnijimasis

Mykolas Sauka. Koplytstulpis. Pranešimo spaudai nuotr.

Parodos kuratorė – Agnė Mackevičiūtė.

Paroda Panemunės pilies parke veikia iki liepos 23 d., po to paroda bus perkelta ir eksponuojama Paežerių dvaro sodyboje iki spalio 1 d.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!